Aktuális

Erkölcsi bizonyítvány, felfüggesztés, zsarolás – a gólyatáborban történt nemi erőszak fejleményei

Felfüggesztik a HÖK működését, fegyelmiket indítanak. A Class FM bocsánatot kért.

 Az első kommunikációs hibák után most személyesen is megszólalt az ELTE vezetősége: sajtótájékoztatót tartottak arról, milyen lépéseket tesznek, hogy a jövőben ne fordulhasson elő olyasmi, mint ami a hétvégén a Tanító- és Óvóképző Kar fonyódligeti gólyatáborában történt. Mint ismeretes, az egyik diáklányt megerőszakolták: azóta egy 38 éves férfi, a tábor fotósa és – mint azóta az intézmény is elismerte – szervezője, az egyetem diákja került előzetes letartóztatásba.

Mezey Barna, az ELTE rektora elmondta, hogy többek ellen is fegyelmi eljárást indítottak. Úgy vélik, hiba volt túl nagy szabadságot adni a Hallgatói Önkormányzatnak, “nem tudtak élni a rájuk bízott felelősséggel”, ezért a HÖK tevékenységét felfüggesztették, és nem használhatja az egyetem kommunikációs felületeit sem (emellett a feltételezett elkövető ellen is fegyelmi eljárást indítottak).
A vezetők a gólyatáborok indulóira is kitértek, mint fogalmaztak, “a táborban az Állam- és Jogtudományi Kar normáival ellentétes rigmusokat énekeltek”. Tárgyalják azt is, hogyan lehet a jövőben gólyatáborokat szervezni.

Folyik egy minisztériumi egyeztetés is annak érdekében, hogy a felvételizőktől erkölcsi bizonyítványt kérhessenek, bár ez jelen esetben például nem segített volna, hiszen a letartóztatott férfi korábbi bűncselekményei mára vélhetően elévültek.

 

Mezey Barna, az ELTE rektora, Fábri György rektorhelyettes és Zaránd Péter, a Hallgatói Önkormányzat elnöke
Mezey Barna, az ELTE rektora, Fábri György rektorhelyettes és Zaránd Péter, a Hallgatói Önkormányzat elnöke

Fábry György, az ELTE ÁJK dékánja elmondta azt is, sokakat felháborítottak a Class FM rádió reggeli műsorában elhangzottak (az adásban a gólyatáborokról humorizáltak a bűncselekmény apropóján), a rádió egyik vezetője levélben kért elnézést emiatt (noha a bocsánatkérés legalább ennyire tartozna a szélesebb közvéleményre – a szerk.).

A Blikk értesülése szerint a nemi erőszak feltételezett elkövetőjének van egy eddig fel nem derített ügye, mint írják, tavasszal egy házibulin egy alvó lány intim testrészeit fotózta, majd megzsarolta, hogy ha nem fekszik le vele, a fotókat közzéteszi. Az egyetemista akkor panaszt tett a HÖK elnökénél. Amennyiben ez bebizonyosodik, akkor komolyabb felelősségre vonásra is sor kerülhet.

A nemi erőszak nem vicces! jelszóval közös tiltakozást szervez a Nőkért Egyesület, és még kilenc jogvédő szervezet a nemi erőszak bagatellizálása ellen. “Felháborodva értesültünk az ELTE TÓK fonyódligeti gólyatáborában történt nemi erőszakról, és ennek kapcsán arról, hogy az esetet a Class FM rádió “Morning show” című műsorában bagatellizálták, és kedélyes-humoros, nagy nevetésekkel tarkított beszélgetést fűztek fel rá” – írják felhívásukban, amelyben vasárnap 15 órára invitálják a velük egyetértőket a rádió székhelye, a budapesti Üllői út 102.-es szám elé.

Az egyesület a médiahatósághoz is elküldte tiltakozását, a szöveget itt olvashatod.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top