Aktuális

Lassanként telt ház lesz a hajléktalanszállókon

Kilencven százalék körüli az éjjeli menedékhelyek kihasználtsága. Az Országos Mentőszolgálat is üzembe állított egy autót, amely a hajléktalanok elhelyezésében segít.

A hideg idő beálltával országosan 90 százalék körülire nőtt a hajléktalanok számára fenntartott éjjeli menedékhelyek kihasználtsága – közölte Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány igazgatója. Adataik szerint a fővárosi éjjeli menedékhelyek kihasználtsága 90 százalékos, míg országos szinten 92 százalék.

Elmondása szerint a mostani adatok megfelelnek az ilyenkor szokásosnak. Ezek az adatok csak az éjjeli menedékhelyek kihasználtságára vonatkoznak, nem tartalmazzák az ettől eltérő szállástípusok – átmeneti szállók, rehabilitációs otthonok, bentlakásos intézmények adatait.

A hideg beálltával az emberek is jobban figyelnek az utcán élőkre, a hétvégén a szokásosnál jóval több hívás érkezett a diszpécserszolgálathoz. Kiegészítve folyamatosan működő úgynevezett krízisautó szolgáltatásait, az Országos Mentőszolgálat üzembe állított egy autót, amely a hajléktalanok elhelyezésében segít.

A hidegre való tekintettel egyébként a római katolikus, a református, az evangélikus, a baptista és az adventista felekezet összefogásával ideiglenes krízisszállás nyílik a VIII. kerületi Illés utcában. Az intézménybe beköltöző húsz ember nemcsak ellátást, azaz szállást és étkezést kap, hanem az önkéntes segítők különféle közösségi programokat is szerveznek számukra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top