nlc.hu
Aktuális
Szendi Gábor: “Nincsenek üresjárataim”

Szendi Gábor: “Nincsenek üresjárataim”

Szendi Gábor a gondolkodásmódját tartja az egyetlen vagyonának. Tíz kérdésünkre adott válaszaiból olyan dolgok is kiderülnek róla, amiket eddig még sosem mondott el.

1. Sokan sokfélét mondtak már önről. Ki volt az, aki a legjobban elkapta az ön lényegét, és mit mondott?
Valaki azt mondta: tanító vagyok. Ebben van igazság. A fő célom valóban az, hogy információt nyújtsak az embereknek. Saját véleményt, kutatásokkal alátámasztva. De sosem akarok kinyilatkoztatni. Ha van is egy határozott elképzelésem, meggyőzhető vagyok akár az ellenkezőjéről is. A világ megismerése a cél, nem az, hogy igazam legyen. Imádok anyagot gyűjteni, elmélyülni, teóriákat gyártani. Most épp a boldogságról írok. A megismerés folyamatos kaland. A szakirodalom szerint a boldogság és az életkor U alakú összefüggésben áll. Ez megtetszett. Ma reggel azonban a buszon olvastam egy újabb tanulmányt, amely kétségbe vonta. Ez nem elkedvetlenít, hanem föllelkesít, mert talán még komplexebb és igazabb összefüggések megismeréséhez vezet.

Szendi Gábor: 2. Mi a kedvenc idézete?
“Vannak dolgok, amikről mindenki tudja, hogy nem lehet megoldani. Aztán jön valaki, aki erről nem tud, és megoldja” – Einstein. 

3. Mi a legértékesebb tulajdona?
A gondolkodásmódom, a személyiségem. Ez a vagyonom. Mindig is ez volt, és hittem benne, hogy fejleszthetjük magunkat. Már fiatalon sokan különleges fickónak tartottak, de szorongó és bátortalan voltam. A papámat kivégezték, a mamám sokat betegeskedett, szegények, megbélyegzettek voltunk, de ettől lettem lázadó, és azt gondoltam, majd én megmutatom. Elszánttá és kitartóvá váltam. Pszichológusként az az elvem, hogy mindenki megválthatja magát, életünk végéig fejlődünk.


4. Ha újraélhetné élete egyetlen pillanatát, melyik lenne az?

Hogy válaszoljak erre? Nem azért nehéz, mert nincsenek boldog pillanataim. Rengeteg euforikus pillanatom volt, a gyerekem megszületése, hogy felvettek a filmgyárba, az egyetemre, sikerült a nyelvvizsgám. Ám a boldogság nem boldog pillanatok sorozata, hanem a folyamatos elégedettség érzése. A lottóötösnyertesek két napig nagyon boldogok, vagy talán hónapokig, de az év végén már unják a medencét, az utazást, a vásárlást. A hedonikus örömelv ezért nem működik, mert minden jót meg lehet szokni, és ez egy ponton túl már nem fokozható. A boldogság az értelmes küzdésből fakad. Ez sokszor szenvedés, és eközben nem feltétlenül érezzük boldognak magunkat. Mégis folyamatosan átélhetjük, hogy van értelme a létünknek, hasznosak vagyunk.

 

Esztergomban született 1954-ben. Programozó matematikus, forgatókönyvíró, dramaturg, könyvkötő, klinikai szakpszichológus, író
• A SOTE Magatartás-tudományi Intézetének volt tudományos munkatársa, a paleolit táplálkozás szakértője. Saját írásaiból egy játék- és két tévéfilm készült. Számos könyvet írt: Depresszióipar, A nő felemelkedése és tündöklése, Isten az agyban, Pánik: tények és tévhitek, Paleolit táplálkozás, Napfényvitamin, A Nő élete, Párbajok nélkül, Új vitaminforradalom. Most a boldogság témakörén dolgozik, tavasszal jelenik meg új könyve.
• Nős, felesége Váradi Judit, gyermeke Szendi Nóra, cicája Pacni.

5. Melyik a kedvenc könyve, és miért?
A Sorstalanság című regényt kiemelném. Azért tetszett, mert igazi túlélési regény. Amikor a kisfiú visszatér a koncentrációs táborból, mindenki csak a borzalmakról kérdezi, pedig azt mondja, voltak boldog pillanatai is… Azért élte túl, mert mindig a nyereségekre koncentrált. A másik kedvencem Schwarzenegger könyve (Emlékmás – a szerk.). Elindult egy osztrák kisfaluból, és Kalifornia kormányzója lett. Megemlíti, hogy négy órát súlyzózott, tonnákat emelt, vagy hónapokig készült a szerepére. De nem ecseteli, hogy ez mekkora szenvedés. Ez mellékes, a célok a fontosak. Elkezdtem gyúrni – győztem. Vissza is lapoztam, kimaradt két oldal?! Nem, nála ilyen természetes a siker. Szorult helyzetben néha megkérdezem, na, Arnold mit mondana? Legyintene. Megoldjuk.

6. Mi az a téma, ami a leginkább idegesíti?
Felelős emberek felelőtlen állításai – akár az orvoslásban, akár a táplálkozástudományban. Az érdekek folyamatosan demoralizálnak.


7. Mi az a tulajdonság, amit leginkább kedvel a másik nemben?

Nagy tisztelője vagyok a nőknek. No nem úgy, mint Don Juan. Irigylésre méltó a kedvességük, az empátiájuk, a kíváncsiságuk.

8. Hová költözne a legszívesebben, és miért?
Telkiben jól érzem magam, Franciaországban mégis szívesen élnék. Ez érzelmi döntés volna. Szeretem a szabadságvágyukat, a különcségüket, a büszkeségüket, a művészetüket.

9. Mi volt élete legfájdalmasabb élménye?
Két éve meghalt Fáni kutyánk, ez a legutóbbi, ami nagyon elszomorított. Ahogy Csányi Vilmos, mi is úgy gondoljuk, a kutya gyerek a családban.


10. Mit csinál olyankor, amikor nem kell csinálnia semmit?

Nincsenek üresjárataim. Pihenésképpen – télen – szobabiciklin tekerek, közben megnézek egy jó filmet. Ha elég izgi, azt sem veszem észre, hogy már másfél órája biciklizem.

Szendi Gábor: Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top