Aktuális

Babócsán virít Európa legnagyobb nárciszmezője

Bloggerünk Babócsán járt, és megtudta, hogy hamarosan Nárcisz-nap lesz, bár nárcisz nem biztos, hogy virágzik még akkor, de a helyiek nagy bulit ígérnek. Szerinte azonban buli nélkül is érdemes odalátogatni.

(Nárciszszuvenír-árus:) – Mindenképp jöjjenek vissza a Nárcisz-napra, mert nagy buli lesz!

– Ebben a melegben addigra elvirágzanak a nárciszok, nem?

– Az lehet, de akkor is nagy buli lesz.

Szóval, ha zajosabb piknikre vágytok, és szeretitek a vurstlis falunaphangulatot, vagy megkóstolnátok a Babócsa környéki tájjelegű ételeket, akkor feltétlenül menjetek két hét múlva szombaton (május 3.).  Az árus szerint lesz minden, ami kell: hét bográcsban főzik majd a babgulyást és mindenféle más gulyást, a gyerekeknek meg hozatnak palacsintát és körhintát.

A szuvenírárus úgy fest, mint egy öreg rocker. Elmenőben megálltunk vele beszélgetni egy kicsit, ő pedig a biciklijére támaszkodva készségesen mesélni kezdett. A legenda szerint a nárciszokat az itteni basa hozta a háremhölgyeinek, akik egy idő után megunták odabent, és idézem: “A csajok kivágták a kertbe. Ott aztán elszaporodott, mint a fene.”

Május 3 - Nárcisz-nap Babócsán

 

Az árus egyébként régi motorokat és rádiókat gyűjt. Fiatalkorában kereskedett is velük a pécsi vásárban, de azt mondja, ma már senkinek sem kellenek. Nincs pénzük ilyesmire az embereknek, pedig már az internetre is feltette a gyűjteménye darabjait. A lánya pedagógus, Svájcban dolgozik, ő meg itt terelgeti a turistákat a Basa-kert bejáratánál, és árulja a nárciszos csecsebecséket. Azt mondja a rendezvényre kb. háromezer látogató érkezik a faluba, de az azt megelőző egy-két hét is majdnem ilyen forgalmas. Van, hogy egész busznyi természetfotós érkezik. Tegnap szerencsénkre csak néhány német nyugdíjas volt ott rajtunk kívül, akik bringával jöttek a közeli kempingből.

Ha buli helyett inkább csendre vágytok, akkor azt javaslom, mindenképp a Nárcisz-nap előtt menjetek. Ilyenkor lehet nyugodtan leheveredni a fűbe és beszívni a nárciszok meg a rét illatát és hallgatni a tücskök, szöcskék, sáskák eszelős ciripelését.

A teljes cikket és még több képet a Kirándulás blogon találod, ahol egy videó is vár rád.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top