Aktuális

Nemi erőszak áldozatait védő nőgyógyász a Szaharov-díj döntősei között

Az elismerést minden évben olyanoknak ítéli oda az Európai Parlament, akik sokat tettek az emberi jogok érvényesüléséért.

Az ukrajnai EuroMaidan mozgalom, a nemi erőszak áldozataival foglalkozó Denis Mukwege kongói nőgyógyász és Leyle Yunus azerbajdzsáni emberi jogi aktivista a Szaharov-díj idei döntősei. Erről október 7-én döntöttek.

A nemi erőszak igen gyakran háborús eszköz a fegyveres konfliktusokban, számtalan áldozatot szed a nők és lányok között. Denis Mukwege 59 éves nőgyógyász a Kongói Demokratikus Köztársaságból Bukavu városában kórházat alapított, ahol a nemi erőszak áldozataival foglalkozik.

Az Európa-barát ukrajnai EuroMaidan mozgalom 2013. novemberében alakult. Résztvevői az ellen kezdtek el tiltakozni, hogy az akkori ukrán kormány úgy döntött, elhalasztja az EU–Ukrajna társulási megállapodás aláírását. A mozgalmat Mustafa Nayem újságíró, Ruslana Lyzhycko, az eurovíziós dalverseny korábbi győztese és Tetiana Chornovol újságíró képviseli.

Leyle Yunus bebörtönzött azerbajdzsáni emberi jogi aktivista a Béke és Demokrácia Intézet vezetője, az azerbajdzsáni emberi jogi mozgalom egyik élharcosa. Az EP szeptember 18-án elfogadott állásfoglalása elítélte több azeri emberi jogi aktivista fogva tartását, köztük Leyla Yunusét is.

A döntősök közül Martin Schulz EP-elnök és a frakcióvezetők választják majd ki az idei díjazottat. A díjátadó november 26-án lesz Strasbourgban.

A gondolatszabadságért járó Szaharov-díjat minden évben olyanoknak ítéli oda az Európai Parlament, akik sokat tettek az emberi jogok érvényesüléséért. Tavaly a lányok és nők oktatáshoz való jogáért kiálló, tálib merénylők által súlyosan megsebesített Malala Juszafzaj pakisztáni tinédzser kapta az elismerést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top