Aktuális

Elhunyt Stephanie L. Kowlek: ezrek életét mentette meg a találmánya

A hatvanas években 15 évet dolgozott egy erősen elférfiasodott szakmában, amikor ez még nagyobb szó volt, és dollármilliárdokat hozott az őt alkalmazó cégnek találmányával, ám az anyagi elismerést nem kapta meg érte. Stephanie L. Kowlek, a kevlárszövet feltalálója 90 éves korában hunyt el.

Stephanie L. Kowlek volt az a vegyész, aki a hatvanas években feltalálta a kevlárszövetet, ami a golyóálló mellények alapvető anyaga lett. Ez az anyag ötször olyan erős, mint az acél, ezért nemcsak erre használják, hanem hajók, repülőgépek építőanyagaként, rendőrök bukósisakjának biztonságosabbá tételéért, tűzálló matracoknál, bomba elleni védelemben és drótkötelek készítésében is.

A feltalálónő olyan tudományos területen dolgozott, ahol nőként nehéz volt érvényesülni, különösen a hatvanas években. Az erősen elférfiasodott szakmában 15 évet dolgozott úgy, hogy hiába volt zseniális kutató, az előléptetése mindig elmaradt. Találmányát, a kevlárt a világ minden szegletében használják, a forgalmazó cégnek, a DuPontnak dollármilliókat termel. Épp halála napján jelentették be, hogy eladták az egymilliomodik golyóálló mellényt is. Ennek ellenére Sptephanie L. Kowlek nem gazdag feltalálóként hunyt el, hanem a DuPont egykori alkalmazottjaként.

Számos tudományos díjat kapott.

Forrás: The New York Times

Elhunyt Stephanie L. Kowlek: ezrek életét mentette meg a találmánya

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top