Aktuális

Tüntetés helyett kampánynyitó: a jogvédők megszelídítették a rádiósokat

Hatottak az észérvek: találkozó lesz, csak más tartalommal.

Mint sokan tudjátok, nagy botrány volt a héten abból, ahogyan a Class FM reggeli műsora a fonyódligeti gólyatáborban történt nemi erőszak témájával foglalkozott. A dolgot nemcsak a fél sajtó nem hagyta szó nélkül, de nőjogvédő szervezetek sem: tüntetést szerveztek vasárnapra, a rádió székháza elé.

Azóta azonban kedvező fordulat következett be: a rádió vezetése bocsánatot kért mind az egyetemtől, mind az érintett lánytól és családjától valamint elmondták: “sem a Morning Show, sem Sebestyén Balázs, sem Vadon János, sem Rákóczi Ferenc nem szándékozott gúnyolódni a történteken, sem a megmagyarázhatatlan és mélységesen elítélendő cselekedeten”. Hozzátették még: egyhónapos kampányt indítanak a nőkkel szembeni erőszak ellen.

A tiltakozó szervezetek örülnek a fordulatnak, és annak, hogy a megfelelő üzenet érdekében a Class FM kész a projektbe bevonni a nőjogi, áldozatvédő szervezeteket. Ezért úgy döntöttek, a tüntetést – az eredetileg meghirdetett helyen és időben (vasárnap 15 óra, Üllői út 102.) – az erőszak elleni együttműködés nyitó eseményévé alakítják át. A programon jelen lesz a rádió egy képviselője is.

Mit szeretnének a szervezetek?
“EU-s átlagban a nők 33 százaléka tapasztalt már élete során fizikai vagy szexuális erőszakot, a magyarországi eredmények szerint pedig a 15 év feletti korosztályban a nők 9 százaléka válik szexuális bántalmazás áldozatává. Ezért változatlanul szükségesnek tartjuk a 2010. évi CIV. törvény olyan irányú módosítását, hogy az az ott felsorolt nemzeti, vallási, etnikai és nyelvi kisebbségek és egyéb csoportok védelmén túl kifejezetten és egyértelműen térjen ki a nők védelmére, a szexizmus tilalmára, és nemtől, kortól függetlenül a szexuális erőszak áldozatainak védelmére is. Különösen, mivel Magyarország aláírta az Isztambuli Egyezményt.”

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top