Aktuális

A szívedben legyen ünnep! – Kóruskommandóval jártuk Budapestet

Aki pénteken a Deák tér felé metrózott, csodálkozhatott, mert egyszer csak felhangzott a "Kiskarácsony, nagykarácsony" – lelkes fiatalok énekeltek.

A flashmobszerű megmozdulás megálmodója és fő szervezője, Mátrai Vanda, nem először talál ki olyan programot, amelyen vadidegen emberek találkozhatnak egymással a pillanatnyi jókedv és egymásra figyelés kedvéért. A tömegközlekedési eszközökön karácsonyi dalokat éneklő kóruskommandó terve közel egy éve fogalmazódott meg benne.
 
„A húgom tavaly szem- és fültanúja volt annak, ahogy két enyhén becsiccsentett fiatalember váratlanul karácsonyi dalokat kezdett énekelni a buszon. A kezdeti meglepődést követően néhányan csatlakoztak hozzájuk, és így pillanatok alatt ünnepi hangulat támadt. Mivel szeretek olyan dolgokat szervezni, amik megnyitják a szíveket, és kilépést jelentenek a megszokott komfortzónánkból, azonnal megmozgatta a fantáziámat az ötlet. Az ismerőseim között hirdettem meg az eseményt, de olyanokhoz is eljutott a híre, akiket nem ismertem korábban, te is így találtál ránk” – meséli a találkozó helyszínén Vanda.

A péntek esti akciót egyetlen próba előzte meg, ráadásul a képzett hangú kórustagok az utolsó pillanatban más elfoglaltságra hivatkozva visszaléptek, de a csapatnak ez sem szegte kedvét.
„A próbán kiderült, hogy a lányok nagyon tudják a dalokat, csak őket kövessétek” – lelkesíti Vanda a fiúkat, akik meglepően nagy számban képviseltetik magukat.

Bence még kéreti magát kicsit: „Szerintem nekem a tánc jobban menne” – mondja, de aztán menet közben kiderül, ő az egyik leglelkesebb kommandós, ráadásul a helyszín adottságainak köszönhetően a néhány hamis hangot bőven elnyomja a járművek zaja.

Miután a csapat összeállt, Vanda kis színes papírcsíkokat oszt szét, rajtuk a következő szöveggel: A szívedben legyen ünnep! Boldog karácsonyt! „Ezt majd osztogatjuk közben, és ne felejtsetek el lyukasztani!” – hangzik a végső eligazítás, és indulunk a metró felé.
Felszállás után kicsit még feszeng a csapat, de Annamari addig sem tétlenkedik: egy fiatal társaságot rábeszél a csatlakozásra, és szövegeket oszt ki nekik. „Csak a Deákig utazunk, úgyhogy húzzatok bele” – mondják ők, így aztán belehúzunk.

Az elhangzó dalok:

Kiskarácsony-nagykarácsony
Mennyből az angyal
Karácsonyi bölcsődal
Máté Péter: Most élsz
Anna and the Barbies feat. Kiss Tibi: Márti dala

A szövegek megtalálhatóak a Facebook-oldalon.

A négy hagyományos karácsonyi ének mellett két sláger is bekerült a repertoárba: Máté Pétertől a Most élsz és Anna and the Barbiestól a Márti dala. Ez utóbbit énekeljük éppen, amikor feltűnik, hogy egy melegbarna szemű fiatalember nagyon figyel, majd a dal végén beszélgetni is kezd Zsoltival, aki a kamerát kezeli.
Már a villamos felé baktatunk, amikor Zsolt elmeséli: a fiatalember annak a Mártinak az egyik legjobb barátja volt, akiről/akinek a dal szólt. Kissé felkavarta, hogy ilyen váratlanul szembejött vele a dal – minket pedig megérint a véletlen találkozás. Véletlen?

Rajta kívül néhány megállót velünk utazik mások mellett egy kétgyerekes kismama, egy vidám külföldi csoport, akik rötyögve videóznak a telefonjaikkal, két decens idős néni, akik külön köszönik a tradicionális karácsonyi dalokat, és csak egyetlen lány van, aki látványosan a szerelvény másik végébe menekül, a többiek vagy megadóan tűrik az akciót, vagy éppen lelkesen csatlakoznak.

Számomra csak a búcsúzásnál derül ki, hogy a többiek sem ismerték mind egymást korábbról, és nagyon sajnálom, hogy a csapatépítő forraltborozáson már nem tudok maradni. A december 23-ai ismétlésen ezt is számolja bele az idejébe, aki úgy dönt, hogy csatlakozik!
Részletek az esemény Facebook-oldalán!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top