Aktuális

A terroristák nyomában a francia rendőrség

Feladta magát szerda éjjel a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap párizsi szerkesztőségében elkövetett vérengzés egyik végrehajtója – értesült az AFP francia hírügynökség. Cikkünket folyamatosan frissítjük.

Szorul a hurok

Sikerült nyomára bukkanni annak a két terroristának, aki 12 embert mészárolt le a párizsi Charlie Hebdo szerkesztőségénél – írja a Le Parisien. A lap szerint a rendőrség a két terrorista közelgő elfogására készül a Párizstól északnyugatra fekvő Villers-Cotterêts közelében. A lap nem jelezte, hogy honnan származnak az értesülései. A merénylők állítólag egy Renault Clión menekülnek, az autó hátuljában fegyverek vannak. A kocsi Párizs felé halad az N2-es úton, amelyet kicsit távolabb a rendőrség lezárt a forgalom elől.

A Figaro szerint egy benzinkutas ismerte fel a gyanúsítottakat, ő értesítette a rendőrséget. Az Index az AFP-re hivatkozva azt írja: egy rendőrségi forrás szerint a két testvér hátrahagyta az autóját Villers-Cotterêts és Crépy-en-Valois között. Egy szemtanú azonosította a Cliót. Dzsihádista zászlók és Molotov-koktélok voltak abban a fekete Citroënben, amit még szerdán hagytak ott egy karambol után a támadók Párizs XIX. kerületében, állítják rendőrségi források a Le Figarónak – írja az Index.

A Figaro szerint Crépy-en-Valois-ban bujkál a testvérpár egy házban. A ház utcája és a városka többi utcája is tele van rendőrautókkal, a helyszín közelében Puma helikopterek köröznek. A BBC arról ír, hogy a menekülő elkövetők kiraboltak egy benzinkutat Észak-Francaiországban: benzint és élelmiszert vittek el, és lövöldöztek is.

Őrizetben a rokonok

Hét embert is őrizetbe vettek szerda éjjel, akik ugyan nem gyanúsítottak, de kapcsolatban lehettek azzal a két terroristával, akik 12 embert öltek meg a párizsi Charlie Hebdo szerkesztőségénél – jelentette be csütörtök reggel Manuel Valls miniszterelnök a francia RTL rádiónak. A BBC-nek a belügyminisztérium pontosabb adatokkal is szolgált: hét embert, a Kuachi fivérek családtagjait és barátait vették őrizetbe.

Ma délelőtt az egyik sérült rendőrnő is belehalt sérüléseibe. A francia ügyészség hivatalosan is terrorcselekményként kezeli a csütörtök reggeli lövöldözést – írja az AFP.

A “megbízható forrásokra” hivatkozó jelentés szerint a legfiatalabb terrorista, a 18 éves Hamyd Mourad jelentkezett önként az egyik rendőrőrsön az észak-franciaországi Charleville-Mézières-ben. Két társa, a Kouachi fivérek továbbra is szökésben vannak. Mourad egyes beszámolók szerint vélhetően a lövöldözésben nem vett részt, csak őrszemként vagy segítőként lehetett feladata a terrortámadásban. A Kouachi testvérek a Le Point szerint úgy kerültek a rendőrség látókörébe, hogy hogy megtalálták a Porte de Pantinnél menekülés közben hátrahagyott kocsijukban egyikük igazolványát.

Nem ismeretlenek

A rendőrség nem most találkozott először Chérif Kouachi és Saïd nevével. Cherif 22, bátyja 24 éves volt, amikor 2005 januárjában a hatóságok látókörébe kerültek, mint annak a terrorláncnak a tagjai, amely dzsihádistákat közvetített Irakba. Ez volt az az időszak, amikor Szaddám Huszein rendszerét már megdöntötték, és Irak vonzotta a dzsihádistákat – írja a Figaro. A hvg.hu egy francia videót közöl, amiben tíz évvel ezelőtt a terrorizmus, az al-Kaida és a növekvő terrorveszély volt a téma. Itt többek között Chérif Kouachival is foglalkoztak, bemutatták például, miért fordult az iszlám felé.

A francia miniszterelnök azt mondta: jelenleg azt tartják a legfontosabbnak, hogy megelőzzenek egy esetleges újabb terrortámadást, ezért is hozták nyilvánosságra a feltételezett elkövetők fényképét. A rendőrség néhány órával korábban azonosította a 12 halálos áldozatot követelő merénylet végrehajtóit. Közülük a 32 éves Chérif Kouachit 2005-ben már bebörtönözték, amiért részt vett egy Irakba dzsihádistákat küldő csoport tevékenységében. Chérif és két évvel idősebb bátyja, Said, francia állampolgárok. Fegyvereiket valószínűleg a börtönben szerzett kapcsolataikon keresztül szerezhették.

Cherif Kouachi (32 éves) és Said Kouachi (34 éves)
Cherif Kouachi (32 éves) és Said Kouachi (34 éves) – fotó: EPA

Hajnalban is folytatódott a hajtóvadászat

A három férfit gyanúsítják azzal, hogy a Charlie Hebdo szerkesztőségében, illetve annak közelében lelőttek 12 embert. Az áldozatok közül tízen a lap alkalmazottai – így Stéphane Charbonnier (Charb) igazgató-főszerkesztő és négy másik karikaturista is –, ketten pedig rendőrök voltak. A párizsi terrortámadásban 12 ember vesztette életét, 11-en megsebesültek, közülük négy ember állapota válságos. Évtizedek óta ez volt a legsúlyosabb terrorcselekmény Franciaországban.

Feladta magát a párizsi merénylet legfiatalabb elkövetője

A terroristák két rendőrrel is végeztek, köztük egy muzulmán férfival. Ahmed Mourabet, akinek a kivégzéséről a sokkoló videó bejárta a világot, marokkói születésű volt.

Az élclap szerkesztősége ellen már korábban is intéztek támadást. Az épületre 2011 novemberében gyújtóbombát dobtak, miután a lap Mohamed prófétát ábrázoló rajzokat közölt. Az újság egyik legutóbbi üzenetében a Közel-Keleten előrenyomuló Iszlám Állam nevű terrorszervezet vezetőjén gúnyolódott. A támadást mindazonáltal semmilyen szervezet nem vállalta magára.

Most a Figaro szerint Patrick Pelloux, a Charlie Hebdo rovatvezetője azt nyilatkozta, jövő héten is meg fog jelenni a hetilap. Richard Malka ügyvéd pedig azt mondta: a megszokott 60 ezres példányszám helyett ezúttal 1 millió darabot nyomtatnak ki belőle. Viszont a szokásosan 16 oldalas lap ezúttal 8 oldalas lesz csak. A lap gondozásában részt vesz a Liberation szerkesztősége, de segítséget kap a megtámadott szerkesztőség a Canal+ és a Le Monde médiavállalatoktól is.  

Újabb lövöldözés Párizsban

Mindössze tíz percet töltött a válságtanácskozáson a belügyminiszter, miután egy újabb lövöldözésről adtak hírt Párizs déli részéből. Barnard Cazeneuve a helyszínre érkezett – írta az AP.

A lövöldözésben egy rendőrnő és egy városi alkalmazott súlyosan megsérült. A hatóságok szerint közvetlen köze talán nincsen a történteknek a szerdai merénylethez, de a belügyminisztérium szóvivőjének nyilatkozata szerint “valamilyen módon mégis kapcsolódhatnak hozzá” – írta a BBC.

A Le Figaro pedig arról írt: robbanás történt csütörtök reggel egy mecsetnél Villefranche-sir-Saone-ban. Egy kebabos étteremnél robbantottak, áldozatról nem érkezett jelentés.

Nemzeti gyásznap

A szerdai vérengzést a világ számos vezetője (köztük a magyar vezetők) és az ENSZ Biztonsági Tanácsa is elítélte. François Hollande államfő a merénylet miatt csütörtökre nemzeti gyásznapot rendelt el. Szerda este Franciaország számos városában több mint százezren tömegrendezvényeken emlékeztek meg az áldozatokról, és külföldön is sok helyütt tartottak tüntetéseket a párizsi vérengzés miatt.

Az illetékes amerikai hatóságok segítségét is felajánlotta Barack Obama amerikai elnök François Hollande francia államfőnek szerda éjjeli telefonbeszélgetésük során. A Fehér Ház közlése szerint Obama szolidaritását fejezte ki, és megerősítette, hogy az Egyesült Államok a francia nép oldalán áll.

Az amerikai elnök már korábban nyilatkozott a Charlie Hebdo magazin szerkesztőségében elkövetett akcióról, hitványnak és gonosznak minősítve azt. Hozzátette: a merénylők a sajtószabadság ellen is támadást intéztek.

John Kerry külügyminiszter szintén szolidaritásáról biztosította a francia embereket, és hangoztatta: az Egyesült Államok eltökélten együttműködik Párizzsal a szélsőséges irányzatok elleni fellépésben.

Budapesten csütörtök este 7-kor a Francia Köztársaság Nagykövetsége előtt gyújtanak gyertyát az áldozatok emlékére. Szerdai tudósításunkat ide kattintva olvashatod.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top