Aktuális

Csak kísérettel bulizhatnának a tinik

Új terv formálódik, amivel a tiniket szeretnék megvédeni az ivástól és a drogozástól. A fiatalok biztosan nem örülnének neki, ha kísérőt állítanának melléjük, de a szülők sem biztos, hogy élveznék az éjszakai felvigyázást.

A West Balkánban történt tragédia után a hatóságok és a civilek is megmozdultak annak érdekében, hogy biztonságosabbá tegyék a védtelen és tapasztalatlan tinik szórakozását. Egy évvel később viszont már lankadt a figyelem, a kezdeti fellángolás után már nem kérték el olyan lelkesen a személyit a fiataloktól a kidobók, és az alkoholhoz sem lett nehezebb hozzájutni. Akkor a fiatalokért felelős miniszteri biztos külön tiniknek szánt helyeket szorgalmazott, de ezek sem nőttek ki mostanáig a földből.

Anya, megyünk ma koncertre?

Most egy új javaslat próbál érdekes megoldást nyújtani a problémára; eszerint a 18 év alattiak csak felnőtt kísérő társaságában mehetnének be a szórakozóhelyekre. Így próbálnák megakadályozni, hogy a tinik igyanak vagy drogozzanak. A nemzeti bűnmegelőzési stratégia tervezete jövő május végéig ad határidőt arra, hogy kitalálják, hogyan lehetne ezt megoldani.

Bulizó 17 évesek a Skins című sorozatban
Bulizó 17 évesek a Skins című sorozatban

Az nem derül ki, hogy ki számíthat kísérőnek, azaz csak anyával, apával, az idősebb testvérrel mehetnének az éjszakába a fiatalok, vagy egy ismerős is megteszi-e. Utóbbi esetben viszont egy helyes lány fél perc alatt talál egy segítőkész nagykorú fiút, aki beviszi magával bárhová. A szülők sem biztos, hogy üvöltő zene mellett szeretnék figyelni, hogyan kerülgetik a lányukat az első udvarlók. Ha vannak olyan tinik, akik szívesen buliznak a szüleikkel, és még egyféle zenét is szeretnek, az csak öröm, de nem igazán általános felállás.

Egerben már megpróbálták

Az egri önkormányzat egyszer megpróbált egy hasonló rendszert bevezetni, akkor 12–16 éveseknek szabták volna meg, hogy éjfél után csak kísérettel tartózkodhatnak szórakozóhelyen vagy utcán, írja a bama.hu. Ez a kezdeményezés gyorsan elvérzett, miután megtorpedózta az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, szerinte ez ugyanis az alapjogaik gyakorlásában korlátozta volna a gyerekeket és a szülőket, amihez a törvényi háttér is hiányzott. Most viszont az a cél, hogy a törvényi kereteket megteremtsék a szorosan felügyelt bulizáshoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top