Aktuális

Te dobsz ki ételt?

Mostantól nemcsak megvehetjük a boltban az élelmiszert, helyben rögtön arra is megtanítanak, hogyan ne dobjuk ki.

Nem fogom kidobni, amikor Afrikában éheznek! – rivallt ránk egykor nagymamánk, ha nem fogyasztottuk el a borsófőzeléket az utolsó kanálig. A magunk részéről ezt mindig is demagóg érvelésnek minősítettük, igaz, akkor még nem ismertük a számokat, és pláne nem volt meg a hajlamunk a távolabbi összefüggések meglátására – társadalmi felelősségérzetünk fejlettségéről nem beszélve. Egyszerűen csak utáltuk a borsót.

Antidiéta-program

Te dobsz ki ételt?

Ma viszont újra kell gondolnunk az álláspontunkat, és nemcsak azért, mert azóta megszerettük a zöldféléket. 100 kiló: évente ennyi élelmiszert dob ki egy átlagos magyar család. Nem tudom, a mienk ilyen szempontból átlagos-e, de igyekszem nem belegondolni. Szenvedélyesen próbálok felhasználni minden maradékot – általában úgy, hogy elfogyasztom ezeket. Ez utazás előtt a legmókásabb, mert mindent fel kell használni, ami maradék csak van a hűtőben. Ezek általában egyáltalán nem összeillő dolgok – tudjátok. A tipikusak: felbontott ecetes uborka, felbontott valamilyen konzerv, utolsó fél adag (egykor) melegétel, amit egyszer már bevittem a melóba, hogy majd pénteken megeszem, aztán hazahoztam, hogy majd indulás előtt még elfogy (nem fogyott el), pár szelet sonka épp abban a még ehető, de már nem finom állapotban, majonéz, sajtdarabok, valamilyen kence… Kenyérféléből a vagy eleve kétszersültnek vásárolt, vagy azzá lett verziók.

Nos, mindig meggyőzőm magam, milyen kiváló vacsora is az, amit ezekből össze lehet dobni. Ha valami ordítóan nem passzol a menübe, azt általában becsomagolom, és visszük magunkkal. Kidobni nem szívesen. De van, hogy muszáj – jól felfogott egészségügyi érdekünkben. De legalább lelkiismeret-furdalással teszem.

A maradék bosszúja

A világon már sok mindent kitaláltak a pazarlás ellen, de amíg a dolog csak egy fokkal is nagyobb erőfeszítést kíván annál a mozdulatnál, amivel felpattintjuk a szemetes fedelét, addig sajnos mérsékelt sikerrel. Volt itt már maradék-cserebere program, éttermi adományozás, rohadtgyümölcs-újrafelhasználás, sőt a pincér is büntetett – szimpatikus törekvések.

De a maradékokból állítólag elsőrangú fogások is készülhetnek. Erről igyekszik meggyőzni minket a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és egy szupermarket-lánc közös “Esélyt az Ételnek” kampánya. Mint a szervezők érvelnek, az élelmiszer-pazarlás minimalizálásával nemcsak a hulladék mennyisége csökken, hanem hozzájárulhatunk a globális méreteket öltő éhezés és alultápláltság visszaszorításához is (a magunkéhoz mindenképp). Országszerte huszonöt helyszínen jelenik majd meg oktató mobilkonyha, ahol „háziasszonyoknak szóló tippgyűjteménnyel” fognak lecsapni a gyanútlanul lődörgő, potenciális pazarlókra.

Lássuk kedvcsinálónak, hogy miket is ajánlanak!

  • A reklámokban minden étel remekül néz ki, még az is, amiről tudjuk, hogy nem olyan finom. Tanítsd meg gyerekeket a reklámok értelmezésére, logikájára, trükkjeire – különben nem fogják megenni a kevésbé szép fogásokat.
  • Ha csak kevés maradt a tegnapi vacsorából, lehet, hogy elég egy gyerekadagnak.
  • Fagyassz le minden olyan romlandó élelmiszert, amit nem tudsz időben felhasználni! Nem is gondolnád, mi minden fagyasztható, a levestől a kenyéren át a zöldségekig.
  • A gyerekeket sokszor elriasztja a tányéron levő hatalmas adag látványa. Inkább adj kevesebbet, és ajánlj repetát, így a gyereknek is sikerélmény lesz az evés.
  • A nagyobb adag tízóraira sokszor nincs ideje a gyereknek. Jobb kevesebbet csomagolni.
  • Kisebb darabokra vágva jobban fogy a gyümölcs, mint egészben. A túlérett gyümölcsből készülhet turmix – a gyerekek imádnak részt venni a készítésében és az elfogyasztásában is.
    Te dobsz ki ételt?
  • Sok időt takaríthatsz meg, ha egyszerre többet főzöl, és a maradékot lefagyasztod.
  • A vasárnapi csirkesült maradékából másnap rizses hús készülhet, de szendvicsbe is teheted. Ha van időd, a csontokat megfőzheted húslevesnek. Ha a maradék zöldséget turmixolod, kiváló szósz készülhet belőle tésztákhoz.
  • A kenyér könnyen a szemetesben végzi. Vásárolj kisebb darabokat, a nagyobbakat pedig szeletelve tedd a fagyasztóba! A megszáradt kenyérből készíts kenyérkockát! Feldarabolás után süsd barnulásig, légmentes dobozban öt napig eláll, de fagyasztani is lehet.
  • A száraz kenyeret le is darálhatod, így házi zsemlemorzsát kapsz. A megszáradt kekszeket és süteményeket is felapríthatod: jó adalék mindenféle édességhez, pudinghoz.
  • Ha túl sok a saláta, akkor az öntetet mindenki a saját tányérján add csak hozzá. Így kevésbé szottyosodik, tovább eláll a saláta.
  • Ha nincs más lehetőség, és az élelmiszert ki kell dobni, akkor komposztálj, ha teheted! Ezzel a környezetet is kíméled, és a kuka is kevésbé telik.

Forrás: Esély az Ételnek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top