Aktuális

Változnak az örökbefogadás feltételei

Többek között az anya mostantól lehetőséget kap arra, hogy a gyermek hathetes koráig visszavonhassa hozzájáruló nyilatkozatát.

Több ponton is változnak az örökbefogadás feltételei az új polgári törvénykönyv (Ptk.) március 15-i életbe lépésével – írja a Magyar Nemzet. Az egyik legfontosabb módosítás a nyílt örökbefogadás szabályozását érinti. A jövőben az anya lehetőséget kap arra, hogy a gyermek hathetes koráig visszavonhassa hozzájáruló nyilatkozatát, és erre a jogára fel kell hívni a figyelmet.

A szülő felügyeleti joga a gyermek hathetes életkorának betöltésével megszűnik, vagyis ha egy szülő nagyobb gyermeket ad örökbe, akkor rá már nem vonatkozik a nyilatkozat aláírása után újabb türelmi idő. A nyilatkozat visszavonása csak akkor lehetséges, ha a gyermek nevelését a vér szerinti szülő vagy a gyermek más hozzátartozója vállalja.

Fontos változás az is, hogy a korábbi 18 éves korhatár helyett a jövőben csak a 25. életévét betöltött, cselekvőképes személy lehet örökbefogadó, aki a gyermeknél legalább 16 évvel, legfeljebb 45 évvel idősebb, és személyisége, körülményei alapján alkalmas a gyermek örökbefogadására. Rokoni vagy házastársi örökbefogadás esetén a korkülönbségtől el lehet tekinteni.

Új előírás az is, hogy a jövőben nem fogadhat örökbe az, akinek gyermekét a gyámhatóság nevelésbe vette. A jövőben a gyermekek érdekében kötelezővé válik az örökbefogadások utánkövetése is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top