Aktuális

Flashmobra készülnek a szaúdi nők

Büntetésre számíthat Szaúd-Arábiában az, aki támogatja a nők autóvezetéshez való jogáért tüntetőket.

A szaúdi kormány arra már korábban felhívta a figyelmet, hogy minden nő, aki „a társadalmi békét veszélyezteti” a vezetési tilalom elleni tüntetésen való részvétellel, illetve a volánhoz ül, feljelentésre számíthat. Megbüntetik a nők férfi gyámját is, illetve mindazokat, akik átengedik autójukat egy nőnek. A szaúdi nők október 26-ra tervezik az akciónapot, melynek során úgy fognak tiltakozni, hogy egyszerűen a volán mögé ülnek.

Amint az elmúlt hetekben az internetes szervezkedésüknek híre ment, egy vallási vezető meglepő kijelentéssel próbálta eltántorítani őket. Állítása szerint ugyanis az autóvezetés károsítja a nők petefészkét, és egészségkárosodást okoz születendő gyermekeiknél.

Szaúd-Arábia amúgy az egyetlen ország, ahol a nők nem vezethetnek gépkocsit. A keményvonalas konzervatív iszlám felfogás szerint ugyanis erkölcstelenséghez vezet, ha a nők elkezdenek autót vezetni. Korábbi kísérletek a tilalom eltörlésére egytől egyig kudarcot vallottak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top