Aktuális

Civilek és LMP: “Módosítani kell a sajtótörvényt a nők védelmének érdekében”

Balhé után kézzel fogható eredmény? Lehet, hogy változtatnak a sajtótörvényen a Class FM múlt heti botránya miatt.

Ahogy mi is megírtuk, múlt héten a Class FM Morning Show című műsorában a műsorvezetők sokak szerint az esetet bagatellizálva humorizáltak egy szexuális erőszak apropóján. A dolog ellen sokan, sok helyen szót emeltek, több mint tíz jogvédő szervezet közös tiltakozó nyilatkozatot adott ki. Mivel a rádió vezetése végül elfogadta a kritikát, és bocsánatot kért, a vasárnapi, eredetileg tüntetésnek tervezett megmozdulás közös fellépéssé változott, a Class FM és a nőjogi szervezetek képviselői együtt mondták ki: elítélik a nők elleni erőszak összes formáját.

A rendezvényen megjelent Szél Bernadett LMP-s képviselő is, aki lapunknak elmondta: az ominózus rádióműsor után a Nőkért Egyesület jelezte, hogy a nők védelmében szükségesnek látja a sajtótörvény módosítását. Az LMP ezzel egyetértve elkészítette javaslatát. Amennyiben ezt elfogadná a parlament, az új törvény – az eddig is felsorolt nemzeti, vallási, etnikai és nyelvi kisebbségek és egyéb csoportok védelmén túl – egyértelműen kitérne a nők védelmére, a szexizmus tilalmára, és nemtől, kortól függetlenül a szexuális erőszak áldozatainak védelmére is. 

 A sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló 2010. évi CIV. törvény 14. §-a a következő bekezdéssel egészülne ki:
“A médiatartalom nem lehet alkalmas a szexuális erőszak és annak áldozatai öncélú és sérelmes bemutatására, a szexuális erőszak társadalmi veszélyességének vagy erkölcsi elfogadhatatlanságának megkérdőjelezésére.”

A sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló 2010. évi CIV. törvény 17. §-a pedig a következő bekezdést tartalmazná:
“A médiatartalom nem lehet alkalmas a nők hátrányos vagy megalázó helyzetének öncélú és sérelmes bemutatására.” 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top