Aktuális

Meghalt Tito özvegye

Jovanka Broz, a hajdani Jugoszlávia mindenható vezetőjének, Josip Broz Titónak az özvegye 89 éves volt.

Jovanka Brozt nyár óta többször is válságos állapotban szállították kórházba, vasárnap hunyt el a belgrádi sürgősségi egészségügyi központban. Az asszony temetésének időpontjáról és helyéről a szerb kormány hétfői ülésén döntenek.

Jovanka Broz 1924-ben született a horvátországi Likában, nemzetiségét tekintve szerb. 1952-ben ment férjez Titóhoz, és a politikus haláláig, 1980-ig volt a társa. Férje oldalán részt vett a II. világháború alatt a németek elleni partizánharcban; ki is tüntették, a jugoszláv hadsereg alezredese volt. Kapcsolatuk a hetvenes években drasztikusan megromlott, ekkor Tito el is költözött közös otthonukból. Jovanka és Tito kapcsolatáról további részleteket itt olvashatsz.


Tito halála után vagyontárgyait államosították, személyes ajándékai, ruhái, levelei nagy részét elvették, 2006-ig nem volt sem saját jogú, sem özvegyi nyugdíja, szociális segélyen élt. Személyazonosságát igazoló iratokat is csak 2009-ben kapott újra. Férje 1980-as halála óta visszavonulva, gyakorlatilag házi őrizetben élt egy villában Belgrád előkelő negyedében.

Az özvegy az augusztusi kórházi kezelés után az elképesztően rossz állapotban lévő villába akart visszatérni, amelyet a hatóságok lakhatatlanná nyilvánítottak. De az évek óta “házi őrizetben” lévő asszony nem fogadta el a számára felajánlott lakást – írja a MyBalkan blog.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top