Aktuális

Rockzenekar oktat a sulikban a méhnyakrákról

A Dirty Slippers nevű formáció egyszerre helyettesít majd rendőrt, pszichológust és nemibeteg-tanácsadót.

Úgy tűnik, egyre erőteljesebb a törekvés arra, hogy az iskola ne csak oktasson, hanem neveljen is, vagyis a tananyag mellett az “életre is felkészítsen”. Nehéz kérdés ez, hiszen egyfelől fontos, hogy a fiatalok életvezetési, erkölcsi mintákat kapjanak, másfelől nagyon nem mindegy, hogy kitől és milyeneket.

Idén mindenesetre több programmal is kísérleteznek, ami a cél szerint segít a diákoknak tudatosabbá válni. Az egyik érdekes kezdeményezés a “Suliturné”, amely – a központilag támogatott programok többségéhez hasonlóan – ingyenes, és amire már most várják az érdeklődő iskolák (közép- vagy felsőfokúak) jelentkezését. Az elképzelés annyiban új, hogy ezúttal a drog és az alkohol veszélyei mellett a méhnyakrákról is értekezni fognak – afféle csomagban. Kicsit szokatlan a párosítás, és a diákoknak majd jelentősen át kell hangolódniuk a blokkok után (talán arról lehet szó, hogy kezdődött a drog- és alkoholtémával, aztán, mivel az jól ment, most hozzácsapják még a méhnyakrákot, bár ez csak feltételezés), de ami fontos, az fontos.

Fotó: Dirty Slippers Facebook
Fotó: Dirty Slippers Facebook

Legalább ilyen újszerű a dologban, hogy ezúttal nem szabad napos rendőr, pszichológus, civil aktivista vagy érintett beszél kockázatokról és megelőzésről, hanem egy rockzenekar, konkrétan a 2005-ben alakult, gyulai Dirty Slippers.

Az oktató-nevelő alkalmak felépítése is rendhagyó: a foglalkozás első részében koncerten vehetnek részt a diákok, utána következik az elmélet. A zenekar tagjait egészségügyi dolgozók készítették fel, látták el a lényeges információkkal – mondja Lobó-Szalóky Lázár ötletgazda, a zenekar énekes-gitárosa.

A banda olyannyira elhivatott, hogy honlapjukról közvetlen link vezet egy vakcinakampány tájékoztató prospektusára.

A méhnyakrák-megelőzés élharcosai
A méhnyakrák-megelőzés élharcosai

A DS dalszövegei között méhnyakrákról szólót nem találtunk, de világképük azért kirajzolódik. Ez alapján alapvetően optimistának mondhatók – részlet az “Élned kell” című számból (amelyben a megelőzés momentuma azért felbukkan):
Bármi is történjen veled / Életedről el ne feledkezz / Előzd meg gondjaid ésszel / Nem vehetsz meg mindent pénzzel
Járnod a világ előtt kell / Ne foglalkozz csak a léttel / Szeress mindent mit szerethetsz / S életed lehet hosszabb lesz
Neked most élned kell / Nekem most élnem kell / Nekünk most élnünk kell / Egyszer élünk, ébredj fel!

A szövegvilágban komoly részt képvisel a párkapcsolati csalódás tematikája:
Semmi sem volt jó neked / Hát ajtót csukok, ég veled / Fogd fel végre, amit mondok / Elég volt belőled, én elhúzok – szól az “Egy a vége” című szám, melyre csak ráerősít a “Száz szónak is egy a vége” mondanivalója:
Zárjuk le a dolgot végre / Nélküled új élet vár / Száz szónak is egy a vége / Zárjuk le a dolgot végre már / Új élet vár

A dalok tanúsága szerint azonban van egyfajta törekvés a fiúkban a stabil párkapcsolat irányába, ezt mutatja a “Minden lány múzsa akar lenni” című számuk, amiből markáns nőkép is kirajzolódik:
Minden lány megér egy dalt / Olyat, amilyet ő akart / Legyen szőke, barna, fekete / És az sem zavar, hogy milyen a szeme
Minden lány múzsa akar lenni / Vigyorogva kéz a kézben menni / Margitszigeten fűben fetrengeni / S onnan csillagokat lesni
Télen mélyen a paplan alatt / Kuncogva várni a nyarat / Hempereghetünk napestig / Szerelmeskedjünk reggelig
(persze csak óvszerrel – a szerk.)

A formációnak egyébként komoly múltja van az ifjúságnevelésben: a múlt tanévben határon innen és túl mintegy kétszázötven oktatási intézményben jártak. A “prevenciós koncerttel egybekötött előadást” az idei tanévtől az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet és a Nemzeti Drogmegelőzési Iroda támogatja.

Így nevelnek ők
A sürgető helyzetet a Vajdaságban is felismerték: a középiskolák többségében októbertől bevezetik a szexuális nevelés elnevezésű tantárgyat, amelynek célja, hogy a diákok még a szexuális élet megkezdése előtt ismereteket szerezzenek a védekezés fontosságáról, a nemi betegségek veszélyeiről, de párkapcsolati kérdésekről is.
Vannak, akik szerint ezzel elkéstek, és az ilyesmit már az általános iskola végén meg kell kezdeni, mert “a modern életvitel a szexuális élet korábbi kezdéséhez vezetett, vannak, akik ezt egészen 10-11 éves korra teszik, a szülők pedig továbbra is tabuként kezelik ezt a témát”.
A felmérések szerint minden nyolcadik középiskolás aktív nemi életet él, kérdéseikkel azonban nem fordulnak sem a szüleikhez, sem a tanáraikhoz. Egészségügyi szakembert mindössze 4 százalékuk keres fel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top