Aktuális

Házasságra akarják kényszeríteni az elrabolt diáklányokat

A Nigériában elrabolt diáklányok feltétel nélküli és azonnali szabadon engedését követelte az ENSZ Biztonsági Tanácsa, és szankciókkal fenyegette meg az elrablásukért felelős iszlamisa szervezetet, a Boko Haramot.

Az ENSZ-testület – amelynek nem állandó tagjai közé tartozik jelenleg Nigéria is – mélységes felháborodásának adott hangot a történtekkel kapcsolatban, és bejelentette, hogy büntetőintézkedéseket fontolgat a Boko Haram ellen. Diplomaták szerint a szankciók a szervezet terrorlistára helyezését, továbbá tagjainak személyre szabott büntetését foglalhatják magukban.

Nigéria Borno szövetségi államának egy bentlakásos iskolájából április 14-én 276 diáklányt raboltak el, és többségüket még mindig fogva tartják a szélsőségesek. Az ország északi részében, e hét elején a Boko Haram újabb 8 diáklányt rabolt el.

Michelle Obama is a támogatásáról biztosította a Twitteren közzétett fotójával az elrabolt diáklányokat - The First Lady/Twitter
Michelle Obama is a támogatásáról biztosította az elrabolt diáklányokat – Forrás: The First Lady/Twitter

A BT-nyilatkozat különösen aggasztónak tartja a Boko Haram azon közlését, hogy a lányokat rabszolgaként fogják kezelni, azaz eladják, és házasságra kényszerítik őket. A világszervezet legbefolyásosabb testülete értésre adta, hogy ami a diáklányokkal történik, az emberiesség elleni bűnnek bizonyulhat. A Biztonsági Tanács a felelősök mielőbbi felelősségre vonását is fontosnak tartja.
 
A Boko Haram által 2009 óta elkövetett terrortámadások Afrika középső és nyugati részének békéjét és stabilitását is fenyegetik. A szélsőséges szervezet iszlám államot akar megteremteni a keresztények és muzulmánok között megosztott afrikai ország északi, muzulmán többségű felén.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top