Aktuális

Lakhatatlanná vált ház, kidöntött fák – így pusztít Yvette

A szerdán érkezett mediterrán ciklon miatt éjfélig majdnem kétszázszor riasztották a tűzoltókat, azóta is tucatjával érkeznek a segélyhívások szinte az egész országból.

Elsősorban a Dunántúlon voltak gondok, a legtöbb riasztást Somogy megyéből kapták az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársai. Jellemzően a viharos erősségű szél miatt kidőlt fákhoz, leszakadt faágakhoz riasztották őket. A tűzoltókhoz mintegy 20 épületkárról érkezett bejelentés. Egy esetben a szél annyira megbontotta a tetőszerkezetet, hogy a ház lakhatatlanná vált. Volt ahol fa dőlt az útra, másutt vasúti felsővezetéket rongáltak meg a leszakadó faágak. Öt megyében 12 településen volt átmenetileg áramszünet. Az előrejelzés szerint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság továbbra is tömeges bejelentésekre készül.

Ami a jelenlegi árvízi helyzetet illeti, árvízi védekezés van a Rábánál, a 86-os utat homokzsákokkal védik, emellett a Balaton déli partján is egyes partmenti településeket homokzsákokkal védenek. A sok eső miatt a Sajó és a Hernád mentén kell számítani a legkomolyabb árvízi védekezésre, az árhullámot a hét végére várják. A Sajó és a Hernád mentén egyelőre elsőfokú a készültség, fokozott figyelőszolgálattal és megelőző munkákkal készülnek a szakemberek, önkéntesek munkájára várhatóan nem lesz szükség.

A vihar miatt kilépett medréből a Balaton - Fotó: Varga György /MTI
A vihar miatt kilépett medréből a Balaton – Fotó: Varga György /MTI

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre az egész országra figyelmeztetéseket adott ki a viharos szél, a jelentős mennyiségű csapadék, felhőszakadás, illetve heves zivatarok miatt. A viharos szél miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyében. Ezeken a területeken a legerősebb széllökések a 90 kilométer/órás erősséget is meghaladhatják. Emellett a várható jelentős mennyiségű csapadék miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és megyében valamint Budapesten van érvényben ugyancsak másodfokú figyelmeztetés. Ezeken a területen 24 óra alatt több mint 30 milliméternyi eső hullhat.

Víz alatt álló utca Balatonfenyvesen - Fotó: Varga György / MTI
Víz alatt álló utca Balatonfenyvesen – Fotó: Varga György / MTI

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top