Aktuális

Filléres tavaszi lakásfelújítás – látványos és olcsó “beavatkozások”

Időről időre szüksége van az embernek egy kis felfrissülésre, hogy a környezet és a mindennapok monotonitását megtörje. A tavasz közeledtével jót fog tenni neked is, ha az otthonodon végrehajtasz egy kis ráncfelvarrást. Egy látványos és üdítő lakásfelújítást már fillérekből is el lehet intézni.

A lakásfelújítás rendszerint sok gonddal és még több kiadással jár – legalábbis ez van a legtöbb ember fejében, és ezért nem is mernek belevágni. Pedig lehet ezt élvezetes időtöltéssé tenni, csupán egy kis kreativitás kell hozzá. Nem muszáj mindjárt felszedni a csempét és áttologatni a falakat. Adunk néhány ötletet, hogy hogyan újítsd meg saját magad a lakásod kevés pénzből, látványosan.

Mázolj kedvedre!Filléres tavaszi lakásfelújítás - látványos és olcsó

Az első, kézenfekvő dolog egy festés. Az unalmas fehér falakat már kis költségből magad is kiszínezheted, ehhez nem kell külön mestert hívni. Itt igazán elengedheted a fantáziád, de pár szabályt azért érdemes szem előtt tartanod. A színek ereje jelentős, hiszen képesek tágítani és szűkíteni a tereket. Kis helyiségeket világos színnel ajánlott pingálni, a hosszú magas tereknél pedig alkalmazd azt a trükköt, hogy a padlót és a mennyezetet színesre, a falakat pedig fehérre fested. Ettől a szoba alacsonyabbnak és szélesebbnek tűnik majd. Kicsi és alacsony tereknél minden falat és a padlót is világosra színezd, ettől a könnyed lebegés érzetét kelti a tér, úgy, mint ha a hátsó fal irányába tágulna.

Ápol és eltakar

Ha a padló nem festhető – mert például járólap borítja, akkor sem kell beletörődnöd és életed végéig megtűrni annak megunt színét és mintáját. Kaphatóak kifejezetten ilyen célra tervezett öntapadó burkolólapok, ezeket különösebb szakértelem nélkül magad is lerakhatod.

Filléres tavaszi lakásfelújítás - látványos és olcsó
 

Először tervezd meg a kívánt mintázatot – háromnál több színt nem érdemes használni, mert attól kaotikus lesz a kép, különösen kis helyiségekben. A mintát a szoba közepéből indulva kell megtervezni, hogy a széleken mindenhol egyenlő mértékben kelljen majd a burkolólapokból levágni. Egy szürke, ódivatú fürdőszobát ezzel a módszerrel tökéletesen újjávarázsolhatsz! Nemcsak lapokkal, de erre a célra készült matricákkal is operálhatsz, ha a falakon lévő csempékre kerül a sor.

Kiegészítőkkel manipulálj!

Ha a plafontól a padlóig megvagy az új színekkel, akkor térj át a berendezési tárgyak és bútorok kiegészítőire. Sokan legszívesebben kidobnák megunt konyhabútorukat és szekrénysorukat, pedig egy pár száz forintos fogantyúval új életet lehelhetünk beléjük. Ezekből a kiegészítőkből igen széles a választék a különféle áruházakban, de érdemes körbenézni a bolhapiacon és az online aukciós piactereken is, főleg ha különlegesebb vagy antik darabra fáj a fogunk. A bútorok arculatát még úgy is felfrissíthetjük, ha MDF lapból kivágott mintákat ragasztunk vagy csavarozunk rájuk és azt lefestjük.
A felújítás utolsó felvonásaként újítsd meg a kárpitokat és drapériákat. Nem kell megijedni, nem kell az egész kanapét áthuzatolni, elég, ha a párnákra új “ruhát” adsz és pár kisebb kiegészítővel – például zsinórokkal – díszíted.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top