Aktuális

Búcsú Mandelától

Ma temetik Nelson Mandelát, a Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnökét Qunu faluban, ahol gyermekkorát töltötte.

Mandela Koporsója már szombaton megérkezett a helyszínre, miután Pretoriában katonai tiszteletadással köszöntek el tőle. A nagy tanítót már tíz napja folyamatosan búcsúztatja a világ. Nekünk szokatlan módon énekkel és tánccal: fájlalják szerettük halálát, de ünneplik az életét.

Meghalt Mandela

Katonai pompa és törzsi rítus keveredik majd a 95 éves korában távozott emberjogi harcos temetésén, ahol sok a neves külföldi vendég. A szervezők mintegy 4500 emberre számítanak.

Jacob Zuma, a Dél-afrikai Köztársaság elnöke arra szólított fel a búcsúztatás kezdetén, hogy tartsák életben Mandela örökségét, ne okozzanak neki csalódást: “A szabadság felé vezető utad elérkezett végcéljához, a mi utazásunk azonban folytatódik. Folytatnunk kell egy olyan társadalom felépítését, amelyen te is dolgoztál. Életben kell tartanunk az örökségedet. (…) Megfogadjuk, hogy folytatjuk a tolerancia és a sokszínű társadalom előmozdítását, egy olyan Dél-Afrikai létrehozását, amelyet mindannyian magunkénak érezhetünk.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top