A „fagyasztási génemet” az anyukámtól örökölhettem, kiskamaszként számomra teljesen
megdöbbentő ötletei voltak. Így volt szinte mindig otthon friss kenyér, mert szeletelve azt is jégre tettük. Nekem a mai napig nagy könnyebbség, hogy ezzel a technikával gyakorlatilag
soha nem dobok ki kenyeret. Általában kisebb zacskókra porciózva teszem a szeletelt
kenyeret a fagyasztóba, és ébredés után kiveszem a megfelelő számú szeletet. Mire a család
az asztalhoz ér, általában fel is enged. Mikrohullámú sütőbe tenni nem szerencsés, mert ebben
az esetben vizesedik, utána pedig hamar kiszárad. A fagyasztható dolgok listája nagyon-nagyon hosszú, még a vörösboros üveg alján maradt kevés bort is érdemes jégkockatartóban
lefagyasztani, nagyon jól jöhet, amikor például vörösboros marhapörköltet készítünk. Ha egy
süteményhez csak a tojás sárgája kell, a fehérjét szintén nyugodtan jegelhetjük. A húsokat
érdemes annak megfelelően kiporciózva lefagyasztani, ahogy majd később fel szeretnénk
használni. Ha pörköltnek szánjuk, akkor darabolva, ha rántani tervezzük, akkor szeletelve. A
húsokat pácolva, előre befűszerezve is fagyaszthatjuk, így már ezzel sem kell bajlódnunk a
kiolvasztás után. Mindig inkább kisebb adagokat jegeljünk, mert ha szükséges, még mindig
vehetünk ki egy újabb kisebb adagot, de ha túl sokat vennénk ki egyben, alapszabály, hogy
azt vissza már nem hűthetjük. A főtt tészta, a főtt rizs is fagyasztható, rakott tésztákhoz vagy
egyéb rakott ételekhez még hasznosak lehetnek. A maradék pár darab palacsinta is mehet a
jégre. A krumpli viszont nem szereti a hideget, kásás lesz. A kicsiknek szánt párolt és
pépesített csirkehúst jégkockatartóban is lefagyaszthatjuk, a kezdeti időben egy kis kocka
pont kitesz egy babaadagot. A többi zöldség közül viszont több is jól tűri a hideget, íme egy
kis lista a teljesség igénye nélkül: sárgarépa, fehérrépa, karalábé, vöröshagyma, fokhagyma,
gomba. Tisztítva, aprítva kell ezeket fagyasztani, például leveszöldséget kitűnően
betárazhatunk így előre. A jegelt zöldségek felengedés után már nem lesznek annyira
roppanósak, nyers felhasználásra nem alkalmasak, de levesekbe, szószokba, kencékbe bátran
tehetjük. És íme a fagyasztható gyümölcsök listája, szintén a teljesség igénye nélkül: alma,
körte, meggy, szilva, őszibarack, cseresznye, sárgabarack, ringló, ribizli. Friss
zöld fűszereinket is tartósíthatjuk így, mossuk meg őket alaposan, majd aprítsuk fel mixerrel
vagy aprítóval. Ezek után öntsünk rá egy pici vizet, hogy pürés állaguk legyen, és mehet is a
jégkockatartóba. Miután megfagytak, vegyük ki a kis kockákat, és tegyük be egy
nejlonzacskóba. Mennyivel ízletesebb egy finom olasz tészta, ha a végén friss bazsalikomot
dobunk a szószba! És ha már a tésztánál járunk, akkor ne felejtsük el, hogy a sajt is
fagyasztható! Darabolva, reszelve, ahogy fel fogjuk majd használni. Ezzel a technikával –
mármint a fagyasztással, nemcsak a kidobott élelmiszerek mennyiségét csökkenthetjük radikálisan, hanem magunknak is energiát spórolhatunk.
Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:
Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted! |