Aktuális

Szólj bele, mit adjanak a gyereknek enni a suliban!

Adjanak cukor helyett édesítőszert? Mégis süssenek zsírban? Május 10-ig várják a véleményeket az új közétkeztetési törvény tervezetéről – szólj hozzá te is!

Nemrég járták körbe az óvodák, iskolák menzáit az Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai, és sajnos elég lelombozó eredményre jutottak. Viszont most elkészült egy új, a közétkeztetésről szóló törvénytervezet, ami megszabja majd, hogy az óvodákban, iskolákban milyen ételt főzhetnek a gyerekeknek.

Szólj bele, mit adjanak a gyereknek enni a suliban!

A pontos tervezetet elolvashatjátok ezen a portálon, és május 10-ig a krisztina.biro@emmi.gov.hu címre várják a hozzászólásokat, javaslatokat. Ha a te gyereked is az iskolai, óvodai menzán eszik minden nap, akkor érdemes végigböngészni, hiszen nem mindegy, mit adnak neki.

Persze mi is átnéztük, és kiderült az, hogy például kötelező lesz egy részletes étlapot kitenni, amelyen fel kell tüntetni az ételek energia-, zsír-, telítettzsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukor- és sótartalmát, továbbá az allergén összetevőket is.

A tervezet azt is szabályozza, hogy milyen arányban és módon kell tartalmazni húsokat, tejtermékeket, zsiradékokat, cukrot, gabona alapú élelmiszereket, zöldségeket és gyümölcsöket. Egy egész napos étkeztetésben napi fél liter tejet is adni kell a gyerekeknek, és négy adag zöldséget vagy gyümölcsöt, ezekből egy adagot nyersen, és három adag gabona alapú élelmiszert.

Az ivóvízen kívül ásványvizet és teát kínálhatnak a menzán, az utóbbit csak az előírt cukormennyiséggel. Édesítőszert viszont a hat év alatti korcsoportnak – a diétás étkezést igénylő szénhidrátanyagcsere-zavarban szenvedők kivételével – nem lehetne adni. Aztán például hat év alatt tilos lenne zsírban sütött ételeket etetni a kisgyerekekkel.

Ezeket kifogásolja a Magyar Biokultúra Szövetség és Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület: szerintük a hat év felettiekre semmiféle korlátozást nem tartalmaz a rendelet az édesítőszerek használatáról, így majd a gyerekek édesítőszeres, ízfokozós gyümölcsleveket kapnak majd, és szerintük nem kéne tiltani a baromfizsír használatát sem, hiszen az a legegészségesebb zsírok egyike.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top