Aktuális

Müller Péter: Egyben vagyok magammal?

Az egészség szó mögött ez a kérdés áll: egész vagyok? Testem, lelkem és valamennyi részem együttműködnek-e, vagy sem.

Müller Péter: Egyben vagyok magammal?Az egészség más szóval: harmónia.
Hatalmas irodalma van az egészséges életnek. Módszerek, gyógyszerek, füvek, jó tanácsok, folyóiratok, orvosi vizsgálatok, megelőző felmérések, mágusok, közeli és távgyógyítók…
Az egészséges életmód manapság vallás, tudomány, de főleg üzlet és jövedelmező iparág… Vigyázni kell, ha erről beszélek, nehogy úgy járjak, mint tudós barátom, aki azért nem tudta megtartani a boldog, harmonikus életről szóló előadását, mert depresszióval váratlanul kórházba került.

Ha valaki hosszú életet él, azt tapasztalja, hogy orvosai, akik visszaadták az egészségét, nem élnek már – magukat nem tudták megmenteni. Elmondom hát, én mit teszek magamért. De ha a közeljövőben azt hallod, hogy beteg lettem – kérlek, ne derülj. És ha meghalok, ne légy szomorú: betegnek lenni s meghalni természetes dolog. Ebből kell kiindulni. Az Egészség és az Élet: múló adomány. Mit lehet tenni? Én egész életemben sportoltam. Minden nap. Ma is megyek, ha ezt a cikket megírtam. Hetvenhét éves elmúltam, de szinte minden nap megtalálsz az edzőteremben. Hatvan éve. Ma már csak vigyázva, módjával dolgozom, de egyetlen napot sem hagyok ki szívesen. Test és lélek: egy. Egész.

És kívül jobban el tudom kapni magamat, a megtapasztalható, testi szinten, mint a láthatatlan világában. A testemmel jobban tudom, mit tegyek, mint a lelkemmel.
A hatha jóga is innen indul: a testből. A lélek uralma a test uralmával kezdődik. Erről szólnak a harcművészetek is. Bátran ajánlom apáknak, anyáknak: ha jó mestert találtok valahol, vigyétek el hozzá a gyereketeket! Akár fiú, akár lány. Jó mesteren olyan embert értek, aki tudja, hogy amit oktat, művészet – a lélek a testtel szoros összefüggésben van. Megtanítja a gyereket összpontosítani. Önmagán uralkodni. Tűrni a fájdalmat, a szenvedést. Átlendülni a holtponton. Megtanítja tisztelni a mesterét, a termet, ahová belép, s főleg az ellenfelét, akivel küzd. Az élet külső-belső küzdelem. Jó mester derék embereket nevel. Lebeszélnélek arról, hogy gyermekedet élsportra szánd. Az egészségtelen. Dicsőséget, elismerést, hírnevet, pénzt lehet szerezni vele – egészséget nem. Engem az “egészség” kérdése sohasem foglalkoztat. Csak ha beteg vagyok.
Egyébként nem is gondolok rá. De azért vigyázok. Beteg világban élek. A betegség nemcsak egy bennünk rejlő hajlandóság, hanem a világnak a természete, amelyben élünk. Bizonyos fokig hozzá kell edzenünk magunkat. A ma már tudományosan is kimutatott, mérgezett életkörülményekhez. De ahonnan a legnagyobb veszély árad, az nem a levegő, a vizek és a lappangó vírusok – hanem a többi ember. A félelem, a szorongás, a szomorúság, a rosszkedv, főleg a gyűlölet, a megvetés, a rosszakarat, a szeretetlenség, a rideg közöny, a kíméletlenség, az önzés és az őrület – ezek mind fertőznek. A félelem légkörében félni kezdek. A gyűlöletben félni és gyűlölni, lelkemben könnyen üldözővé, főleg üldözötté válok – a rossz gondolatoknak ártó hatása van. Ebből lehet a fizikai betegség is. Egy érzékeny ember, ha belép egy országba, megérzi, ha mérgezett a légköre. Van, ahol nem is tudnak sokáig maradni. Írók, akik a lelkükkel dolgoznak, mindig érezték, hol tudnak a leghamarabb ihletett állapotba kerülni. Az emberre nemcsak “hat” a környezete, hanem lelkileg összekeveredik, összemosódik vele. Beleszívódik. Nem is veszed észre, hogy nem a saját érzelmeidet éled, és nem a saját gondolataidat gondolod. Ha harcművészetet gyakorolsz, megtanulod leválasztani magad a külvilágtól, és a másik ember lelkiállapotához, hogy úgy mondjam, sterilen viszonyulni. Ehhez egy önálló centrumot kell találni magadban. Ahová visszahúzódsz, ha fenyegetés ér, és kilépsz, ha normális külvilágot látsz. Ez a belső középpont a legjobb gyógyító. 

Müller Péter: Egyben vagyok magammal?Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top