Aktuális

Bettina Göring: “Nem hiszem, hogy a gének határozzák meg az ember sorsát, de igenis számítanak”

Politikusok korlátlan hatalommal. Élet-halál urai. Ugyanakkor apák, akiknek örökségét gyermekeik cipelik tovább. Az On The Spot ministábja – Cseke Eszter és S. Takács András – új sorozatában diktátorok leszármazottait mutatja be Ugandától Kambodzsán, Chilén, Kubán és Németországon át. "Ez nem a történelem, ez az ő történetük" – mondják.

Bettina Göring: Új sorozattal jelentkezik az On The Spot világjáró, kétfős stábja. Ezúttal is kemény témához nyúltak – bár ez kicsit másként teszi próbára az embert, mint az eddigiek. Diktátorok (Augusto Pinochet, Idi Amin, Pol Pot, Fidel Castro és Hermann Göring) leszármazottait ismerhetjük meg. A második epizód Bettina Göringről, a náci birodalom második embere, Hermann Göring leszármazottjáról szól. Bettina nagyanyjának nagybátyja volt Adolf Hitler helyettese, aki aláírta a zsidókérdés “végső megoldását”, azaz a zsidó nép kiirtásának tervét, és megszervezte az első koncentrációs táborokat.

Bettina sokáig az Egyesült Államokban élt, de ma már férjével Berlinben lakik. A középkorú nőnek sokáig kellemetlenségei voltak a neve miatt, annyira, hogy egy időben megváltoztatta, később azonban rájött, hogy ezzel nem old meg semmit – meséli a filmen Cseke Eszternek és S. Takács Andrásnak. “Ez az egész egy nagy utazás, ami a megértésről és a megbocsátásról szól – folytatja. – A megbocsátás kemény dió, de az egyetlen mód arra, hogy ezen túlléphessek.”

Bettina pontosan emlékszik a pillanatra, amikor a múlt okozta feszültség a családjában a felszínre tört. Egy, a második világháborúról szóló dokumentumfilmet néztek a tévében. Mutatták a felfedezett koncentrációs táborokat, a csonthalmokat, a halottakat. “Teljesen elborzadtunk” – meséli Bettina Göring, akinek nagyanyja csak azt ismételgette: “Ez mind hazugság, sosem történt meg.” A nő bátyja nem tudta elviselni, hogy az asszony – ahogy Bettina fogalmaz – “igazi élvonalbeli náci volt, aki az egekig magasztalta a fiait”, a férfi megdobálta cipővel az idős asszonyt. “Ez nekem túl kegyetlen volt – mondja Bettina. – Mindenki azt hisz el, amit akar, de nem értem, hogy lehetséges, hogy nem tudott ezekről, a Vöröskereszt vezetőjeként olyan közel volt a történésekhez… Rengeteg veszteséget szenvedett el élete során: apja, férje és két fia is fiatalon, a háborúban halt meg. Próbálom megérteni őt is…”

Bettina azt mondja, sokaknak van fasiszta felmenőjük, de nem feltétlen foglalkoznak vele, vagy nem akarnak megbirkózni a tudattal. Pedig szerinte ettől függ önmaguk elfogadása is. “Elég tudathasadásos állapot megbocsátani valakinek, aki ilyen borzalmas dolgokat tett – mondja –, de muszáj. Számomra ez egy folyamatos gyógyulás: magamat gyógyítom.”

Bettina Göring:

Bettina egy időben baloldali aktivistaként is működött, ahol felkérték csoportvezetőnek, de félt minden felelősségtől. Félt attól, hogy ha belőle is vezető lenne, visszatérhetne valahogyan a múlt, és “katasztrófához vezetne”. “Nem hiszem, hogy a gének határozzák meg az ember sorsát, de igenis számítanak – véli ma. – Mintha azt mondanád, az őseid fele rossz, tehát a génjeid is azok.”

Elképesztő, de a nő még csak harmincéves volt, amikor saját maga kérte a sterilizációját, mint mondja, ezzel megszakította a vérvonalat. “Nem tudatosan emiatt tettem (…), de mégis elvágtam a gének útját, hogy továbblépjek – magyarázza. – Azt hiszem, ehhez a családom megítélése is hozzájárult.”

A petevezeték-elkötés után évekkel Bettina találkozott későbbi férjével, és csodával határos módon teherbe esett. “A testem meggyógyította magát – határtalanul boldog voltam” – mondja a kamerába, majd azt kérdi: “Nagyon vad dolgok történnek, igaz?”

On The Spot: Diktátorok gyermekei február 12-én, 21:05-kor az M1-en.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top