Aktuális

Ezek a mondatok bántanak a legjobban

Vannak mondatok, amelyek ölni tudnak. Mert ölni is akarunk velük. Veszekszünk, és csak úgy robban kifele belőlünk az indulat: "Alkalmatlan anya vagy!", "Nem vagy férfi!" és a többi. De mit jelentenek ezek a mondatok valójában, tényleg el lehet őket intézni annyival, hogy: "Bocs, csak nagyon dühös voltam?" Vagy érdemes továbbgondolkodni rajtuk? Csernus doktor szerint mindenképpen.

Ezek a mondatok akkor fájnak, ha igazak. Akkor betalálnak. Mert – bár indulattal “okádjuk ki” magunkból őket azért, hogy szántszándékkal bántsuk, megalázzuk, legyőzzük a másikat – a mondandónk tartalma mélységesen igaz. Abban, aki az adott felfokozott pillanatban kiordítja magát, valószínűleg már régóta ott kóvályognak ezek a hangok, csak még soha nem mondta ki őket. Mert nem merte. Mert rettegett tőle, hogy a másik majd túlságosan megbántódik, és akkor mi lesz. Aztán csak gyűlik benne, míg végül jön az atomrobbanás. És hogy mit szól, akinek szánjuk? A mai kor emberére jellemző a túlfejlett ego, alacsony önbizalomszinttel párosulva. Éppen ezért nehezen viseli, megsértődik, ha bármilyen módon felhívják a figyelmét arra, hogy ő is emberből van, tehát hibázhat. Hogy a dolgok nem biztos, hogy mindig úgy

3 mondat, ami a nőnek fáj

1.    “Olyan vagy, mint egy férfi”
Helga, 45 éves: “Olyan szituációban vágta a fejemhez, amikor a legjobban fájt. Az ágyban. Az egyetlen helyen, ahol végre önmagam lehetek, azaz valódi nő. Mert az vagyok, bárki bármit is mondjon. Az egy kényszer, hogy mivel vezető beosztásban dolgozom, keménynek kell lennem, hogy a férfiak is elfogadjanak. Persze valahol tetszik is, hogy számít a szavam, hogy én irányítok, de ez egyúttal nagyon kimerítő. Ez csak a munka, egy álarc. És alig várom, hogy amikor hazamegyek, levehessem.”
Csernus Imre: A nők elhiszik, hogy a mai racionális világban csak úgy lehet érvényesülni, ha felveszik azokat a tulajdonságokat, amiket ők a férfiaknak tulajdonítanak. Hogy kemény vagyok, határozott, rámenős, hogy majd én megmutatom. Aztán így mennek haza. És egy idő után már annyira átlényegül, hogy nem meri megmutatni a nőies vonásait, tulajdonságait a párjának sem, ugyanakkor legbelül, kimondatlanul elvárja, hogy a másik átlásson ezen az álarcon. Aztán ha a pasi nem tudja áttörni a nő makacsságát, akkor jön a baj. Pedig jobb lenne, ha kivárná a megfelelő pillanatot, és nyugodtan, kedvesen elmondaná neki, hogy: “Drágám, ez nekem nem jó, én nem akarok egy tökös csajjal szeretkezni. Én egy heteroszexuális kapcsolatba mentem bele. Akkor inkább hagyjuk az egészet.” Aztán a nő vagy elgondolkodik, vagy jön a szakítás, hogy aztán egy hasonló pasi karjaiba fusson, amíg az is észre nem veszi, mi is a helyzet. 

2.    “Te egész nap csak sétálgatsz a gyerekkel!”
Kata, 29 éves, egy egyéves kisfiú anyukája:
“A falba tudnám verni a férjem fejét, amikor előjön ezzel. Ráadásul mindig akkor teszi, amikor a legnagyobb szükségem lenne arra, hogy kinyögjön valami ilyesmit: “Te egy hős vagy, kincsem, fantasztikus, amit végigcsinálsz.” Mert mit csinálok?! Éjjel háromszor felkelek a gyerekhez, aki fél 6-kor úgy dönt, hogy elkezdődött a nap. És onnantól: 3 fajta reggeli, mire az egyiket megeszi, a többit rám borítja, felmosok, kimosok, megfőzök, friss levegő, leesik, vigasztalom, csicsija, mese, takarítás, számlák, e-mailek, vacsorafőzés, felébred, könyörgés, sírás, vigasztalás, játszás. És  a férjem? Átalussza az éjszakát, nyugodtan lezuhanyozik, vécére megy, beül a kocsijába, ott EGYEDÜL rádiót hallgat, a munkahelyén megiszik nyugiban egy kávét, eldiskurál, üres perceiben internetezget, időnként megdicsérik…”
Csernus Imre: A mai fogyasztói társadalom szerint csak azt a tevékenységet lehet munkának nevezni, amiért pénzt fizetnek. És itt csúszik el sok férfi, mikor azt, amit a nő otthon csinál, főleg kisgyerekek mellett, nem tekinti munkának. Általában ott kezdődik a probléma, hogy valószínűleg egyikük sem gondolta át rendesen, hogy a gyerekvállalás eleve kisebb bérezéssel jár. Aztán jönnek az anyagi nehézségek, hogy le kell mondani bizonyos dolgokról. Előjön, hogy minek kellett a gyerek és a többi. Pedig a helyénvaló mondat így kellene, hogy hangozzon a férfi szájából: “Elképesztően felületesen álltam a dolgokhoz, vagyis én vagyok a hunyó, nem ti.” A nő részéről pedig a következő lehetne egy okos reakció: “Most szombaton én fel sem kelek, oldd meg a napot te a gyerekekkel. Végig fogom nézni, és egy szót sem szólok.” A pasi hamar megérti majd, hogy amit eddig nem gondolt munkának, az igazából kőkemény meló. 

3.    “Nem vagy jó anya!”
Bori, 40 éves: “Előfordul, hogy olyanok vágják ezt a fejemhez, akiknek nincs is gyerekük. Az is gyönyörű, amikor mindenféle könyvekben olvasható gyereknevelési bölcsességekre hivatkozva mondja ezt valaki. Mintha egyetlen jó megoldás létezne. A gyereknevelés összetett dolog. Persze nagyon tud bántani, mert az ember a gyerekének akarja a világon a legjobbat, és éppen ezért soha nem lehet biztos abban, hogy tényleg jól csinálja. Éppen ezért szerintem nagyon igazságtalan dolog ezt kihasználva ilyesmivel vagdalkozni.”
Csernus Imre: Miért fáj az igazság? Tény, hogy nagyon sok nő áll úgy a gyerekneveléshez, hogy nem tudja, mit jelent igazából a tisztelet és a szeretet. A következetességről ne is beszéljünk. Görcsösen ragaszkodik ahhoz, hogy az a jó, ahogy ő csinálja, kinyalja a gyereke fenekét. Aztán csodálkozik, hogy a gyerek nem tiszteli. És felháborodik, ha valaki felhívja a figyelmét, hogy a gyereknek sem tesz jót.

Ezek a mondatok bántanak a legjobban

3 mondat, ami a férfinak fáj

1.    “Soha nem akarnék tőled gyereket”
Pali, 41 éves: “Már fél éve együtt voltam egy lánnyal, amikor ezt mondta. Először nem is értettem. Nem beszéltünk gyerekről előtte, de akkor is nagyon szíven ütött. Mintha összeomlott volna valami, amit kettőnkről gondoltam addig. Nagyon hülyén kezdtem érezni magam, mintha teljességgel alkalmatlan lennék mindenre. De ezt persze akkor mind nem mondtam el neki, csak visszaordítottam: “Akkor menj és tett szét a lábad annak, akitől akarsz!”
Csernus Imre: Ha egy férfi megkapja ezt a mondatot egy nőtől, akkor tudnia kell, hogy nem üti meg a szemében a Férfi szintet. És valamelyikük biztosan fél a felelősségvállalástól, de az is lehet, hogy mindketten. A nő valószínűleg csak muszájból van a férfival, hogy ne érezze magát egyedül, vagyis nem szerelmes belé, nincs meg benne iránta a mindent elfogadó szeretet. De itt fontos lenne, hogy a pasi sértődés és vagdalkozás helyett megkérdezze, miért is mondja neki ezt a nő. És akkor megint csak elindulhatna egy mély kommunikáció, ami aztán vezetne is valahova. 

2.    “Bezzeg az exem!”
János, 33 éves: “Volt már olyan, hogy ezt megkaptam. Hogy “te nem is tudod, mi az előjáték, bezzeg az exem”. Ez iszonyú sértő. Rögtön az volt a reakcióm, hogy: “Te meg olyan vagy, mint egy fatuskó.” Pedig előtte nem is gondoltam úgy. Aztán azt kérdeztem, hogy akkor miért vagy még itt? Miért nem vagy vele? De a legrosszabb az egészben, hogy onnantól már nem tudtam elengedni magam. És szexen kívül is azon járt az eszem, hogy mikor én nem vagyok vele, biztos visszajár az előzőhöz…”
Csernus Imre: Ha az előzőhöz hasonlítgatom a mostanit, az azt jelenti, hogy az előző nincsen lezárva. És hogy az újba nem vagyok szerelmes. Ebben az esetben viszont az adott kapcsolat nem nevezhető társkapcsolatnak, sokkal inkább társfüggőségnek. Utóbbi tipikus esete annak, amikor vak vezet világtalant. Az egyik bizonytalannak azért kell a másik, hogy szerencsétlen ne érezze magát egyedül ebben az óriási fenyegető világban. Az újrakezdéshez szükséges az előző teljes lerendezése. De ahogy a válság mindig két emberen múlik, itt is hibás a másik fél. Az, aki valószínűleg már az elején észrevette, hogy akivel éppen kikezd, lélekben még nem szabad. 

3.    “Olyan vagy, mint egy gyerek!!”
Dezső, 46 éves: “Először mindig fáj, amikor ezt mondja, mert tudom, hogy direkt bántani akar ezzel. De aztán rájövök, hogy biztos a saját viselkedését tartja gyerekesnek. Így – ismerve a pszichéjét – legjobb védekezés a támadás alapon a fejemhez vágja ezt a mondatot. Szóval próbálok a dolgok mögé látni. Van, hogy rájátszom kicsit, hogy úgy tűnjön, még mindig fáj, aztán mondok valami olyat neki, hogy két hétig meg se tudjon szólalni.”
Csernus Imre: Annak fáj ez a mondat, aki bár játssza a férfit, de érzi, hogy nem az. Sokszor az a helyzet, hogy azért nem nőtt fel, mert még mindig nem vált le az anyjáról, aki minden férfi életében az első hiteles női mintát adja. Tehát ugyanolyan kommunikációs stratégiákat használ, amiket az apjától eltanult. Ha az apja és az anyja között az érzelmi konfliktusok szempontjából van-volt egy alá-fölérendeltségi viszony, akkor éppen olyan manipulációs hálókba esik bele a feleségével, mint az apja az anyjával. Az érzelmi leválás azonban megfelelő önismeret nélkül nem megy.

Ezek a mondatok bántanak a legjobban

Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top