Aktuális

Ónos eső: áram és víz nélkül maradtak sokan a fővárosban és Nagykovácsiban

Az ónos eső miatt a fővárosban van olyan, akinél 15 órája nincsen áram, és kimozdulni sem tud otthonról. Több megyében zártak le utakat. Az ovikba nem érkeztek meg az ételszállítók, a hegyvidéki lakóparkok olyanok, mint a katasztrófa sújtotta övezetek. Cikkünk folyamatosan frissül!

Katasztrófasújtott övezet

Annak ellenére, hogy egész éjjel dolgoztak a tűzoltók és a katasztrófavédelem emberei az ország különböző pontjain, még kedd reggel is számos helyen járhatatlanok az utak. A fővárosban a XII. kerületben a legrosszabb a helyzet.

Józsa Ilona a XII. kerületi György Aladár utcában lakik. Azt mondja, katasztrofális a helyzet a környéken. A fák félelmetes állapotban vannak a rájuk rakódott jégtakaró miatt. Kedd reggel is hallani még, ahogy óriási reccsenések közepette szakadnak le az ágak. A lakópark, ahol él, szinte olyan, mint egy katasztrófasújtott övezet, 6-7 méteres letört faágak borítanak mindent, letarolta a jég az egész ősfás parkot.

Megnézem
Összes kép (1)

“Jelenleg is nulla fok van, szakad az eső, és akadozik a mobilszolgáltatás. Az ELMŰ ígérete szerint csütörtökön állhat helyre az áramszolgáltatás – mondta el az egyik Nagykovácsiban lakó olvasónk. – Az iskolában és az oviban szünet van, de az óvodában ügyeletet tartanak, itt állították fel a melegedőt is. Itt működik egy aggregátor, így bárki feltöltheti a telefonját. Sok út még le van zárva, még délelőtt is dőltek ki fák. A vízműhöz kedden hoztak egy aggregátort, így azt ígérik, hogy hamarosan a fentebb fekvő házakban is lesz víz.”

Egy másik nagykovácsi olvasónk az alábbiakat írta: “Idős és beteg szüleimmel be kellett költöznünk a városba, hármunknak most bérlek egy lakást, a kutyánkat pedig kutyapanzióba adtam. Nagykovácsiban most tényleg rettenetes állapotok uralkodnak, de remélem, 4-5 napon belül megoldódik a helyzet.”

Megnézem
Összes kép (1)

Hideg élelem az óvodába

Egy másik olvasónk, Kriszta, aki Nagykovácsiban lakik, azt írta nekünk: spórol az árammal, ezért csak sms-ben tudott velünk kommunikálni. “15 órája nincs áram, nincs víz, lezárt utak mindenhol. Senki nem ment sehova, se iskolába, se munkába. Szörnyű állapotok uralkodnak.”

Mesi a Normafa út közepénél lakik. “Meg tudtuk oldani, hogy senki ne menjen sehova. Egész éjjel hallottuk a tűzoltókat, a motoros fűrészeket, elég nyomasztó a folyamatos dübörgés. Félpercenként szakad le vagy törik el valamilyen ág. Az óvoda küldött üzenetet, hogy aki beviszi a gyerekét az oviba, az vigyen vele hideg élelmet is, mert az ételszállítók sem jutnak fel a hegyre.”

Agatics Kata a Normafa óvodában dolgozik. Azt mondta, az óvoda ma egész nap zárva tart a rendkívüli helyzet miatt. “Tegnap még úgy volt, hogy csak hideg élelem lesz, de ki tudunk nyitni, mára derült ki, hogy a Mesevár óvodába tudják vinni a gyerekeket a szülők. A helyzet annyira súlyos volt, hogy tegnap késő délután már a katasztrófavédelem emberei hozták le a hegyről a gyerekeket.”

Bár az óvoda biztonságos, az oda vezető út szörnyű állapota miatt arra kérik a szülőket, hogy a Mesevár óvodába vagy a Jókai Klubba vigyék a kicsiket – itt is folyamatos óvónői felügyeletet biztosítanak egész nap.

Rendelő a jég fogságában

A Hegyvidék Facebook-oldalán folyamatosan frissítik az információkat. Alig egy órával ezelőtt került ki, hogy a vészhelyzet egy orvosi rendelőt érint a kerületben: információink szerint a Normafa úti rendelőt, ahová nem mehetnek be az emberek. Egy orvos így is bent van, és fogadja az esetleges telefonhívásokat. Az ügyeletet értesítették, hogy ha esetleg erre a helyzetre tekintettel érkezik hozzájuk beteg, akkor lássák el. Szintén itt írták, hogy a Budakeszi út Árnyas úttól a Korányi Kórházig tartó szakasza napokig nem lesz járható. Sorra dőlnek ki a fák, a helyszínen a katasztrófavédelem és az erdészet dolgozik.

A XII. kerületi és környéki erdőkbe bemenni szigorúan tilos, mert a meglazult gyökerű fák folyamatos életveszélyt jelentenek. Arra kérik a túrázókat, kirándulókat és sportolni vágyókat, hogy a jövő hétig semmiképpen se menjenek az erdőkbe! Akkor sem, ha a lakott területek már biztonságosak lesznek! Először a lakott területeken hárítják el a veszélyt, az erdők ezután következnek.

21 település áram nélkül

Több helyen az éjszaka után még most, reggel is dolgozik a katasztrófavédelem az ónos eső miatti károk felszámolásán – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője kedd hajnalban az MTI-vel. Hajdu Márton azt mondta: éjszaka Pest megyében volt a legkritikusabb a helyzet. Összesen 37 településen akadtak problémák az áramellátással, 21 településen jelenleg sincs áram – mondta a szóvivő. Az áramszünet a kistarcsai kórházat is érintette, ahol így tartalék áramforrásról kellett megoldani az energiaellátást. Dobogókőn továbbra is fenntartják a melegedőhelyeket.

A fák jegesedése miatt hétfőn életveszélyessé váltak a budai hegyvidéki területek és utak, és kedd reggel is veszélyes még a helyzet. A XII. kerületben, különösen a Normafánál, katasztrófahelyzet alakult ki a példátlan időjárási körülmények miatt.

Megnézem
Összes kép (1)

Lezárták a 3-as főutat Budapest és Gödöllő között

A rendkívüli időjárási helyzet miatt kedd reggel óta útzár van a 3-as főút Gödöllő és a főváros közötti szakaszán, a forgalmat az M3-asra terelik – közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Beluzsárné Belicza Andrea tájékoztatása szerint a forgalomkorlátozás a lefagyások, vezetékszakadások, illetve a főúton végzett mentesítő munkálatok miatt szükséges. Az autósokat a 3-as főút Budapest és Gödöllő közötti szakaszán az M3-as autópályára terelik a rendőrök, akik arra kérik a közlekedőket, hogy a megye útjain fokozott óvatossággal, kellő körültekintéssel közlekedjenek – tette hozzá a szóvivő.

A Budapesti Közlekedési Központ Facebook-oldalán arról tájékoztatott, hogy a Keleti pályaudvar és Gödöllő állomások között közlekedő vonatokon Budapest közigazgatási határáig Budapest-bérlettel, a főváros közigazgatási határán kívül Gödöllőig pedig HÉV-bérlettel is lehet utazni, tekintettel az időjárás okozta forgalmi fennakadásokra. A vonatokon utazni kizárólag a felsorolt bérletekkel lehet (tehát jeggyel nem) a H8-as HÉV autóbuszos pótlásának befejezéséig.

Hónapokig tarthat a távvezetékek helyreállítása

A főváros környéki régióban a rendkívüli időjárás miatt több távvezeték is megsérült, a helyreállítás akár hónapokat is igénybe vehet – tájékoztatta kedd délelőtt a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt. az MTI-t. A cég közölte: keddre virradóra megsérült az Albertirsa és Göd közötti 400 kilovoltos, valamint az Ócsa és Zugló közötti 220 kilovoltos távvezeték. A szélsőséges időjárás következtében több oszlop kidőlt, és a vezeték az M31-es autóútra zuhant. Személyi sérülés nem történt.

Kritikus a helyzet

Az ittlakunk.hu-n olvasható tájékoztatás szerint a Budakeszi utat nappalra is lezárták kedden a Korányi Intézet és az Árnyas út között. A 22-es autóbuszcsalád (22, 22A, 222) a Széll Kálmán tér és a Dénes utca között közlekedik. Rendkívüli járat indul a Széll Kálmán térről Budakeszire, a Dózsa György térre, Budaörs felé terelt útvonalon. Budakeszi további megállóhelyeit egy helyi ingajárat szolgálja ki. A Dénes utca és a TBC Intézet közötti szakasz gyalogosan sem megközelíthető.

A Pilisi Parkerdő 3 brigád 14 emberével és 10 terepjáróval segíti a katasztrófavédelem munkáját a hegyvidéki utak felszabadításában. A veszélyes fák kitermelésében járatos szakemberek a Normafa, a János-hegy és a Budakeszi út közötti térségben dolgoznak a közutak felszabadításán.
A budai erdőterület magasabban fekvő részein mindenütt kritikus a helyzet, a folyamatosan növekvő jégpáncél súlyától a János-hegy, Hárs-hegy és Hármashatár-hegy térségében egyaránt folyamatosan törnek le az ágak, és dőlnek ki a fák. 

Eső után jön a hó

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint Budapesten kedd reggel havazás, havas eső is várható, és a főváros magasabban fekvő területein akár 5-10 cm friss hó is hullhat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top