Aktuális

Ivánnal nem: szexsztrájk Ukrajnában

"Iván, majd akkor hívj fel, ha elmentél a Krímből." Ha már kizárják a nőket a tárgyalótermekből, saját eszközeikkel érik el, hogy a férfiak rájuk figyeljenek. A "Ne add oda magad egy orosznak" mozgalom arra buzdítja az ukrán nőket, hogy ne csak az orosz termékeket, hanem az orosz férfiakat is bojkottálják.

Az oroszok annektálják a Krím-félszigetet, az Európai Unió és az Egyesült Államok különböző szankciókkal sújtják Oroszországot, és az ukrán nők is megtalálták a módját, hogy tiltakozzanak Putyin elnök ellen: nem hajlandók orosz férfiakkal szexelni.

A félszigeten élő ukránok bojkottálták az orosz termékeket, és saját eszközével ehhez csatlakozott a Facebook-oldallal is rendelkező mozgalom, a “Ne add oda magad egy orosznak”. A szerveződés, amelynek logója két tenyérrel női nemi szervet szimbolizál, arra kéri az ukrán nőket, hogy “az ellenséggel bármilyen eszközzel szálljanak szembe”: ez jelesül azt jelenti, hogy zárják össze a lábukat. Tekintve, hogy a több mint kétmillió lakosú Krímet 58 százalékban oroszok lakják, sokan a mozgalmár nőket egyszerűen prostituáltnak titulálták. Válaszul az ukrán nők annyit üzentek orosz nőtársaiknak: “a mi férfiaink itthon vannak, a tieitek háborúra készülnek”.

A béke érdekében történő szexmegvonásról már az ókorban darabot írt Arisztophanész, bár a valóságban ritkán annyira sikeresek ezek az akciók, mint a Lüszisztraté című komédiában. Azt azonban elérik, hogy a média ilyenkor rájuk figyel.

Összezárt Térdek Sztrájkja, Kolumbia

A pereirai nőknek nemcsak a sztereotípiákból lett elegük, de abból is, hogy városuk a drogdílerek, rosszlányok és verőemberek Mekkája, és évente átlagosan ötszáz ember hal meg a kartellek közötti összetűzésekben. 2006-ban szexmegvonással akarták a drogkartellekben tevékenykedő barátaikat, férjeiket rávenni arra, hogy hagyják abba az öldöklést. Még egy rapszámot is írtak indulónak, egyik sora így hangzik: “Nők vagyunk, sokat érünk. Nem akarunk erőszakos férfiakba beleesni, mert túl sokat veszíthetünk velük.” Barbacaos városának nő lakói 2011-ben pedig akkor zárták be férjeik előtt a hálószobaajtót, amikor el akarták érni, hogy a kormány betonoztassa le legalább az ottani utak felét. Ígéretet kaptak rá, majd semmi nem történt, így 2013-ben újra sztrájkba léptek. Azóta is csak földutak vannak Barbacaosban.

Ne szeretkezz, ne háborúzz!

Libériában sikerre vitte az ügyet, hogy a nők megvonták férjüktől a szexet. 2003-ban a Leymah Gbowee vezette nők az ország 14 éve folyó polgárháborújának akartak békés eszközökkel – köztük szexsztrájkkal – véget vetni. Leymah Gbowee, aki később béke Nobel-díjat kapott erőfeszítéseiért, emlékirataiban azt írta, hogy a sztrájknak nem, vagy csak alig volt hatása, de hihetetlenül sokat számított abban, hogy média figyelme rájuk irányuljon, aminek köszönhetően a nemzetközi közösség Libéria segítségére sietett, hogy leszámoljon kegyetlen elnökével és haduraival. “Nőként hatalmunkban áll a férfitól megtagadni azt, amit szeretne, míg a férfiak abba nem hagyják, amit tesznek” – írta, igaz, hogy voltak nők, akiket férjük megvert ezért.
Az ő példájukon felbátorodva biztatta az afrikai Togo asszonyait az ellenzék arra, hogy egy hétig utasítsák vissza férjük közeledését. A kis ország látszólag demokratikus berendezkedésű, rendszeresen tartott választásokkal, valójában egyetlen család diktatúrája alatt senyved. Ha zárva tartják az “anyaság kapuját”, ahogyan a felhívásban megfogalmazták, a togói férfiaknak lesz idejük az anyaföldjükre gondolni, és arra, hogy mennyire vágynak a… nos, a demokráciára.

Femen akcióban

Ukrajna feminista csoportja, a Femen 2010 márciusában szexbojkottra hívta ukrán nőtársait, válaszul az akkori miniszterelnök, Nyikolaj Azarov ukrán nőkkel szembeni macsó és megalázó hozzáállására. A mozgalmat egy hónappal azután indították, hogy először vonultak fel félmeztelenül, ami később ismertetőjegyükké vált, amikor Viktor Janukovicsot elnökké választották.

Ha nincs béke, felejts el!

2011-ben a Fülöp-szigeteki nők indították el saját, hasonló kampányukat, a Mindanao szigetén elharapózó erőszaknak akartak így véget vetni. Az egymással harcban álló falvak közötti utakat lezárták, így a varrodában dolgozó nők nem tudtak eljutni a szomszédos faluba, hogy eladják portékájukat. A férfiak észbe kaptak, és egymás zaklatása helyett azzal törődtek, hogy visszacsábítsák feleségeiket.

Vagy szex, vagy Maszuzoe

Februárban japán nők egy csoportja fenyegette meg hasonló szellemben a konzervatív Maszuzoe Joicsire szavazó férfiakat. A Maszuzoe-ellenes honlapot naponta 75 ezren látogatták, a Twitter-csatornát  háromezren követték. Azonban ez sem akadályozta meg, hogy a nőgyűlölő kijelentéseiről elhíresült politikusból végül tokiói kormányzó legyen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top