Aktuális

Terrorveszély: éberségre intette a franciákat az államfő

Franciaországban 17-en vesztették életüket, és 20-an megsebesültek az elmúlt napok támadásaiban. Az államfő szerint nem ért véget a fenyegetettség az országban. A párizsi túszejtő halála előtt támadásokra buzdította ismerőseit.

Három nap után péntek este befejeződött a Charlie Hebdo című szatirikus lap elleni támadással kezdődött franciaországi terrorcselekmény-sorozat, miután a biztonsági erők két párhuzamos akcióban megölték a merénylet elkövetésével gyanúsított két testvért, valamint a Párizsban egy kóser élelmiszerboltban túszokat ejtő iszlamista fegyverest is, az utóbbi helyszínen azonban négy túsz is meghalt. Az elmúlt három nap támadásaiban 17-en haltak meg, és 20-an megsebesültek.

A testvérpár, Chérif és Said Kouachi évek óta rajta volt azon személyek listáján, akik repülőgépen nem utazhatnak be az Egyesült Államokba terrorgyanú miatt. A fiatalabb Chérif 2004 óta egy párizsi iszlamista csoporthoz tartozott, az idősebb testvér, Said 2011-ben Jemenben részt vett egy fegyverhasználati kiképzésen, s a jemeni hatóságok azzal gyanúsítják, hogy korábban a Perzsa-öböl menti országban az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet tagjaként harcolt.

François Hollande francia államfő péntek esti beszédében éberségre kérte honfitársait, mert szerinte nem ért véget a terrorfenyegetettség Franciaországban.

Százakat képeznek terrorizmusra

Manuel Valls francia miniszterelnök elismerte péntek este, hogy vannak “hibák” azon emberek megfigyelési és kiszűrési rendszerében, akikről feltételezhető, hogy merényleteket követhetnek el. A BFM francia hírtelevíziónak adott interjúban emlékeztetett arra, hogy “százak mennek Szíriába vagy Irakba, ahol a terrorizmusra képzik ki őket, és vannak, akik onnan vissza is jönnek”. Elmondta, hogy a hatóságok előállítással, elzárással és terrorellenes törvényekkel próbálnak szembeszállni a terrorveszéllyel.

Támadásra buzdította ismerőseit is az egyik terrorista

Amedy Coulibaly, a párizsi kóser boltban túszokat ejtő iszlamista újabb célpontok megtámadására buzdította ismerőseit, mielőtt megölték a túszok kiszabadítására támadást indító rendőri erők. “Azt kérte a barátaitól, hogy támadjanak olyan célpontokra, mint például rendőrőrsök a párizsi elővárosokban” – mondta a forrás.

A rendőrök szerint a támadónál “nem kevés robbanószer” volt, amivel a bolt egyik ajtaját akarta felszerelni, de végül nem szerelte össze a robbanóeszközt. Barátnőjét, a 26 éves Hayat Boumeddiene-t, akiről a hatóságok délután egy fotót is közzétettek, péntek este még mindig kereste a rendőrség az előző napi montrouge-i lövöldözéssel összefüggésben, amelyben egy rendőrnő életét vesztette.

Díszpolgári cím a Charlie Hebdónak

Párizs díszpolgárává választotta pénteken a francia főváros közgyűlése a Charlie Hebdo szatirikus lapot a szerkesztőség ellen elkövetett véres merénylet áldozatainak emlékére. Anne Hidalgo főpolgármester javaslatát a képviselők egyhangúlag megszavazták a városvezető által összehívott rendkívüli ülésen.

“Ezt a nagyon magas és ritkán odaítélt kitüntetést az emberi jogoknak a legemblematikusabb védelmezői kaphatják meg a világban. A diktatúrával és a barbarizmussal szembeni nagy ellenállóknak jár” – emlékeztetett a főpolgármester.  Péntek és szombat este az áldozatok emlékére “Paris est Charlie” (Párizs Charlie) felirat olvasható kivetítve a párizsi Diadalíven.

Fotó: MTI/AP
Fotó: MTI/AP

Megemlékezés vasárnap

Vasárnap 15 órai kezdettel Párizsban nagy köztársasági menet fog tisztelegni az áldozatok előtt.  A megemlékezésre jelezte részvételét Angela Merkel német kancellár, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, David Cameron brit kormányfő, Matteo Renzi olasz miniszterelnök és Mariano Rajoy spanyol kormányfő is.

Az eseményen részt vesz Orbán Viktor magyar miniszterelnök is. A francia kormány a meghívóban kifejezte köszönetét azért, hogy az elmúlt napokban Magyarország vezetői és a magyar nép is kinyilvánította szimpátiáját és szolidaritását a párizsi merényletek kapcsán.

Éberségre intik az amerikai rendőrséget

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a belbiztonsági minisztérium pénteken belső közleményben szólította fel az Egyesült Államok rendőri szerveit, hogy mindenütt fordítsanak megkülönböztetett figyelmet a potenciális terroristák felderítő és más, esetleges támadást előkészítő tevékenységére.

Teljes a készültség Nagy-Britanniában is, a részletekről itt olvashatsz.

A francia eseményekről szóló beszámolónkat ide kattintva olvashatod.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top