Aktuális

A jövő héten itt az igazi nyár: akár 29 fokot is mérhetünk

Hétfőtől tartósan meleg, nyárias idő napok elé nézünk, végre! Szombatra azonban 13 megyére és Budapestre is figyelmeztetést adott ki a várható felhőszakadás miatt a meteorológiai szolgálat.

Az Yvette névre keresztelt mediterrán ciklon a következő napokban fokozatosan gyengül fölöttünk. Bár a hétvégéig még többfelé kialakulhatnak záporok, zivatarok az országban, a jövő hét elejétől kezdődően egyre inkább a dél felől felénk áramló szárazabb és egyre melegebb levegő alakítja időjárásunkat: így az idei évben először tartósan meleg, nyárias idő köszönt be.

Szombaton a déli óráktól – az északnyugati megyéket leszámítva – több helyen alakulhatnak ki zivatarok, amelyeket lokálisan felhőszakadás, átmenetileg viharos (60-70 kilométer/órás) széllökés, egy-egy helyen jégeső kísérhet. A meteorológiai szolgálat Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Pest megyére, valamint a fővárosra adott ki elsőfokú figyelmeztetést a felhőszakadás veszélye miatt. Ezeken a területeken szombaton az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 milliméternél is több csapadék hullhat. Az előrejelzés szerint szombaton már több-kevesebb napsütés is lehet. A legalacsonyabb hőmérséklet 5-11 fok között valószínű. A legmagasabb hőmérséklet a Dunántúlon 14-18, másutt 18-22 fok között várható.

Vasárnapra már országszerte 20 fok köré melegszik a levegő, a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett azonban még többször erősen megnövekedhet a gomolyfelhőzet, és záporok, zivatarok is több helyen előfordulhatnak az országban.

Hétfőtől aztán dél felől egyre szárazabb és melegebb légtömegek áramlanak fölénk, így napról napra egyre több napsütésre számíthatunk, a záporok, zivatarok kialakulásának esélye is fokozatosan csökkenni fog: a hét első napján még szórványosan, kedden azonban már csak helyenként kell számolni velük a délutáni órákban. Az egyre enyhébb hajnalokat mind inkább nyárias hőmérsékletű nappalok követik majd, az időnként megélénkülő délies szélben hétfőn 20–25, kedden 22–27, szerdán már 25–29 fok közötti csúcshőmérsékletre készülhetünk, beköszönt tehát az igazi nyár!

Forrás: Időkép

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top