Aktuális

Meghalt Mandela

95 éves korában elhunyt Nelson Mandela, a Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnöke, aki 27 évet töltött börtönben azért, mert a feketék egyenjogúságáért és az őket elnyomó apartheid ellen küzdött. Hazájában hősként tisztelték, a világban szinte sztárként rajongtak érte.

„Senki sem születik úgy, hogy a bőrszíne vagy a vallása miatt gyűlöljön egy másik embert. Az emberek csak tanulják ezt a gyűlöletet, és ha ezt meg tudják tanulni, akkor a szeretetre is meg lehet őket tanítani, hiszen a szeretet sokkal természetesebben fakad az emberi szívből, mint annak az ellentéte” – vallotta a Nobel-békedíjjal kitüntetett politikus.

Halálhírét Jacob Zuma dél-afrikai elnök jelentette be az állami tévében, és kijelentette, hogy Mandela távozásával az ország „elveszítette legnagyobb fiát”. A lobogókat országszerte félárbocra eresztették.

Követ tört, de a világ nem feledte

Mandela 1944-ben lépett be a feketék jogaiért küzdő Afrikai Nemzeti Kongresszusba (ANC), aminek később a vezetője lett, és egyre határozottabban szállt szembe a feketék és fehérek elkülönítését a végletekig vivő apartheiddel. 1962-ben letartóztatták, majd életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, és a Fokváros melletti hírhedt Robben-börtönszigeten tartották fogva. A börtönből félévente egyszer írhatott levelet és fogadhatott látogatókat. Apró kőcellában lakott, mindennap követ tört, ő mégis visszautasította a politikai megadás fejében többször felkínált amnesztiát.

Meghalt Mandela

A világ közben nem feledkezett meg róla: hatalmas koncertet rendeztek a 70. születésnapjára, amelyen Sting, Bryan Adams, Whitney Houston, Stevie Wonder, Joe Cocker és George Michael is fellépett.

Megbékítette az országot

Végül 1990-ben szabadult, és ezután Willem de Klerk államfővel közösen felszámolták a feketéket szegregáló apartheidrendszert. Az évtizedes véres ellentétek után megbékítette egymással az ország lakosságát, a múlttal való leszámolás eszköze a bosszú és megtorlás helyett rendhagyó módon a megbocsátás lett. Az első szabad választásokon Mandelát megválasztották Dél-Afrika első fekete elnökének.

Elnöksége után a hazájában vészesen terjedő AIDS elleni küzdelem jegyében létrehozta a Nelson Madela Alapítványt, és a politikusok közül ő vallotta be először a nyilvánosság előtt, hogy a fia is ebben a betegségben halt meg.

Az utóbbi években visszavonultan élt abban a faluban, ahol a gyermekkorát töltötte. Három feleségétől összesen hat gyereke született, és már az életében filmet rendezett róla Clint Eastwood Invictus címmel. Ebben Morgan Freeman játszotta Mandelát és azt mutatja be, hogyan használta fel a fehérek által játszott rögbit arra, hogy egyesítse az ország fekete és fehér lakosságát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top