Aktuális

Azbeszt: megtisztítják a selypi veszélyzónát

Legkésőbb jövő nyárra felszámolják az egykori selypi cementgyár környékét évek óta veszélyeztető azbesztszennyezést – írta szombati számában a Népszabadság.

Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkárára a lapnak elmondta: a kormány – a további megbetegedések kockázatának mérséklése érdekében – a gyorsabb és költségesebb megoldást választotta, amely alapján 4-6 hónap alatt 1,3 milliárd forintért számolják fel az azbesztszennyezést. Összesen 26,5 ezer tonna hulladékot szállítanak el a volt gyár területéről, és 10 centiméteres mélységig a talajt is lecserélik.

Az államtitkár hozzátette: megkezdődtek a tárgyalások a lehetséges kivitelezőkkel, az elszállítás még a téli-tavaszi időszak alatt megtörténhet. 

A selypi gyár 1971 és 2004 között gyártott azbesztalapú cementet és eternitpalát. A környéken élők közül az országos átlagnál jóval többen szenvednek azbeszt okozta mellhártyarákban. Nyolcan közülük kártérítést követelve beperelték az államot. Egyikük, György Zsolt, a múlt héten halt meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top