Aktuális

Elsőfokú figyelmeztetés: orkán erejű szél és rengeteg eső szerdán

Tizenkét megyére és a fővárosra adott ki figyelmeztetést a várható viharos szél vagy a sok eső miatt a meteorológiai szolgálat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és Pest megyére, valamint Budapestre a várható viharos szél miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést szerdára. Ezeken a területeken a legerősebb széllökések az óránként 70 kilométeres sebességet is meghaladhatják. Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyében szerdán több mint 20 milliméter csapadék hullhat, emiatt ugyancsak elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Szerdán napközben országszerte fokozatosan erősödik az északi szél. Egyre több helyen viharos széllökések is várhatók. Az esti óráktól a legerősebb széllökések a Dunántúlon helyenként megközelíthetik a 90 kilométer/órát. Emellett a térségünkben örvénylő mediterrán ciklonból szerda éjfélig a délkeleti megyékben egy-egy területen átlagosan 20 milliméternyi csapadék is eshet. A csapadék eloszlása nem lesz egyenletes, egy-egy zivatar során kisebb területeken jelentős mennyiségű csapadék várható. Szűrt napsütés északkeleten és a Nyugat-Dunántúlon lehet. A legalacsonyabb hőmérséklet 7-12, a legmagasabb hőmérséklet 14-19 fok között várható.

Csütörtökön a ciklon tovább erősödik, hatására az ország más részein is intenzív esőzések várhatók; sokfelé kell számítani tartós, nagy mennyiségű esőre. A Dunántúlon és északkeleten akár 90 kilométer/óra feletti széllökések is lehetnek. A viharos szélben a Dunántúlon lesz hidegebb (7 fokot is mérhetünk), keleten valamivel enyhébb az idő.

Pénteken még többfelé számíthatunk esőre, záporokra, de napközben kelet felől akár már hosszabb időszakokra is felszakadozhat a felhőzet. A tartós és intenzívebb esőzés leginkább a nyugati és északi országrészben várható. A szél veszít erejéből, de nyugaton még lehetnek 80 kilométer/óra körüli széllökések; a ciklon a hét végére hagyja el térségünket. Kissé melegedhet a levegő, de továbbra is a sokéves átlagnál hűvösebb időre van kilátás: 8-16 fok között alakul a hőmérséklet. 

Forrás: Időkép / met.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top