Aktuális

Nagyot drágulhat a menza

Jövő évtől egészségesebb ételeket kell adni a gyerekeknek a közétkeztetésben, de ez többe kerül, így a szülőknek is a zsebükbe kellene nyúlniuk.

35–70 százalékkal, akár ötezer forinttal is drágulhat a közétkeztetés, nyilatkozta a Magyar Közétkeztetők Szövetségének elnöke, dr. Tettinger Antal a Világgazdaságnak. Az ok a nemrég bevezetett közétkeztetési reform, ami előírja, hogy jövő évtől az eddiginél jóval egészségesebb ételeket kapjanak a gyerekek a menzákon.

Napi 354 forintból nem megy

Megszabják például, hogy fejenként legalább napi fél liter tejet és négy adag zöldséget vagy gyümölcsöt kell biztosítani a nap folyamán. Ez viszont napi 354 forintból megoldhatatlan, ennyi áll most rendelkezésre az iskolákban diákonként, írja a Magyar Hírlap. Márpedig a változás fontos lenne, hiszen most sok helyen nemcsak egészségtelen, de ehetetlen is az étel. A lehangoló gyerekmenükről nemrég fotósorozat is készült.

Ijesztő ebéd egy magyar menzáról. Kattins a többi képért!
Ijesztő ebéd egy magyar menzáról. Kattins a többi képért!

Dr. Tettinger Antal szerint viszont az új szabályozás miatt valójában pont az egészségmegőrzés és a tudatos étkezésre való nevelés kerülne veszélybe. A napi fél liter tejet például nehéz volna kigazdálkodni, és a gyerekek hamar megunnák, ahogy az iskolatej program sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, állítja. Ráadásul mivel a tejfölt majd csak főzéshez lehetne használni, túrós tésztát vagy tejfölös túrógombócot sem kaphatnának többet a gyerekek.

Többet fizethet a szülő is

A megnövekedett költségeket a bölcsődék, óvodák, iskolák és önkormányzatok nem fogják tudni teljesen fedezni, ezért ha nem lesz változás, valószínűleg a szülőknek is mélyebben a zsebükbe kell majd nyúlniuk, figyelmeztetett a szervezet elnöke. Emiatt felkeresték az Emberi Erőforrások Minisztériumát, de a javaslataikat lesöpörték az asztalról. Többek között azt szeretnék elérni, hogy a változásokat fokozatosan vezessék be, ezért a tárgyalások még jövő héten folytatódnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top