Aktuális

Tolonganak a magyarok a brit szendvicsgyár munkahelyeiért

Könnyűek a felvételi körülmények és egy hónap alatt megtérül a befektetése annak, akit felvesznek a Greencore gyárába. Sokan abban reménykednek, hogy a szendvicsgyári munka belépőt jelent egy új életbe.

Mi is írtunk róla, hogy a Greencore nevű szendvicsgyár munkaerő-toborzást tart Magyarországon is. A briteknél az akció nem aratott osztatlan sikert. Nem mintha a külföldi munkavállalókkal lenne problémájuk. Inkább amiatt aggódnak, hogy az a brit generáció, amely alantasnak tartja az efféle munkát és inkább a segélyt várva ül odahaza, a szociális ellátórendszer nyakán marad majd hosszú távon is.

A Greencore budapesti munkaerő-toborzására ellátogatott a HVG újságírója. A lapnak egy huszonéves, érettségivel, OKJ-bizonyítvánnyal és középfokú nyelvvizsgával rendelkező fiatalember nyilatkozott, aki már több mint egy éve nem tud elhelyezkedni idehaza. Azt reméli, most fordulatot vesz a sorsa.

A férfit a cég két Magyarországon tartózkodó HR-menedzsere interjúztatta. Azt mondta, a felvételi viszonylag egyszerű volt. A felvételnél az első körben lényegében csak azt ellenőrzik, hogy megfelel-e az előírt minimális feltételeknek a jelentkező, és rendelkezik-e legalább annyi nyelvtudással, hogy képes legyen megértetni magát angolul. A nyelvvizsga nem követelmény, és a második körben is csak egy olyan szintű nyelvi tesztet kell kitöltenie a pályázónak, ami egy tíz év körüli gyereknek sem jelent gondot. Aki pedig a második körbe bekerül, annak igen jó esélyei vannak már a felvételre is.

Amit pedig a gyár kínál a munkavállalóknak, az igencsak vonzó. Az egyszeri, 280 ezer forintos befektetés – ami a repülőjegy és az első három hét kinntartózkodás finanszírozására kell – lényegében már az első havi bérrel megtérül, ami a kezdőknél átszámítva nagyjából 300 ezer forint. A HVG-nek nyilatkozó pályázó elmondta, több barátja is dolgozik már kint, tőlük tudja, hogy ha nincsenek túl nagy igényei, akkor havonta 100 ezer forintnak megfelelő összeget gond nélkül félre is tud tenni.

A két toborzási nap alatt összesen 90 magyar jelentkezőt hallgattak meg, és várhatóan hatvannak tudnak állást kínálni. A HVG-nek nyilatkozó pályázó még nem tudja, hogy hosszú távon kint marad-e, ha alkalmazzák. Azt mondja, ha olyan munkája lenne idehaza neki és a párjának, amivel fejenként havi 120 ezer forintot meg tudnak keresni, nem is jelentkezett volna.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top