(Az adott mennyiségekből 6-8 személyre elegendő falatka lesz.)
Joghurtos avokádókrém
Hozzávalók:
• 2-3 db érett avokádó
• 4 dl natúr joghurt
• 1 fej lila hagyma
• 1 db lime
• só, frissen őrölt bors
• sárgarépa, szárzeller mártogatónak
Hámozzuk meg az avokádókat, magjukat távolítsuk el. Turmixoljuk simára a joghurttal. Keverjük el az apróra kockázott lila hagymával, sóval, frissen őrölt borssal, a lime levével ízesítsük. Tisztított, vékony csíkokra vágott zöldségekkel tálaljuk.
Tormás, majonézes céklasaláta
Hozzávalók:
• 60 dkg pucolt cékla
• 1 dl fehérborecet
• 1+4 ek. méz/cukor
• só, frissen őrölt bors
• 2 babérlevél
• friss torma
• 1 tojássárgája
• 1-1,5 dl napraforgóolaj
• 1 dl tejföl
• 1 tk. mustár
A megpucolt, félbevágott céklákat főzzük puhára a fehérborecettel, 4 ek. mézzel, sóval, babérlevéllel és egy kis darab friss tormával ízesített vízben. Az enyhén kihűlt céklát vágjuk apró kockákra (könnyebb így, mint nyersen), tegyük vissza a főzőlébe, hagyjuk benne állni pár órát, a legjobb, ha egy éjszakán át. Készítsük el a majonézt: a tojássárgájához adagoljuk először cseppenként az olajat, miközben habverővel verjük. Mikor már kezdi a tojás felvenni az olajat, nagyon vékony sugárban önthetjük hozzá a maradékot, miközben tovább verjük a habverővel. A majonézt ízesítsük sóval, borssal, a mustárral, egy evőkanál mézzel, cukorral, keverjük hozzá a tejfölt, és reszeljünk hozzá friss tormát. A céklát csepegtessük le, keverjük el a majonézzel.
Sajtos, spenótos lencsesaláta
Hozzávalók:
• 2x 400 g apró szemű, konzerv lencse
• 20 dkg krémfehérsajt
• 20 dkg leveles spenót
• 2 ek. olívaolaj
• 3 gerezd fokhagyma
• só, bors
• 5 ek. szójaszósz
• 2 ek. fehérborecet
• 1 ek. csilikrém
• 1 ek. méz
• 3 ek. mogyoróolaj
A megmosott spenótot az olívaolajon 1 gerezd aprított fokhagymával, sóval, borssal enyhén fonnyasszuk meg. A lencsét csepegtessük le, keverjük el a spenóttal és a felkockázott sajttal. A mogyoróolajat keverjük el a szójaszósszal, a fehérborecettel, csilikrémmel, a mézzel, a maradék aprított fokhagymával, borssal (sózni nem szükséges, a szójaszósz miatt). Keverjük el a salátával. Hagyjuk kicsit állni, majd kóstoljuk meg, kell-e még fűszerezni. Egyszerre legyen édeskés-sós, csípős és savanykás.
Sonkás-tejfölös blini
Hozzávalók:
• 10 dkg búzaliszt
• 10 dkg hajdinaliszt
• fél tasak (3,5 g) szárított élesztő
• 2 tojás, szétválasztva
• kb. 3,5 dl langyos tej
• só, őrölt bors
• vaj a sütéshez
A feltéthez:
• 10 dkg natúr krémsajt
• 1 ek. frissen reszelt torma
• 1 dl tejföl
• 10 dkg szárított sonka
A tojásfehérjék kivételével csomómentesen keverjük el a tészta hozzávalóit, folyós, sűrű palacsintatészta állaga legyen. Kelesszük 1 órát. A fehérjéket verjük fel habnak, forgassuk a tésztához. Felforrósított palacsintasütőben, vajon süssük ki úgy, mint a palacsintát. Kis méretű bliniket süssünk, egy-egy evőkanálnyi tésztából. A feltéthez a tejfölt keverjük el a krémsajttal és a tormával. Kenjük meg vele a kisült palacsintakorongokat, helyezzünk rájuk egy-egy sonkadarabot.
Csillagfánk
Hozzávalók:
• 20 dkg finomliszt
• 2 tojás
• csipet só
• 2,5 dkg porcukor
• napraforgóolaj a sütéshez
• lekvár, porcukor és fahéj a tálaláshoz
A lisztet keverjük össze a porcukorral és a csipet sóval, majd a tojást hozzáadva gyúrjunk tésztát belőle. Pihentessük 30 percen át. Nyújtsuk ki a tésztát sodrófával vagy tésztagéppel egészen vékonyra, majd csillag alakú kiszúróformával készítsük el a csillagokat. A maradék tésztát gyúrjuk újra össze, majd nyújtsuk ki. Forró, bő olajban 1-2 pillanat alatt süssük kis adagonként aranybarnára a csillagokat, míg szépen kifehéredik először, majd egy kis színt kap. Halmozzuk egy nagyobb tálra, szórjuk meg fahéjjal kevert porcukorral, vagy kínáljuk lekvárral.
Szezámos húsos mini rétes
Hozzávalók:
• 1 cs. 8 lapos, friss réteslap
• 30 dkg darált marhahús
• 1 fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 140 g sűrített paradicsom
• só, őrölt bors
• csipet fahéj
• olívaolaj
• 5 dkg vaj
• 2 ek. szezámmag
Az aprított hagymát és fokhagymát dinszteljük meg kevés olívaolajon, adjuk hozzá a húst, pirítsuk le. Öntsünk alá kevés vizet, majd lefedve pároljuk puhára a húst. Adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, őrölt fahéjjal ízesítsük, hogy pikánsan édes legyen. Főzzük össze sűrűre a ragut. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A réteslapokat egyben hagyva tekerjük ki, vágjuk 4 részre. Így 4×8 darab, majdnem négyzetes lapot kapunk. A vajat olvasszuk meg, kenőtollal kenjük meg a réteslapokat, így helyezzünk 4-4 darabot egymásra. Töltsük meg az egymásra rétegzett 4-4 lapot a raguval, majd szorosan tekerjük fel. Az így kapott rudat vágjuk ketté. Kenjük meg a rudak tetejét az olvasztott vajjal, szórjuk meg szezámmaggal, majd süssük 25 perc alatt készre.
Kókuszbundás falatok paradicsomos mártogatóval
Hozzávalók:
• 50 dkg sertéskaraj (egyben)
• liszt,
• 2 tojás,
• 4 ek. kókuszreszelék,
• 1 ek. zsemlemorzsa a panírozáshoz
• olaj a sütéshez
A mártogatóshoz:
• 50 dkg paradicsom darabolva
• 1 fej vöröshagyma aprítva
• 1 gerezd fokhagyma
• 2 ek. barna cukor
• 8 dkg mazsola
• 1 kisebb zellerszár darabolva
• 1 csokor bazsalikom
• tengeri só, frissen őrölt bors
• 75 g sűrített paradicsom
• 1 ek. 10%-os ecet
Készítsük el a mártogatóst: a só és a bors kivételével az összes hozzávalót tegyük fazékba, takarék lángon forralva főzzük 45 percen keresztül, időnként keverjük meg. Botmixerrel pürésítsük, sózzuk, borsozzuk. Forrón tegyük kisméretű üvegekbe, dunsztoljuk. (Dunsztolás nélkül 1,5 hétig tárolhatjuk a hűtőszekrényben.) A karajt vastagon szeleteljük, majd kockázzuk fel. Sózzuk be, hagyjuk a sóban állni 15 percet. Közvetlenül a sütés előtt panírozzuk: forgassuk meg lisztben, aztán enyhén felvert, sózott tojásban, végül a morzsa és a kókuszreszelék keverékében. Ne nyomkodjuk rá a panírt, csak finoman forgassuk meg benne! Forró olajban süssük készre a húskockákat, kínáljuk mellé a mártogatóst.
Fűszeres túrógolyók
Hozzávalók:
• 25 dkg ricotta
• 25 dkg szárazabb túró
• 1 csokor snidling
• 1 csokor bazsalikom
• 2 gerezd fokhagyma
• 5 dkg magozott olívabogyó
• 5 dkg aszalt paradicsom
• só, frissen őrölt bors
• pirítós a tálaláshoz
Keverjük össze a túrót a ricottával. Keverjük hozzá az aprított snidlinget, bazsalikomot, fokhagymát, olívabogyót és az aszalt paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, tegyük 1 órára a hűtőszekrénybe állni. Olajos kézzel formázzunk gömböket a túrókrémből, pirítóson tálaljuk.
Konyakos májpástétom
Hozzávalók:
• 20 dkg borjúmáj
• 5 dkg vaj
• 2 dkg mazsola
• 1 fej vöröshagyma
• fél dl konyak
• só, frissen őrölt bors
• 1 dl főzőtejszín
A felkockázott hagymát dinszteljük meg kevés vajon. Adjuk hozzá a megmosott, lecsöpögtetett, megtisztított, feldarabolt májat és a mazsolát. 15-20 perc alatt süssük készre a májat. Adjuk hozzá a tejszínt, a maradék vajat és a konyakot, sózzuk, borsozzuk, botmixerrel pürésítsük. Tegyük a hűtőszekrénybe, hogy összeérjen, majd pirítóssal, friss kenyérrel tálaljuk.
Kolbászos kosárka
Hozzávalók 6 (9 centiméteres) kosárkához:
• 20 dkg liszt
• 10 dkg vaj/margarin
• 1 tojás
• csipet só
• 1 ek. hideg víz
A töltelékhez:
• 15 dkg füstölt kolbász
• 2 dl tejföl
• 10 dkg sajt
• 1 kis fej vöröshagyma
• só, bors
A tésztához a lisztet keverjük el egy csipet sóval. Szórjuk hozzá a felkockázott vajat, gyors mozdulatokkal morzsoljuk el vele, adjuk hozzá a tojást, gyúrjuk össze a tésztát. Ha szükséges, adjunk hozzá 1 evőkanál hideg vizet. Formázzunk cipót belőle, csomagoljuk folpackba, tegyük minimum 30 percre a hűtőbe. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, a tésztát nyújtsuk ki enyhén lisztezett felületen 4-5 mm vékonyra, szaggassunk 10-cm átmérőjű köröket belőle, majd helyezzük 6 darab kisméretű piteformába (vagy egy nagy, 28 cm átmérőjűbe), a tészta alját villával szurkáljuk meg. A töltelékhez a hagymát vágjuk egészen apróra, keverjük el a tejföllel, a lereszelt sajttal és az aprított kolbásszal. Sózzuk, borsozzuk, töltsük a krémet a kosárkákba. 25 perc alatt süssük készre.
Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:
Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted! |