Pisztáciás vaníliás kifli
Hozzávalók 18-20 darabhoz:
• 7 dkg porcukor
• 20 dkg liszt + a nyújtáshoz
• 6 dkg darált mandula (elhagyható, de finomabb lesz tőle)
• 1 rúd vanília kikapart belseje
• 14 dkg vaj/margarin
• 2 tojássárgája
A bevonathoz:
• 10 dkg fehér csokoládé
• 2 ek étolaj
• 5 dkg pörkölt, aprított pisztácia
A cukrot, a lisztet, a darált mandulát és a vanília kikapart belsejét összekeverjük, majd a feldarabolt hideg vajjal/margarinnal a kezeink között elmorzsoljuk. A tojássárgáját hozzáadva tésztát gyúrunk belőle, majd a cipót fóliába csomagolva legalább 30 percre a hűtőbe tesszük. Lisztezett asztalon 4 részre osztjuk, majd ujjnyi vastagságú rudakat sodrunk belőle. Kb. 8-10 cm-es darabokat vágunk mindegyikből, majd kifliformára hajlítjuk őket. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 180 ºC-ra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük őket. Amikor kihűltek, az olajjal együtt gőz fölött vagy mikróban megolvasztott fehér csokoládéba mártjuk őket, és megszórjuk a tetejüket az aprított pisztáciával.
“Csomagolható” forró csokoládék
Hozzávalók 9 adaghoz:
• 10 dkg étcsokoládé
• 10 dkg fehér csokoládé
• 10 dkg tejcsokoládé
• 9 darab fa kiskanál vagy fapálcika
• 9 darab kis méretű (2,5×3 cm) muffinkapszli
Az apró kockákra tört csokoládékat külön-külön megolvasztjuk vízgőz felett, nagyon kíméletesek legyünk, ne melegítsük túl! Az olvadt csokoládékat szétosztjuk a kapszlikban, mindegyikbe állítunk egy-egy fa kiskanalat/pálcikát. Ha szükséges, szilárdulásig megtámasztjuk, majd hagyjuk, hogy a csokoládé visszadermedjen. Celofánba csomagoljuk, kísérőkártyát adjunk mellé a felhasználási javaslattal: 2 dl forró tejben kevergessük addig a kanalat, amíg a csokoládé el nem olvad.
Diabetikus marcipántrüffel
Hozzávalók 30 darabhoz:
• 20 dkg finomra darált mandula
• 20 dkg cukornak megfelelő por alakú édesítőszer (pl. nyírfacukor, eritrit porrá őrölve)
• 1 csepp keserűmandula-aroma
• cukrozatlan kakaópor
Egy tálban elkeverjük a mandulát az édesítőszerrel, a keserűmandula-aromával, majd fokozatosan, szinte cseppenként adjuk hozzá vizet, közben összedolgozzuk a masszát. (A vizet helyettesíthetjük narancsvirágvízzel is, ha szeretjük az aromáját). A darált mandula olajosságától függ, mennyi vizet vesz fel (maximum egy evőkanálnyit), ezért óvatosan adagoljuk! A kész masszát 20 percet pihentetjük hűtőszekrényben, majd gömböket formázunk belőle, ezeket kakaóporba forgatjuk. (Aki szeretné, szaloncukornak is formázhatja, majd díszes papírba csomagolhatja.) A kész golyókat ne tartsuk hűtőszekrényben, szobahőmérsékleten jó a marcipán állaga, aromája!
Gyümölcskenyér konyakos aszalt szilvával
Hozzávalók 12-14 szelethez:
• 1 dl konyak vagy rum
• 20 dkg aszalt szilva
• 25 dkg vaj/margarin + a formához
• 5 tojás
• 25 dkg porcukor
• 35 dkg liszt + a formához
• fél csomag sütőpor
• 1 kk őrölt fahéj
• 15 dkg étcsokoládé
• 2-3 ek étolaj
• 5 dkg fehér csokoládé
A konyakot/rumot az aszalt szilvával felforraljuk, majd hagyjuk kihűlni, közben felszívja a konyak egy részét. Leszűrjük, feldaraboljuk. A puha vajat/margarint a tojásokkal és a porcukorral alaposan kikeverjük. A lisztet a sütőporral és a fahéjjal összekeverjük, majd a masszába forgatjuk. Végül az aprított aszalt szilvát és a maradék konyakot/rumot is belekeverjük. Egy kenyér- vagy őzgerincformát kivajazunk, kilisztezünk, majd a masszával háromnegyedig töltjük. Először 180 ºC-ra előmelegített sütőben 20 percig sütjük, míg szépen megemelkedik, majd 160 ºC-on további 20-25 percig, míg átsül. Tűpróbával ellenőrizzük. Amikor langyosra hűlt, a formából rácsra borítjuk. Az étcsokoládét az olajjal együtt gőz fölött vagy mikróban megolvasztjuk, majd a kihűlt gyümölcskenyér tetejére öntjük. Olvasztott fehér csokoládét csurgathatunk a mázra (papírtölcsérből vagy kanállal).
Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:
Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted! |