Aktuális

Putyin is a Nobel-békedíjra jelöltek között

Az orosz államfő győzelmi esélyei azonban az ukrán konfliktus miatt erőteljesen lecsökkentek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök, akit tavaly az év politikusának választottak, illetve Edward Snowden amerikai informatikus és Malala Juszufzai, a pakisztáni tálibokkal szembeszálló tinédzser lány is a 2014-es Nobel-békedíjra jelöltek között van.

Az oslói Nobel-bizottság kedden, az első idei ülésén jelentette be, hogy rekord számú, 278 jelölt van, köztük 47 szervezet. A neveket a testület a szokásoknak megfelelően nem hozta nyilvánosságra, de a felterjesztők maguk bejelenthetik. Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség titkos adatgyűjtési botrányát kirobbantó informatikus jelölését már korábban közölték több országban. A nevek között szerepel Ferenc pápáé is, akit tavaly az év emberének választottak.

Putyint tavaly októberben orosz közéleti személyiségek javasolták a díjra a szíriai vegyi fegyverek ellenőrzés alá vonásában játszott szerepéért. Az ukrán konfliktus akkor még nem szerepelt a világpolitika napirendjén,  most viszont a Nobel-bizottság aligha tekinthet el tőle.

A Nobel-bizottságnak október 10-ig kell döntenie a díjazottról vagy díjazottakról, de már most, az első ülésen leszűkítik a listát 25-40-es létszámra, április végéig pedig tucatnyira.

A Nobel-békedíjat 1901-től ítélik oda, és 8 millió norvég korona (300 millió forint) jutalommal jár.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top