Aktuális

Feleannyi eső esett nyáron, mint máskor

Nem csoda, hogy sok helyen kiégtek a növények és ernyedten lógtak a levelek a fákon, kiderült, hogy az elmúlt száz év egyik legszárazabb nyarán vagyunk túl.

Idén nyáron a csapadékmennyiség valamivel több mint fele volt az átlagosnak, derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előzetes adataiból. 1901 óta vezetik, mennyit esik nyaranta, és az idei év valószínűleg a legszárazabb nyarak között kap majd helyet.

Országos átlagban az idén egyik nyári hónapban sem érte el a lehullott csapadékmennyiség a normálértéket. A legtöbb eső, 57,63 milliméter, még júniusban hullott, de ebben a hónapban is csak a júniusi átlagérték kicsivel több mint 80 százaléka hullott.

A harmadik legszárazabb július

A július országszerte rendkívüli csapadékhiánnyal zárult, 1901 óta az idei volt a harmadik legszárazabb július. Több településen egyáltalán nem esett az eső, ezért sok helyen csak kókadoztak a növények és kiégett a fű. Országosan összesen 17,26 milliméter csapadék hullott.

Feleannyi eső esett nyáron, mint máskor

Az augusztusi adatok feldolgozása még nem zárult le, de a meteorológiai szolgálat automata állomásainak adatai alapján a nyár utolsó hónapjában 29,7 milliméter eső esett. Ez az átlagosnak nagyjából a fele.

A tizedik legmelegebb nyár

Az OMSZ korábban a kánikulai nyárról is készített összeállítást. Ebből kiderült, hogy országos átlagban hozzávetőleg 1,5 Celsius-fokkal melegebb volt a megszokottnál, ezzel 1901 óta az idei a tizedik legmelegebb az idei nyár.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top