Aktuális

Kevesebb jut hálapénzre, mégis adjuk

Egyharmadával kevesebbet adtunk ki hálapénzre az elmúlt 12 hónapban, mint négy évvel ezelőtt. Ugyanakkor a paraszolvencia intézményét kevesebben utasítják el, mint 2010-ben.

Az egészségügyi rendszert igénybe vevő aktív korú, hálapénzt fizető magyar lakosok fejenként átlagosan havi 16 100 forintot, összesen 21 milliárd forintot fizettek ki hálapénzként az elmúlt egy évben. A teljes felnőtt lakosság hálapénzkiadása az elmúlt 12 hónapban mintegy 34 milliárd forintra tehető – derült ki a GKI Gazdaságkutató felméréséből.

A válaszadók többsége úgy véli, ha az orvosok számla ellenében nyújtanának többletszolgáltatást, amit a betegek biztosítója térítene, vagy egészségpénztári számlájukról fizetnének, ez felválthatná a hálapénz intézményét.

A vizsgálat megállapította, hogy az elmúlt négy év alatt a hálapénz szerepe az egészségügyi ellátórendszerben erősödött, elutasítottsága pedig gyengült a lakosság körében. A 2010-es adatokhoz képest 27-ről 21 százalékra esett azok aránya, akik elítélik a hálapénz elfogadását. Erősödött ugyanakkor az a vélekedés, miszerint hálapénzzel gyorsabban és jobb ellátáshoz lehet jutni. Ezzel párhuzamosan a magyarok fizetőképessége gyengült, így a kifizetett hálapénz összege reálértéken csökkent.

A Nők Lapja Café korábban utánajárt annak, hogyan vélekednek az orvosok a hálapénzről, és valójában miért is adják a betegek. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top