Aktuális

Hajtóvadászat Franciaországban: túszt ejthettek a gyanúsítottak

Már harmadik napja tart a hajtóvadászat a Charlie Hebdo szatirikus hetilap ellen végrehajtott, tizenkét emberéletet követelő párizsi terrortámadás két fő gyanúsítottja után, akik túszt ejthettek pénteken, alig tíz kilométerre a párizsi repülőtérről. A repülőtér egy részét lezárták. Reggel lövöldözés volt a gyanúsítottak és a rendőrség között.

Összesen 88 ezer katonát és rendőrt mozgósítottak Franciaországban, 9650-et a párizsi térségben, a kutatásban helikopterek is részt vesznek. Pénteken a francia hatóságok lezártak a Roissy-Charles de Gaulle-repülőtér négy felszállópályájából kettőt. A létesítmény alig tíz kilométerre található Dammartin-en-Goele-tól, ahol a merénylet gyanúsítottai túszt ejtettek. 

Arról egyelőre nincsenek pontos információk, hogy hány túszt ejtettek a Kouachi fivérek – írja az Index. A túszejtők a jelenlegi információk szerint egy kis nyomdai cég, a Création Tendance Découverte munkatársai közül ejtettek talán több embert túszul. A terroristák péntek reggel egy gyárban barrikádozták el magukat a Charles De Gaulle reptér közelében. Jemeni al-kaidásnak mondják magukat, és a hírek szerint készülnek a mártírhalálra.

Lövöldözés

Lövöldözés volt péntek délután 1 óra tájban Párizs keleti részén. A hatóságok feltételezése szerint az elkövető az előző napi montrouge-i lövöldöző. Az elkövető túszul ejtett egy vagy több embert egy kóser élelmiszerüzletben.

Reggel lövöldözés volt a Párizstól 45 kilométerre északkeletre található Dammartin-en-Goele nevű településen a Kouachi fivérek és az őket üldöző rendőrök között. A lövöldözés mintegy félórán át tartott abban az övezetben, ahol csütörtök óta keresik az elkövetőket. A France Info hírrádió és az I-télé hírtelevízió értesülése szerint a két gyanúsított reggel gépkocsit lopott Crépy-en-Valois-ban.

Crépy-en-Valois polgármestere korábban arról számolt be, hogy helikopterek köröznek a község felett, a települést ellepték a rendőrök és a terrorellenes erők. Több településen is házkutatásokat tartottak a rendőrök a két gyanúsított után – írta a Hvg.hu.

Francia miniszterelnök: a terrorizmus ellen folyik háború

Manuel Valls francia miniszterelnök pénteken azt mondta, hogy Franciaország a terrorizmus ellen, nem pedig egy vallás ellen folytat háborút. A kormányfő arra is utalt, hogy “feltehetően” újabb biztonsági intézkedések elrendelésére lesz szükség a terrorfenyegetettség miatt.

A rendőrség immár hivatalosan is összeköti a csütörtök reggel Párizstól délre történt lövöldözést a Charlie Hebdo szerkesztőség szerdai megtámadásával. Egyes sajtóhírek szerint a két támadás elkövetői ismerhették egymást.

A merénylők nem léphettek be az Egyesült Államokba

Ahogy arról az Origo is beszámol, a szökésben lévő feltételezett támadók – Said és Chérif Kouachi fivérek – Párizsban született francia állampolgárok. Chérif Kouachit 2005-ben már elítélték, amiért részt vett egy Irakba dzsihadistákat küldő csoport tevékenységében. Egy magas rangú amerikai terrorelhárítási tisztviselő közben azt közölte: a gyanúsítottak rajta voltak azoknak a személyeknek a listáján, akik repülőgépen nem utazhatnak be az Egyesült Államokba.

Eddig kilenc embert vettek őrizetbe a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni merénylettel kapcsolatban. A Charlie Hebdo jövő heti számát egymillió példányban tervezik megjelentetni.

Élettársa szerint Charb “tudta, hogy meg fog halni”

A vérengzés áldozatául esett Stéphane Charbonnier (Charb) igazgató-főszerkesztő élettársa a BFM hírtelevíziónak nyilatkozva arról beszélt: senki nem védte meg igazán a  hetilap munkatársait, akiket a közösségi oldalakon “minden rosszal megvádoltak”.

Jeannette Bougrab elsősorban azokat tartja felelősnek, akik iszlámellenséggel vádolták a szatirikus lapot. “Úgy gondolom, hogy övék a felelősség … Állandóan azt mondták, hogy a lap megbélyegzi az iszlámot. És most ki a halott? Egy imám sem halt meg. Azok haltak meg, akik a szabadságért küzdöttek”.

“Charb veszélyben érezte magát. (Rendőri) védelem alatt állt” – emlékeztetett Jeannette Bougrab, aki Nicolas Sarkozy idején volt a kormány tagja. Elmondta, hogy élettársa “kész volt meghalni az elveiért”. “Egy hőssel éltem együtt, akit csodáltam. Nagyon vidám ember volt. De veszélyben érezte magát. Tudta, hogy meg fog halni. Megpróbáltunk normálisan élni, de nehéz volt” – mesélte.

Az asztal alá bújt el az egyik túlélő

Laurent Léger újságíró nem érti, hogyan élte túl a támadást.  “Először azt hittük, petárdák robbannak. Aztán lépéseket hallottunk. Még mindig azt kérdezem magamtól, hogyan úsztam meg” – mondta az újságíró csütörtök este a France Info hírrádiónak adott interjúban.

“Kinyílt az ajtó. Egy pacák Allah Akbárt kiáltva berontott. A GIGN (csendőrségi különalakulat) vagy a RAID (a rendőrség elitalakulatának) tagjaira hasonlított, álarc volt rajta, és teljesen feketében volt. Mindkét kezével egy-egy fegyvert szorongatott.” Elmondta, hogy a francia sajtóértesülésekkel ellentétben a merénylők nem név szerint keresték az áldozataikat, és nem is szólították meg őket. “Tény, hogy kiejtették Charb (a főszerkesztő) nevét. Aztán azonnal lövések dördültek. Lőporszag. Néhány pillanat alatt mindenki a földön volt. Folyamatosan lőttek, összevissza”.

Szerencsére, be tudtam bújni egy asztal alá, egy sarokban. Hátul. Még mindig nem értem, hogyan sikerült. Nem vettek észre. A kollégáim sorra haltak meg. Ott maradtam összegörnyedve. Láttam a többieket a földön, hallottam a detonációk hangját, és aztán hirtelen csend lett. Hosszú csend”.

Négyen még súlyos állapotban vannak

Pénteken a 11 sebesült közül heten elhagyhatták a kórházat. A további négy sérültet súlyos állapotban továbbra is kórházban ápolják, de nincsenek életveszélyben.

Szörnyű vérengzés

Szerdán évtizedek óta a legvéresebb terrorcselekményt követték el Franciaországban a Charlie Hebdo székháza ellen, a fegyveresek tíz civillel – köztük nyolc újságíróval – és két rendőrrel végeztek. Az iszlamista jelszavakat kiáltozó szélsőségesek vélhetően a muzulmán fundamentalisták kigúnyolása miatt rontottak rá a lapra.

Az áldozatokról a világ számos pontján megemlékeztek. Budapesten csütörtök este 7-kor a Francia Köztársaság Nagykövetsége előtt gyújtottak gyertyát az áldozatok emlékére.

Csütörtöki tudósításunkat ide kattintva olvashatod.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top