Aktuális

Kate Middleton: A milliárd fontot érő nő

A brit nők vágya manapság az, hogy Katalinra hasonlítsanak. Azonban Vilmos felesége nem csak egy kedves mosoly vagy egy szép ruha: a hercegné soha nem látott mértékben pörgette fel a szigetország gazdaságát. És akkor az uralkodóház népszerűségére gyakorolt hatásáról még nem is beszéltünk.

Kate Middleton: A milliárd fontot érő nőNagyon ráfért már a brit királyi családra az a csillogó, mégis földközeli báj, amelyet Kate Middleton csempészett vissza a Buckingham-palotába. De korántsem csak a Windsor-ház az, amely a Katalin-hatásból profitál. A cambridge-i hercegné „Copy Kate”-nek nevezett másolatok hadseregét szabadította rá a brit gazdaságra. Olyan nőket, akik kétségbeesett elszántsággal teszik rá a kezüket mindenre, amit Katalin visel, eszik vagy birtokol. A Mintel marketingcég becslése szerint legalább egymilliárd fontnyi extra költésért felelős eddig a szigetországban – ami a még mindig a krízis következményei alatt nyögő gazdaságnak nem is jöhetett volna jobbkor. Katalin másolásával azt az illúziójukat táplálják a brit nők, hogy egy ruha vagy egy sütemény megvásárlásával ők is kaphatnak egy szeletet a tündérmeséből. A recesszió szürke, földhözragadt valóságából való menekülésért sokan hajlandók jó árat fizetni. Legyen szó egy magassarkúról vagy egy frizuráról, a brit nők maguknak akarnak egy darabot Katalin életéből.

Egy átlátszó ruhával kezdődött

Katalin hercegné Catherine Elizabeth Middleton néven született 1982. január 9-én Readingben. Apja, Michael Middleton eredetileg pilóta volt, anyja, Carole pedig légiutas-kísérő. A felmenőik szénbányászok és építőmunkások, ők azonban egy szerencsés üzleti vállalkozásnak köszönhetően (partikellékeket árusítanak csomagküldő szolgálaton keresztül) multimilliomosok lettek. Gyerekeik, Catherine, Philippa és James már drága bentlakásos iskolába jártak. Kate-nek azonban az előkelő Down House lányneveldét idő előtt el kellett hagynia, a társai olyan kegyetlenül bántak vele. A koedukált Marlborough magániskolában sem örvendett nagyobb népszerűségnek, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a fiúk tízes skálán kettesre értékelték vonzalom és személyiség tekintetében. Katalin családjának első tagja volt, aki eljutott a felsőoktatásig, amikor 2001-ben a skóciai St. Andrews Egyetem hallgatója lett. És rögtön az első évben abba a St. Salvatore Kollégiumba került, ahová Vilmos herceg is. Sok közös órájuk volt, hamar barátok is lettek, de romantikus szálak ekkor még nem kötötték össze őket. 2002-ben azonban egy jótékonysági divatbemutatón Kate átlátszó ruhában vonult végig a kifutón. Ekkor hívta fel magára először igazán a herceg figyelmét, aki még aznap randit kért tőle, ám a lány nemet mondott, mert még mással járt. Végül egy évvel később jöttek össze, amikor a barátaikkal közösen béreltek együtt lakást. A kapcsolatukat azonban titokban tartották, Vilmos ugyanis érthető okokból nagyon bizalmatlan volt a sajtó iránt. Ezért soha nem fogta meg Kate kezét nyilvános helyen, és nem ült mellé a bulikon. A paparazzók 2004-ben buktatták le a szerelmespárt, amikor egy királyi családi síelésen képeket készítettek Catherine-ről.
Kate Middleton: A milliárd fontot érő nő2005-re a lány a brit bulvársajtó kedvenc szereplője lett, egy évvel később pedig már ugyanaz a 24 órás biztonsági védelem illette meg, ami a brit királyi méltóságokat és vezető politikusokat. A herceg barátnőjeként az egyetem elvégzése után nem nagyon talált munkát, a rossz nyelvek szerint nem is igen keresett. „Waitey Kaitey”-nek csúfolták, mondván, csak arra vár, hogy Vilmos feleségül vegye végre. 2007-ben a királyi család nyomására azonban szakítottak, mert a herceg azt az ultimátumot kapta: vagy elveszi a lányt, vagy elengedi. A brit trónöröklési sorban második helyen álló William az ötéves kapcsolatot nem éppen egy királyi méltóságra jellemző eleganciával, telefonon zárta le. Pontosan nem tudni, mikor melegítették fel újra a románcot, csak az a biztos, hogy a herceg 2010. november 16-án, egy kenyai vakáción kérte meg a közrendű Kate Middleton kezét, és adta át neki édesanyja eljegyzési gyűrűjét. A hetedhét országra szóló lakodalomra 2011. április 29-én, a londoni Westminster Abbey-ben került sor. Katalin egy Sarah Burton nevű tervezőnő gyönyörű ruháját viselte, amelyet az utolsó pillanatig sikerült titokban tartani. (Sokak szerint azonban húga, Pippa volt az esküvő valódi sztárja, szorosan a testhez simuló, mély dekoltázsú fehér ruhájában.) Nem sokkal az esküvő előtt II. Erzsébet „duchess”, azaz hercegné címmel ruházta fel Katalint. „Princess” csak akkor lehet belőle, ha Vilmos örökli a brit királyi trónt. 2012. december 3-án a St. James Palace hivatalos közleményben tudatta, hogy a cambridge-i hercegné gyermeket vár. Katalin és Vilmos utóda a királynő harmadik dédunokája lesz, és akkor is örökölheti a trónt, ha lánynak születik.

A fast fashion hercegnője

Kate Middleton: A milliárd fontot érő nőKatalin felveszi, a brit nők megveszik, és a darab hiánycikk lesz egy időben azzal, hogy megjelennek a képek. Kedvenc ruhamárkáinak eladási statisztikái rakétasebességgel növekednek annak hatására, hogy a nők mind úgy akarnak öltözködni, ahogyan ő. A tavalyi évben a Reissnek megduplázódott a profitja, 4,3 millió fontról 8,5 millió fontra. Amikor a hivatalos eljegyzési fotóján 2010 novemberében Kate a cég 159 fontos, fehér Nannette ruháját viselte, a Reiss weboldala két órára elérhetetlenné vált a potenciális vásárlók mindent elsöprő érdeklődése miatt. Miután minden darab elfogyott, a ruhából új szériát gyártattak – és megint elkelt mind. Ezeket a darabokat ma az eBay-en tízszeres áron lehet megvenni. Katalin a Reiss egy modelljét viselte az Obamáékkal való találkozáskor is, és az internetes oldaluk akkor is összeomlott, mert a forgalom egy csapásra ötszörösére emelkedett. Ugyanez történt annak a kék Issa ruhának az eladásaival is, amelyet az eljegyzésén viselt. Mivel az Issa egy viszonylag ismeretlen és kis márka volt, alig bírtak azzal a megnövekedett kereslettel, ami az eljegyzés után elárasztotta őket. Ilyen gondja nem volt az Issánál jóval nagyobb Whistlesnek és Zarának, amely cégek szintén bőven profitáltak a jövedelmező Kate-effektből. A Whistles Katalinnak köszönhetően tud most Oroszország, az Egyesült Államok és Délkelet-Ázsia felé terjeszkedni. De nemcsak azok a ruhák tűnnek el egy pillanat alatt a fogasokról, amelyeket a hercegné viselt. Az eredeti modellek jóval olcsóbb másolatai is ugyanolyan sebességgel fogynak. Az Issa eljegyzési ruha Tesco-gazdaságos változata egy óra alatt eltűnt az üzletekből, ahogy az Asda is pillanatok alatt túladott egy tizedannyiba kerülő, hasonló modellen.

A családban marad

Kate Middleton: A milliárd fontot érő nőBár Katalin hatása globális méretű, a hozzá legközelebb állók érzik leginkább, milyen az, ha egy üzlet igazán beindul. A Middleton család rendezvényszervező cégét már az esküvő előtt is számtalan támadás érte, mondván, hasznot akarnak húzni lányuk szerencséjéből. „Minden kislány álma, hogy hercegnő lehessen…” – hirdette a Party Pieces internetes oldala, ahol a mondat így folytatódott: „… és mi lehetne hercegnősebb dolog, mint partit adni”. A Party Pieces Katalin szüleinek a cége, ahol korábban a cambridge-i hercegné és húga, Pippa is dolgozott. Amikor 2010 novemberében bejelentették Vilmos és Katalin eljegyzését, a weboldal látogatottsága egy hónap leforgása alatt 75 ezerről 300 ezerre nőtt, a Google pedig huszonötszörös növekedést regisztrált a cégre való rákeresések számában. A Windsor család annak idején ugyanakkor egyértelműen leszögezte: nem vennék jó néven, ha a királyi esküvőt, illetve a házasságot a Middletonok és barátaik  üzleti célokra aknáznák ki. Mindenesetre nehéz elképzelni, hogyan tudná kivonni magát a család a hercegnére irányuló reflektor rájuk is jócskán eső fényéből. A kisebbik lány, Pippa, illetve édesanyjuk, Carole ruha- vagy táskaválasztásai ha nem is olyan gigantikus méretben, mint Katalin esetében, de szintén befolyásolják a brit átlagnők vásárlási szokásait. Ugyanakkor a Waitrose szupermarket magazinjának olvasói mindenesetre nagyon nem vették jó néven, amikor a közelmúltban Pippa receptjeire cserélték le a lap népszerű médiaséfjének, Yotam Ottolenghinek a receptjeit. Ahogy a tavaly októberben megjelent, partiszervezésről szóló, receptekkel teletűzdelt könyvét sem fogadta egyértelmű lelkesedéssel a közönség. A Middleton családi vállalkozás értékét mindenesetre ma 30 millió fontra becsülik. És ne feledkezzünk el a kutyákról sem, hiszen még az állatok is a bőrükön érzik a Katalin-hatást. Amióta Lupo, a cocker spániel a hercegi család tagja lett, ötven százalékkal nőtt meg Nagy-Britanniában a cocker spánielek kereskedelmének forgalma.

 Egy falat a tündérmeséből

Az évszázad esküvője előtt Fiona Cairns egy sikeres, de kevesek által ismert leicestershire-i cukrász volt, aki a Harrods luxusáruház és a Waitrose szupermarket beszállítójaként működött. De elég volt egyetlen megbízás Kate Middletontól, hogy készítse el a királyi esküvői tortát, és azóta ömlenek hozzá a megrendelések. Cairnsnak új embereket kellett felvennie és weboldalt kellett nyitnia, hogy teljesíteni tudja a világ minden tájáról érkező kéréseket, amelynek lényege mindig ugyanaz: mindenki szeretne magának egy falatot a cukormázas-habos tündérmeséből.

A szívek hercegnője

Kate Middleton: A milliárd fontot érő nőA brit média szinte egyöntetűen állítja: ha Katalin és Vilmos nem tesz erőfeszítéseket a közemberek szívének elnyerésére, esély van rá, hogy harminc éven belül a brit királyi család elveszíti a trónt. A Windsorok minden reménysége ma Katalinban, Vilmosban és az idén júliusban megszülető trónörökösben van. Óriási tehát a felelősség a vállán, de a maga részéről eddig remekül teljesít: a britek imádják a hercegnéjüket. A brit sajtóban ugyan rendszeresen jelennek meg Katalint támadó cikkek: felróják neki, hogy lusta, hogy soha nem volt valódi munkája, és éveken át csak arra várt, hogy Vilmos feleségül vegye. Híres közéleti szereplők és írók mondják róla, hogy csak egy plasztik hercegnő, csak egy Diana Lite, akinek nincs önálló véleménye, és akinek egyetlen feladata van csak a nagy királyi színjátékban: hogy utóddal örvendeztesse meg a birodalmat. Ennek ellentmondani látszik azonban az a tény, hogy a hagyományokkal ellentétben a legutóbbi karácsonyestét Katalin és Vilmos nem Sandringhamben töltötte a királynővel és a királyi családdal, hanem Middletonék családi birtokán. Vagyis úgy tűnik, nagyon is tudja, mit akar, és azt el is tudja érni. A királyi család stratégái szerint mindenesetre a monarchiának nem tesz rosszat, ha a hercegnőt kicsit unalmasnak tartják. Diana hercegné idejében jócskán kijutott nekik a botrányokból, és rendesen meg is tépázta a népszerűségüket. Katalinnak sikerült visszafordítania a folyamatot, a brit nép pedig megint megkapta, amire úgy tűnik, mindennél jobban vágyik. Ismét van – ráadásul a közrendű – példaképük, aki megvalósította minden kislány álmát, amikor hozzáment álmai szőke hercegéhez. Katalin népszerűsége még közel sem ér fel Diana egykori, nemzetközi szupersztár státuszához. De ez lehet, hogy nem is baj. Diana kultusza egy ponton túl kezelhetetlenné vált, és nem tett jót senkinek, mint azt a tragikus események utólag igazolták. Egy friss brit felmérés eredménye szerint mindenesetre nagyon fel kell kötnie a lapruháját a hercegnének és urának, ha nem akarnak kiesni a pikszisből. A britek nyolcvan százaléka ugyanis úgy gondolja, a cambridge-i herceget és hercegnét nem látják eleget, azaz nem dolgoznak meg a pénzükért. A királynő teljesítményével ehhez képest jóval elégedettebbek: háromnegyedük mondja azt, hogy II. Erzsébet csodálatos munkát végez, kétharmaduk szerint pedig többet kellene Vilmosnak és Katalinnak besegíteni a protokolláris feladatokba.

Kate Middleton: A milliárd fontot érő nőCikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top