Aktuális

Őket tisztelik legjobban az amerikaiak

A Gallup közvélemény-kutató intézet 1948 óta minden év végén felteszi a kérdést arról, hogy az Egyesült Államokban kit tisztelnek leginkább az adott évben.

Barack Obama elnököt és volt külügyminiszterét, Hillary Clintont tisztelik a legjobban az amerikaiak a 2013-as év női és férfi közéleti szereplői közül – derült ki a felméréséből.

Megválasztása óta, immár hatodik éve Barack Obama elnököt nevezték meg legtöbben a férfi közéleti szereplők közül. Idén azonban csak a válaszadók 16 százaléka „szavazott” Obamára, pedig ez az arány tavaly még 30 százalék volt. Ez a csökkenés elsősorban a második kormányzati ciklusában bevezetett egészségügyi reformoknak és a lelassult jogalkotási folyamatoknak tudható be. A közéleti élet női szereplői közül Hillary Clintont – aki nemrégen kitüntetést kapott az AIDS-ellenes munkájáért – immár tizenkettedik éve tisztelik a legtöbben a válaszadók közül. A Gallup listáján pedig tizennyolcadik éve szerepel, ami egyedülálló eredmény a felmérések történetében.

A leginkább tisztelt közéleti személyiségek között olyan nevek szerepelnek, mint a korábbi elnökök közül George W. Bush, Bill Clinton és Jimmy Carter, Clint Eastwood színész-rendező vagy Bill Gates, a Microsoft alapítója.

A nők mezőnyében szorosan Hillary Clinton mögött végzett Oprah Winfrey televíziós személyiség, Michelle Obama first lady, Sarah Palin egykori alaszkai kormányzó, Condoleezza Rice volt külügyminiszter és Angelina Jolie színésznő. A listán szerepel még a pakisztáni lányok oktatási jogáért küzdő Malala Juszufzai, az ismét kormányfővé választott Angela Merkel német kancellár, II. Erzsébet brit királynő és Katalin hercegné, akit a britek a 2013-as év legvonzóbb személyiségének választottak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top