Csirkemell kéksajttal, sült sütőtökkel
Hozzávalók 4 személyre:
• 80 dkg sütőtök
• só,
• 1 tk. római kömény
• kb. fél dl olaj
• 20 dkg kéksajt
• 8 dkg + 1 ek. vaj
• 2 egész csirkemellfilé, félbevágva
• 2 szál friss kakukkfű
• 1 ek. olívaolaj
A sütőtököt meghámozzuk, félbevágjuk, kimagozzuk, felkockázzuk, sóval, római köménnyel fűszerezzük, kiolajozott tepsibe szórjuk, és 160 ºC-os sütőben megsütjük. Amikor a sütőtök már majdnem kész (villával nézzük meg), kivesszük a sütőből, rámorzsoljuk a kéksajtot és a 8 dkg vajat, majd visszatesszük a sütőbe, és készre sütjük. Közben a négy fél csirkemellet sóval és kakukkfűvel befűszerezzük, az 1 evőkanál olívaolaj és 1 evőkanál vaj keverékén megpirítjuk mindkét oldalát. Tepsibe tesszük, 160 ºC-os sütőben 8-10 percig sütjük, majd 3-4 percig langyos helyen pihentetjük. Feldaraboljuk a csirkemellet, és a sütőtökkel tálaljuk.
Káposztás sertésraguleves tejföllel
• Hozzávalók 4 személyre:
• 40 dkg sertéslapocka
• 1 szál póréhagyma
• 2 ek. mangalicazsír
• 2 gerezd fokhagyma
• 8 szál tárkony
• 2 babérlevél
• 3 tk. fűszerpaprika
• 1 dl száraz fehérbor
• 20 dkg tisztított
• sárgarépa
• 1 zellergumó
• só
• 20 dkg savanyú káposzta
• 3 dl tejföl
A sertéslapockát 2×2 cm-es kockákra, a póréhagymát finomra vágjuk. A hagymát a mangalicazsíron megpirítjuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a tárkonyt és a babérlevelet, majd az egészet lehúzzuk a tűzhelyről, megszórjuk fűszerpaprikával, elkeverjük, és felengedjük a fehérborral. Elforraljuk a bort, beletesszük a kockázott húst, addig pirítjuk, amíg a hús kifehéredik, majd hozzáadjuk a tisztított, egészben hagyott sárgarépát és a félbevágott zellert. Felengedjük vízzel, sóval ízesítjük, és lassan, fedő alatt főzzük. Amikor a zöldségek megpuhultak, kivesszük őket, feldaraboljuk, félretesszük. A leveshez adjuk az átmosott savanyú káposztát, és készre főzzük. Amikor a leves kész van, visszarakjuk a zöldségeket, tálalás előtt pedig belekeverjük a tejfölt. Friss tárkonnyal vagy kaporral ízesíthetjük.
Póréhagymás grillezett gomolya
Hozzávalók 4 személyre:
• 1 szál póréhagyma
• 40 dkg gomolya sajt
• 12 levél bazsalikom
• 5 dl tejföl
• só
• 1 kisebb csokor snidling
A póréhagymát hosszanti irányba félbevágjuk, jól megmossuk, lobogva forró vízben 1-2 perc alatt leforrázzuk, majd lecsepegtetjük. A sajtot feldaraboljuk, bazsalikomlevelet teszünk rá, majd körbetekerjük egy-egy darab póréhagymával. Forró serpenyőben mindkét oldalát meggrillezzük. Tálaláskor snidlinges tejfölt adhatunk hozzá.
Gombás marharagu parmezános polentával
Hozzávalók 4 személyre:
• 80 dkg marhalábszár
• 1 dl olívaolaj,
• só, bors
• 40 dkg hámozott paradicsom (konzerv)
• 1 szál póréhagyma
• 4 szál friss rozmaring
• 1 csokor petrezselyem
• 1 l zöldségalaplé vagy víz
• 25 dkg csiperke gomba
• 2 gerezd fokhagyma
A polentához:
• 10 dkg búzadara
• 5 dl zöldségalaplé
• 12 dkg reszelt parmezán
• 3 szál friss kakukkfű
• olívaolaj
A marhalábszárat kockákra vágjuk, olívaolajban megpirítjuk, majd sóval, borssal ízesítjük. Hozzáadjuk a hámozott paradicsomot, a felaprított póréhagymát, a vágott rozmaringot és petrezselymet. Felengedjük a zöldségalaplével/vízzel, és szép lassan készre pároljuk (ha elfő a folyadék, szükség szerint pótoljuk). Amikor a marhahús már majdnem kész, beletesszük a cikkekre vágott gombát és a zúzott fokhagymát. Közben a búzadarát a zöldségalaplében a morzsolt kakukkfűvel, a reszelt parmezánnal és sóval krémes állagúra főzzük, tepsibe öntjük, lehűtjük, és tetszőleges formákra vágjuk. Tálalás előtt forró serpenyőben olívaolajon megpirítjuk, majd a raguval tálaljuk.
Kacsamell gesztenyés burgonyapürével
Hozzávalók 4 személyre:
• 4 kacsamell
• só, bors
• 50 dkg burgonya
• 30 dkg hámozott gesztenye
• 4 ek. vaj
• fél kk. szerecsendió
A kacsamell bőrét beirdaljuk, durva sóval és őrölt borssal ízesítjük. Bőrével lefelé forró serpenyőben, közepes lángon kb. 10-12 percig sütjük. (A kisült zsírt folyamatosan leöntjük róla.) Megfordítjuk, 1-2 percig sütjük a másik oldalát, majd langyos sütőben, 60-70 ºC-on 8-10 percig pihentetjük. Közben a tisztított burgonyát és a tisztított gesztenyét sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. Pürésítjük, hozzáadjuk a vajat, a reszelt szerecsendiót, sózzuk. A kacsamelleket felszeleteljük, kevés kacsazsírral meglocsoljuk, és a krumplipürével tálaljuk.
Sültcéklasaláta tojással és sonkával
Hozzávalók 4 személyre:
• 60 dkg cékla
• fél dl napraforgóolaj
• kb. 5 dkg durva szemű só
• kb. 1 dl olívaolaj
• 3-3 szál rozmaring és koriander (helyettesíthető petrezselyemmel)
• 3 ek. balzsamecet
• 4 tojás
• 16 szelet füstölt sonka
• 12 levél bazsalikom
A céklákat héjastul megmossuk, majd olajjal bekent, durva szemű sóval meghintett alufóliába csomagoljuk, 140 ºC-os sütőben puhára sütjük. Kihűtjük, a héját eltávolítjuk, földaraboljuk, és forró serpenyőben, kevés olívaolajon megpirítjuk, közben a vágott rozmaringgal, korianderrel/petrezselyemmel, sóval és a balzsamecettel ízesítjük. A kihűlt céklát főtt, félbevágott tojással, vékonyra szeletelt sonkával, friss bazsalikomlevéllel megszórva tálaljuk.
Grízpuding fűszeres birsalmával
Hozzávalók 4 személyre:
• 8 dl tej
• 6 ek. búzadara
• 1 vaníliarúd
• 1 tk. őrölt fahéj
• csipet só
• 5 ek. méz
• 30 dkg tisztított birsalma
• 3 ek. barna cukor
• 3 dl száraz vörösbor
• 1 egész fahéj
• 1 csillagánizs
A hideg tejbe beletesszük a búzadarát, az őrölt fahéjat, a vaníliarúd kikapart belsejét, csipet sót, majd az egészet elkezdjük felmelegíteni. Amikor kezd besűrűsödni, hozzáadjuk a mézet, majd az egészet kis poharakba szedjük, és hagyjuk kihűlni. A birsalmát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, majd a barna cukorral és a vörösborral feltesszük főni. Egész fahéjat és csillagánizst adunk hozzá, és addig főzzük, amíg a birsalma leve szirupszerű lesz. Kihűtjük, kivesszük belőle a fűszereket, majd a darapudingra kanalazzuk, és tálaljuk.
Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:
Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted! |