Aktuális

18 mínusz – létezik biztonságos buli a tiniknek?

A 18 éven aluliaknak nem éri meg bulit szervezni, ezért nincs is hol normálisan szórakozniuk. Miniszteri biztos, szülők és buliszervezők próbálnak tenni valamit.

Tinikre szabott beléptető rendszerek, korai koncertkezdés, ingyenes hideg víz és külön nekik szóló bulik jelenthetnének megoldást arra a problémára, hogy jobb híján sok tizenéves a kocsmákban verődik össze. Miután tavaly hárman meghaltak a West Balkán nevű szórakozóhelyen szervezett bulin, köztük két tizenéves lány, a hatóságok nagy erőkkel álltak neki, hogy rendet vágjanak. Szervezetek alakultak, megoldási javaslatok készültek a 18 év alattiak szórakozásának megoldására, de a helyzet még mindig nem az igazi.

Már nem kérik a személyit

18 mínusz - létezik biztonságos buli a tiniknek?„Volt egy pár hónapos fellángolás, de aztán lecsillapodott a harag. Egy ideig nagyon odafigyeltek, de azóta főleg negatív tapasztalataim vannak – mondta nekünk Szabó Maya, a gyermekek biztonságos szórakozásáért küzdő Riadólánc vezetője, akinek négy gyereke van, köztük egy 16 éves fiú és egy 19 éves nagylány. – A lányom is mesélte, hogy egy ideig azonnal kérték a személyit, ha bizonytalanok voltak benne, hogy még nem tizennyolc éves, de ezt már nem veszik olyan szigorúan. Tudunk olyan a belvárosi szórakozóhelyről, ahová nagyon sok fiatalkorú jár, és előfordult, hogy valaki rosszul lett az ott fogyasztott italtól. Ráadásul elég agresszívan viselkedik velük a biztonsági szolgálat és a személyzet.”

„Egyes szórakozóhelyek mindenféle kontroll nélkül futnak, ha szombaton hajnali egy és három óra között elhajtunk előttük kocsival, azt látjuk, hogy ugyanúgy ott várnak a tizenévesek taxira vagy BKV-ra – sorolta tovább a tapasztalatokat. – Alkohollal is kiszolgálják őket, vagy ha nem, akkor megvehetik a sarki közértben, esetleg megkérik az idősebb társaikat. Ebben semmi változás nem történt. A tűzvédelmi szabályok betartását és a maximális létszámot időnként ellenőrzik, ezekkel nincsen baj.”

Tinidiszkó híján maradt a kocsma

„Hiányoznak a kifejezetten ifjúsági közösségi terek, Kőszegen például a fiatalok többségének 2009-ben egyszerűen egy kocsma jelentette az ifjúsági közösségi helyet, ami lehangoló” – mondja nekünk Székely Levente ifjúságszociológus egy Budapesten és Kőszegen készült felmérés eredményei alapján. Korábban vizsgálták egy kifejezetten jó hírű budapesti gimnázium tanulóinak szabadidős szokásait is, ott a kilencedik osztálytól felfelé már csak 37 százalék mondhatta el magáról, hogy még nem járt a barátaival kocsmában. A tizenkettedik osztályra alig maradt valaki, akit kihagytak volna ebből. A kocsmát önmagában mégsem tartja ördögtől valónak az ifjúságszociológus. A lényeg inkább az volna, hogy olyan helyek is legyenek, ahol nem „tálcán kínálják” az alkoholt, a cigit, esetleg a kábítószert, ebből a szempontból kifejezetten örvendetes, hogy a kocsmákból kitiltották a dohányzást.

Pótolná a tinihelyeket a miniszteri biztos

18 mínusz - létezik biztonságos buli a tiniknek?„Olyan speciális szórakozóhelyek létrehozását szeretnénk ösztönözni és népszerűsíteni, melyeket kizárólag a tizennyolc év alatti korosztály látogathat megfelelő biztonsági körülmények között” – nyilatkozta a Nők Lapja Cafénak a tervekről Mihalovics Péter, a fiatalokért felelős miniszteri biztos. De miért nincs több ilyen hely?

„A szervezők nem foglalkoznak a tinikkel, mert nagyon sok probléma van velük – mondta el nekünk a tinihelyek kihalásáról Laki L. László, a tavaly alakult Egyesület a Kulturált és Biztonságos Szórakozástért, azaz az EKBSZ tagja, aki ’97 óta szervez bulikat. – Ők még nem szocializálódtak rendesen, sokan közülük szétverik a helyeket, állandó problémaforrást jelentenek, és a szponzorok sem adnak pénzt ilyen bulira, mert ezzel a korosztállyal nem lehet bevételt csinálni” – magyarázta. Ugyanakkor a hírhedt West Balkán-os bulit is szervező Noise Night Life rendezvényeire tömegestől zúdultak a tinik. Ők direkt ezt a réteget célozták meg, és a legjobb helyen, a Facebookon bombázták őket partihírekkel.

A harmincezer forintos jegy nem megoldás

Az EKBSZ abban gondolkozott, hogy egy kifejezetten a fiatalokat vonzó 18 év alattiaknak szóló országos rendezvénysorozatot hoz létre. Ehhez elkezdtek szponzorokat, támogatókat szerezni. Felmerült az is, hogy mielőtt az idősebbek éjfél tájban összegyűlnek egy-egy szórakozóhelyen, lehetne tartani ugyanott tinibulit, aminek így sokkal kisebbek lennének a költségei. „Csak nem tinibulinak hívnánk, mert akkor biztos nem jönnének el – jegyezte meg a partiszervező, aki nemrég jött haza Sao Paolóból, és ott például működik olyan buli, ami délután 4-től este 10-ig tart, de a milliomosok gyerekeinek, akik kifizetnek 100 eurót, azaz majdnem harmincezer forintot a jegyért, ez az út nálunk nyilván járhatatlan. „Kidolgoztunk egy tervezetet, és be is adtuk a minisztériumnak, de csak mondvacsinált dolgok történtek” – tette hozzá. Bár az ifjúságért felelős miniszteri biztos most nekünk is elmondta, hogy „fontosnak tartják a beengedő rendszerek kiépítésének folytatását”.

Távnyomkövetőt a tinikre?

18 mínusz - létezik biztonságos buli a tiniknek?Ez a rendszer egyelőre csak a Zöld Pardonban működik, és ha megnyitnak az új helyen, akkor ott is megtartják. Egyelőre viszont le kellett fújniuk a megnyitót, mert nem kaptak meg minden engedélyt. „A rendszer lényege az, hogy a 14 és 18 év közöttiek csak szülői felügyelettel vagy zöld kártyával léphetnek be hozzánk – magyarázta el Hamza Gergely PR- és marketingvezető. – A kártyával kell bejelentkeznie, és kijelentkeznie, majd a szülő egy webes felületen látja a kilépéseit és a belépéseit.”

Nekik bevált a rendszer, mert egy olyan réteg kezdett el járni hozzájuk, amelyik jóban van a szüleivel, és otthon el tudott sajátítani egy szórakozási kultúrát. Erre nyilván azért is volt szükség, mert a hordákban vonuló, felfokozott hangulatú fiatalok miatt sok volt a panasz a szórakozóhelyre. „Mások is érdeklődtek a zöld kártyás rendszer után, főleg hivatalos szervek kértek szakmai anyagot, de komolyabb előrelépés nem történt” – mondta Hamza Gergő.

A szülők riadólánca is jó megoldásnak tartja a Zöld Pardonét, Szabó Maya szerint ez az az egyetlen hely, ahol a tinik korosztályának szóló zenét játszanak, és odafigyelnek rájuk. Nekünk azt mondták, arra is vigyáznak, hogy a pultban ne adjanak alkoholt a kiskorúaknak, és ha valaki ilyen hibát követ el, azt kirúgják. Az ifjúságszociológus pozitív példaként említette még a miskolci Factory Arénát, ahol a koncertek és kiállítások mellett extrémsportpályákkal is lekötik a fiatalabbak idejét a régi diósgyőri acélmű egyik csarnokában egy civil szervezetnek köszönhetően. Az árak barátiak, viszont az üzemeltető civil szervezet állandó anyagi gondokkal küzd.

A Szülők Riadóláncától megtudtuk, hogy ötlet szinten az is felmerült, hogy egy mobilra telepített alkalmazással minden pillanatban követni tudják a szülők, merre kóricálnak a csemetéik. Ezt viszont Szabó Maya nem tartja jó megoldásnak, mert biztos lázadnának ellene, ráadásul valószínűleg könnyen meg is hekkelnék.

Nem kellene falhoz állítani a gyerekeket

„Arra kellene megoldást találni, hogyan akadályozzák meg a kiskorúak alkoholfogyasztását – mondja Szabó Maya. – Ellenőrizzék a kisboltokat és áruházakat ugyanúgy, ahogy az APEH ellenőrzi a számlaadást. Razziákat rendszeresen kellene tartani, de az sem megy, ahogy tavaly a gyerekeket falhoz állították rendőrkutyákkal. Ezt kulturált módon is meg lehetne oldani. Elég csak néhány feltűnően fiatal szórakozót ellenőrizni a helyeken, és aztán komoly bírságot kellene kiszabni, mert eddig hiába büntettek, minden ment tovább ugyanúgy.”

Ahogy külföldön csinálják

18 mínusz - létezik biztonságos buli a tiniknek?„Biztos, hogy egy nagyon hasznos angolszász gyakorlat a koncertek korai kezdési időpontja, amihez a klubok és egyéb helyszínek tartják is magukat” – hozott fel egy jó példát Morcz Fruzsina, aki a University of Westminsteren tanult zenei menedzsmentet, évek óta dolgozik koncert- és programszervezőként. Most az általa alapított Org4Org nevű egyesülettel dolgoznak egy olyan füzetkén, ami a szórakozóhelyek üzemeltetői és a buliszervezők számára foglalná össze tömören és érthetően, milyen feltételeknek kellene hogy megfeleljen egy tiniknek szóló buli.

Ezzel párhuzamosan a hatóságok részéről is tapasztalható mozgolódás. „Múlt héten hívott Oláh László rendőr őrnagy a BRFK részéről, akivel korábban sokat egyeztettünk a lehetséges megoldásokról – mondta Szabó Maya. – Elkérte a programunkat, hogy továbbküldje a belügyminisztériumba, azt viszont még ő sem tudta megmondani, hogy az ügy merre halad tovább. Mi abban bízunk, hogy velünk együttműködve dolgozzák ki a lépéseket. Készítettünk például egy jelképes szerződést, amiben részletezzük, mit vállalnának a szórakozóhelyek a kiskorúak biztonsága érdekében. Ez sok mindent elindíthatna.”

 

Ezt vállalnák a szórakozóhelyek a Riadólánc szerződésével

1. Ingyenes, korlátlan mennyiségű ivóvíz
2. A legolcsóbb italok az alkoholmentes üdítők
3. Egy elkülönített, csendesebb, jól szellőztetett, pihenésre alkalmas helyiség biztosítása
4. Megfelelő szellőztetés
5. Képzett szakember, aki a helyszínen felvilágosítást tud nyújtani a droghasználat következményeiről
6. Elsősegélynyújtásban képzett szakember jelenléte
7. Engedik a droghasználat veszélyeire vonatkozó szóróanyagok terjesztését
8. Engedik a a biztonságos szexről szóló szóróanyagok terjesztését
9. A dolgozók megtanulják, hogyan lépjenek fel az esetleges drogproblémák ellen
10. A kiskorúak szórakozását nem korlátozva betartják a szabályokat

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top