Aktuális

Újabb abortuszellenes hullám: még a pápa is csatlakozott

Tízezrek vonultak az utcára vasárnap Párizsban, hogy tiltakozzanak a terhességmegszakítások ellen. A "Menet az Életért" ez évi felvonulásának különös aktualitást adott, hogy a szomszédos Spanyolország kormánya szinte példátlan módon akarja szigorítani az ország abortusztörvényét.

A demonstráció résztvevői egyszerre tiltakoztak a baloldali kormány tervezett abortuszliberalizáló törekvései ellen és kampányoltak a spanyol törvénytervezet elfogadása mellett. A szigorítás mellett érvelőket támogatásáról biztosította Ferenc pápa, és a tüntetésen a spanyol törvényhozás egyik tagja, a néppárti Luis Peral is fontosnak tartotta megjelenni. Mint mondta, Lengyelország példáját szeretnék követni, hogy támogassák a várandós nőket, és megvédjék a meg nem született gyermekek méltóságát. A tüntetők szerint a megengedő szabályozás lehetőséget nyit arra, hogy a nőket kényszerítsék és akaratuk ellenére szakíttassák meg velük a terhességüket.

Újabb abortuszellenes hullám: még a pápa is csatlakozott

Az új spanyol szabályozás értelmében (ha elfogadja a javaslatot a törvényhozás) ugyanis kizárólag nemi erőszak következtében fogant, vagy az anya életét veszélyeztető terhesség esetében lenne engedélyezett a terhességmegszakítás, azaz egy beteg, akár az élettel összeegyeztethetetlen betegségben szenvedő magzat megfoganása sem lenne elég indok a beavatkozás elvégzésére. A spanyol szándék a jelenlegi európai szabályozások között sem lenne egyedülálló, bár a teljes tilalom már csak Máltán van érvényben.

Ez a nők érdeke?

„A védelem elsődlegesen a gyengébbnek, tehát a megfogantnak, de még meg nem születettnek jár”, az abortusz szabályozása pedig „mindig a nő érdekében” történik. A fenti két idézet a spanyol igazságügyi miniszter, Alberto Ruiz-Gallardon magyarázata arra, hogy a konzervatív spanyol kormány szeretné szigorítani a terhességmegszakításra vonatkozó szabályozást az országban. 

Azonban az elmúlt napok hírei szerint a spanyol kormánynak szerencsére fontosabb dolga is akad annál, mint hogy az ország súlyos munkanélküliségi problémáinak enyhítése helyett a nők jogait korlátozza: a kormányzó párt ugyanis kettészakadt, és a közvélemény-kutatások szerint meglehetősen népszerűtlen is. 

Van, ahol enyhítenék, van, ahol szigorítanák


Újabb abortuszellenes hullám: még a pápa is csatlakozottAz európai szabályozás igen sokszínű képet mutat. Franciaországban most készülnek újra elővenni azt a javaslatot, amely minden külön engedély és hivatkozási alap nélkül lehetővé tenné a nők számára, hogy megszakítsák a terhességüket. Írországban ez év elejétől nincs totális abortusztilalom. A törvényhozók többszöri kudarc után enyhítettek a szabályozáson, amikor is egy botrányos haláleset miatt rákényszerültek.

Annyi engedményt tettek, hogy az anya életveszélyes állapota esetén (a megmentése érdekében) engedélyezik a magzat abortálását. Az ország katolikus hagyományai miatt nagy port kavart módosítás értelmében életveszélyes állapotnak számít az öngyilkosság elkövetésének lehetősége is: három orvos (ebből két pszichiáter) egybehangzó szakvéleményének kell megerősítenie ezt ahhoz, hogy elvégezhető legyen az abortusz. A megerőszakolt nőkkel nem foglalkozik az ír törvény.

Több gyerek születik meg, de milyen áron?

Az abortuszt most friss lendülettel betiltó vagy betiltani tervező országokban – Oroszországban és Lengyelországban is vannak kezdeményezések a teljes tiltásra – ugyanis van egy közös pont: a legtöbb európai államhoz hasonlóan demográfiai problémákkal küzdenek. A születésszám növelésére pedig az egyetlen gyors és eredményes módszer rövidtávon a terhességek megszakításának a tiltása: Magyarországon is bevált az ötvenes években. A tönkrement életekkel pedig nem foglalkozott senki.

Magyarországon mindeddig csak odáig jutottak a magzatvédők, hogy az Alaptörvénybe bekerült a passzus: a magzati életet fogantatásától kezdve védelem illeti meg. Habár nők jogait védők ezt a megfogalmazást (az orosz javaslathoz hasonlóan) szintén a terhességmegszakítások szigorítása felé vezető első lépcsőfoknak tartják, a kormány ez idáig cáfolta, hogy hasonló terveik lennének, és állítják, hogy a születésszám növelését más eszközökkel gondolják megoldani.

Tiltani nem érdemes

Az abortusz szigorítása azonban komoly kockázatokkal jár. A nem kívánt terhességek megtartására kényszerítő országokban megnő a „házi abortuszok”, az illegális klinikák és az ebben üzletet látó „angyalcsinálók” száma. Az áldozatok pedig első körben a nők: sokszor súlyos, olykor halálos szövődményeket okoznak az ilyen praktikák, és a teljes tiltást alkalmazó országokban a fiatalkorú lányok körében kiugróan magas az öngyilkosságok száma.

A tehetősebbek pedig a határok nélküli Európában úgyis a szomszédos országokba utazva kerülik meg a tilalmat, ahogyan ez Írországban is történt idáig. (A magyar nők meg Bécsbe utaznak, ha abortusztablettára van szükségük, mivel itthon nem engedélyezték a használatát.)

A törvényhozói szigor így éppen azokat sújtja leginkább, akik a legkiszolgáltatottabbak és nélkülöznek, mégis kénytelenek lesznek egy (újabb) gyermek felnevelését vállalni. A legfrissebb felmérések magyar adatai is azt igazolják, hogy a nők túlnyomó többsége nem egyszerűen „meggondolta magát”, hanem igen alapos, anyagi okai voltak a döntésének. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top