Aktuális

Párizsi merénylet: egymilliónál is többen a megemlékezésen

Elindult a terrorizmus elleni menet.

Hatalmas tömeg részvételével megkezdődött vasárnap délután Párizsban a terrorizmus elleni történelmi tiltakozó menet, amelynek élén mintegy ötven ország állam- és kormányfője vonult fel François Hollande francia államfő oldalán.

Forrás: france24
Forrás: france24

A menetet, amelynek élén az áldozatok hozzátartozói vonulnak, végig a rendőrség elitalakulatai biztosítják. Rajtuk kívül 5500 rendőrt mozgósítottak a francia fővárosban, közülük 2200-an a tüntetés helyszínén lesznek. A környéken reggel óta tilos parkolni, tíz metrómegállót lezártak, a République tér 11 óra óta kizárólag gyalog közelíthető meg.

A menet élén a politikai vezetők
A menet élén a politikai vezetők

A politikai vezetők karöltve, némán mentek, a francia elnökbe balról Angela Merkel német kancellár, jobbról Ibrahim Boubacar Keita mali elnök karolt. Az első sorban volt látható többek között Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke. Mögöttük vonult más államok vezetőinek társaságában Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

A politikusokkal párhuzamosan egy másik útvonalon a Charlie Hebdo című szatirikus lap elleni szerdai véres merénylet és az azt követő túszejtések 17 áldozatának hozzátartozói indultak el. Mindkét csendes menet a République (Köztársaság) tértől indult és az onnan három kilométerre található Nation (Nemzet) térre fog megérkezni.

A megemlékező menet várhatóan több órán át fog vonulni, miután a République téren kora délelőtt óta hatalmas tömeg gyűlt össze. Az emberek gyertyákat gyújtanak és virágokat helyeznek el a téren álló, a francia köztársaságot szimbolizáló Marianne szobor lábánál.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top