Aktuális

Telefonálás fejben: valósággá vált a gondolatátvitel

Nem kell koptatni az ujjunkat többé, csak megfogalmazódik bennünk a gondolat, mit is üzennénk, és már indul az sms. Tudósoknak először sikerült gondolattal irányítani mobiltelefont – csak aztán nehogy eleresszük a hírhedt éjfél utáni üzenetet a főnöknek!

Drága, de újdonság

Telefonálás fejben: valósággá vált a gondolatátvitelTelekinézisnek nevezik azt, amikor valaki az elméjével, azaz pusztán a gondolataival képes tárgyakat megmozgatni. E jelenség jól ismert a parapszichológiában, és noha már kutatták is, sokan nem hisznek benne, sőt kinevették a dolgot. Többé azonban nem tehetik, ugyanis Dr. Todd Coleman, a Kalifornia Egyetem San Diego kampuszának kutatója létrehozta a gondolattal irányítható mobiltelefon technológiáját. Coleman kísérleti alanyai sikeresen küldtek sms-eket és egyéb üzeneteket egy IPhone-nal.

Az eljárás lényege, hogy az agyhullámokat a homlokra helyezett elektronikus tetoválás fogja fel, és értelmezi, majd egy vezeték nélküli jeladó továbbítja ezt a jelet egy okostelefonra, amely ezután teszi a dolgát, és elküldi az üzenetet. Korábban ilyen pontos jeladást csak úgynevezett invazív eljárásokkal, az agyba beültetett jelvevőkkel tudtak létrehozni. Ez komoly sebészeti beavatkozást igényel, így amellett, hogy költséges és kellemetlen, tömegesen nem alkalmazható. E helyett találta fel Coleman és csapata az elektronikus tetoválást.

Hogyan működik?

Colemannak nem ez az első lélegzetelállító dobása. Először kidolgozta azt, hogyan tudják veterán katonák gondolataikkal irányítani a művégtagjaikat. Ezután még tovább ment: rájött, hogyan tudnak a katonák pusztán gondolataikkal drónokat, vagyis pilóta nélküli, távirányítású katonai repülőgépeket irányítani a földről. Coleman ezután hétköznapibb alkalmazás után nézett, hogy a tömegeknek is hasznos legyen az elektronikus telepátia. Ekkor kezdett mobiltelefonok gondolattal való irányításán dolgozni.  

Az „elektronikus tetoválás” lényegében egy rugalmas matrica, amit a csuklónkra, a homlokunkra vagy a nyakunkra ragasztanak. Egy hajszálnyi vékonyságú, gumialapú műanyag matrica, amely a bőrrel együtt képes nyúlni, gyűrődni, mint egy arcpakolás vagy mint a pecsét, amit a szórakozóhelyeken osztanak a csuklónkra. Tartalmaz egy elektromos agyi hullámot érzékelő áramkört, és napelemet, mely az áramellátást biztosítja. Ártalmatlan az egészségre, és bármikor leszedhető. Nem látszik, senki nem veheti észre, így inkognitóban lehet gondolatokat és sms-eket küldeni vele.

Hol a határ?

A leghatékonyabbnak a homlokra szerelt tetoválások bizonyultak. Colamenék azt is kitalálták, hogyan lehet kimondatlan, csupán végiggondolt szavakat IPhone-ra küldeni. Még alig vezették be a Sirit (vagyis azt a programot, amelynek segítségével beszéddel lehet irányítani a telefont), már itt is van a telepatikus Siri, vagyis ki sem kell mondanunk az instrukciót, elég rágondolnunk. Ezt az úgynevezett szubvokalizáció leolvasásával oldották meg Colemanék. A szubvokalizáció azt jelenti, hogy miközben szavakat formálunk gondolatban, közben a torkunkon lévő izmok automatikusan mozognak. A torokra helyezett elektronikus tetoválás képes ezeket a mikroméretű izommozgásokat érzékelni, értelmezni és a mobiltelefonra továbbküldeni.

A szeretetvágy tartja fenn a közösségi oldalakat?Gánti Bence integrálszemléletű pszichológus, klinikai szakpszichológus. Mint egyéni terapeuta, csoportterapeuta, előadó, tréner és coach dolgozik hazai és nemzetközi területen integratív megközelítéssel; munkájában ötvözi a nyugati pszichológia és a keleti tanok gyakorlatait. Akkreditált alternatív pszichológiai képzőhelyként 2006-ban megalapította az Integrál Akadémiát. 

Kérdés persze, hogy ez valódi telekinézis és telepátia-e? A válasz az, hogy ez nem telepátia, csak metaforikusan nevezhetjük annak. Itt fizikai elektromos hullámok profi méréséről és felhasználásáról van szó. A parapszichológia által leírt, igazi telepátiában a mások gondolatait vagy belső állapotát érző személy lehet akár több száz kilométerre is, a célszemélyre gondolva intuitív módon mégis bevillan neki, mi zajlik benne. Ilyen esetekben nem az elektromos agyi hullámok észleléséről van szó. Ha dühében becsap valaki egy ajtót pusztán mentálisan, az bizony nem az agyhullámokkal történik. Vagyis a népet jól be lehet csapni az elektromos telepátia fogalmával, noha a gondolati mobiltelefon-irányítás nem becsapás, hanem valós dolog. És még ha nem is igazi telekinézis, bizony szenzációs dolog, elképesztő technikai vívmány.

Colemanék elektromos tetoválásait már meg is vette az MC10 nevű cég Cambridge-ben, és fantasztikus alkalmazásokat dolgozott ki és árul, de ezek nem a gondolatátvitelt alkalmazzák, hanem a biofeedback jelenségét, vagyis a testről mérhető biológiai jelek visszacsatolását a felhasználónak. Az egyik ilyen a babák hőmérője. A baba bőrére tesznek egy matricát, ami folyamatosan továbbítja a baba testhőjének értékeit az édesanya IPphone-jára. Egy másik alkalmazással csecsemők epileptikus és agyfejlődési problémáit szűrik ki, mielőtt azok komollyá válnának. De érdekes fejlesztés a „női szépségszenzor” is. Ebben az esetben kozmetikai matricák segítenek szabályozni, hogy viselőjük mikor mit kenjen az arcára…

Így látja Gánti Bence:
A transzlégzés eredetije: a holotrop légzés
Miért nem értik a nők, amit a férfiak nem mondanak ki?
Szeretetvágy tartja fenn a közösségi oldalakat?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top