Aktuális

Téli olimpia, pálmafákkal – mit hozhat Szocsi?

"Hot. Cool. Yours." Így szól a február 7-én kezdődő téli olimpia hivatalos jelszava, amelyet kétféleképpen fordíthatunk magyarra: "Menő. Laza. A tiéd.", esetleg "Rázós. Rideg. A magáé." Hogy melyik a helyes értelmezés, Szocsiban kiderül, az előzetes aggodalmak alapján mindenesetre az utóbbi változatra is van esély. Olimpiai gyorstalpalónkban összefoglaltuk, amit előre tudni érdemes.

Amíg a norvégok, az osztrákok vagy a finnek görcsbe rándult gyomorral izgulják végig a téli olimpiát, a magyar néző nyugalmát semmi sem fenyegeti: az ország még sohasem nyert aranyérmet a téli játékokon, érmet is utoljára 1980-ban, az ezüstöt szerző Regőczy Krisztina, Sallay András jégtáncpáros révén.

Már az is kisebb csoda lenne, ha a maroknyi magyar résztvevő valamely versenyszámban pontszerző helyet csípne el Szocsiban, amint sikerült 2010-ben, Vancouverben a rövidpályás gyorskorcsolya női váltónak (5. hely) és Huszár Erika gyorskorcsolyázónak (1500 méteren 6. hely). A téli sportok szépségét persze így is lesz alkalmunk megcsodálni, az oroszországi helyszín ráadásul különleges színezetet ad az eseményeknek. Nem biztos, hogy pozitív értelemben.

Fürdőruhás síelés

Párduc, jegesmedve, nyuszi
Három hivatalos kabalafigurája is lesz a 2014-es téli olimpiai játékoknak, a több fordulós és számos vitával kísért kiválasztási folyamat végén a közönség szavazatai döntöttek a hópárduc (28 százalék), a jegesmedve (18 százalék) és a nyúl (16 százalék) mellett.

Érdekesség, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök végig határozottan kampányolt személyes kedvence, a hópárduc oldalán, és rossz néven vette, hogy a második és a harmadik helyezettet is „szentesítették”. A paralimpiai játékok jelképének egy fénysugáralakot és egy hópehelyfigurát választottak.

A helyszínválasztással szemben az első és meglehetősen logikus aggály ez volt: miért egy nyári üdülőövezetbe viszik a hó- és jégsportok csúcsversenyét?  Tény, soha még téli olimpiát ilyen meleg helyen nem rendeztek (újabb értelmezési lehetőség a szlogenben szereplő „hot” szóra). A Fekete-tenger keleti partvidékén februárban a hőmérséklet gyakran 10 Celsius-fok fölé megy, és a pálmafák valóban nem tartoznak a játékok megszokott díszletei közé. „Legközelebb Etiópiába viszik a téli olimpiát?” – hőbörgött egy hozzászóló az interneten, de a kritika csak részben állja meg a helyét: a Kaukázus közeli magaslatai és Krasznaja Poljana ideális helyszínei a havat igénylő versenyszámoknak.

Ott van például a Vörös-hegy, a sí- és hódeszkaszámok egyik színhelye, amelyen vastag hó ül – meg egy régi átok. A cserkeszeké: a Kubány folyó felső folyásánál élő népcsoport kilencven százaléka odaveszett az oroszokkal vívott, másfél évszázaddal ezelőtti háborúban, egy csoportjukra az említett hegyen támadtak rá 1864-ben, kiömlött vérük adta a hegy nevét. A feledésbe merült esetről rég nem beszélne senki, ha a mai cserkeszek nem támadták volna az első naptól kezdve a téli olimpia tervét, és támogatásuk feltételeként ne követeltek volna egyértelmű bocsánatkérést Oroszországtól a 19. századi népirtásért.

Türelem, türelem!

Semmi ínyenckedés!
Nem a gasztronómiai erőfitogtatás, hanem a kockázatok elkerülése vezérli a szocsi olimpia szakácsait, akik különlegességek helyett inkább egyszerű ételeket készítenek a sportolóknak. Széles kínálatból lehet válogatni viszont a nyitófogadáson, a résztvevők leveseket, halas, húsos és zöldséges fogásokat is választhatnak, de a tradicionális Olivier-salátát, vagyis orosz hússalátát is meg lehet kóstolni.  

Amint a Spiegel cikke rámutatott, az olajfaágas olimpiai eszme, a népek békés barátsága kevés helyen szorul annyira háttérbe, mint Szocsi régiójában, ahol például a szomszédos csecsen háborúk emléke sem múlt el nyomtalanul. Lehet ez ügyben „Oroszország kulturális sokszínűségéről” is beszélni, ahogyan olvasható például a hivatalos honlapon, ám érthető a nyugatiak óvatossága. Nem véletlen, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök megszólalásaiban elsősorban a biztonságról beszélt, és az sem, hogy az Egyesült Államok figyelmeztetett a terrorakciók kockázatára, a helyi titkosszolgálatok mellett az FBI is végig jelen lesz a versenyek idején.

Semmit sem tiltunk be, senkit sem viszünk el. Nyugodtak lehetnek, nem kell feszengeniük” – ezt is Putyin mondta, üzenve azoknak, akik a szocsi játékok előtt a melegek jogaiért aggódnak. Ez a téma az esemény másik Achilles-sarka; a világ nehezen fogadja el Oroszország viszonylag szigorú törvényeit, amelyek például tiltják és büntetik a homoszexualitás „népszerűsítését”, ide értve a különböző felvonulásokat. Az elhatárolódás egyik megnyilvánulása a csendes diplomáciai bojkott, mások mellett Barack Obama amerikai elnök, Stephen Harper kanadai miniszterelnök és Francois Hollande francia elnök sem kívánja meglátogatni a rendezvényt ilyen környezetben.

Pénz nem számít

Pedig áldozatot bőven hozott Oroszország, a kezdetben meghatározott 12 milliárd dolláros költségvetés például utólag úgy hat, mintha az illetékesek harminc forinttal a zsebükben indultak volna el kenyeret vásárolni – a számláló jelenleg 51 milliárd dolláron áll. Minden idők legdrágább téli olimpiája lesz az idei, pénz nem számított, a rendező ország kezdettől fogva presztízskérdést csinált a világeseményből, ám az említett bökkenőket érzékelve kérdéses, hogy a nagyközönséghez eljut-e a reklám üzenete.

A 88 jelen lévő nemzet 2500 versenyzője bizonyosan méltányolja az erőfeszítéseket, a Dominikai Köztársaság, Málta, Paraguay, Kelet-Timor, Togo, Tonga és Zimbabwe képviselői mindenképpen. Ők először látnak téli olimpiát, és sokan közülük telet is. Már ha elég messze mennek Szocsi üdülővárosától.

De lássuk most inkább hazai kedvenceinket!

Megnézem
Összes kép (1)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top