Aktuális

Milliós felvonulás a terror ellen Párizsban

Hatalmas felvonulást tartanak vasárnap délután a francia fővárosban. Órákkal a menet indulása előtt már több tízezer ember hömpölygött az utcákon. A tiltakozó megmozduláson Európa számos vezető politikusa is részt vesz. A Charlie Hebdo című szatirikus lap elleni véres merénylet áldozataira való emlékezés mellett a cél a kiállás a szabadság és a demokrácia mellett, a terrorizmussal szemben.

A francia politikusokon kívül mintegy 45 külföldi vezető lesz ott a menetben. Köztük Angela Merkel német, David Cameron brit, Matteo Renzi olasz, Mariano Rajoy spanyol kormányfő, Orbán Viktor magyar miniszterelnök, Bohuslav Sobotka cseh és Zoran Milanovic horvát kormányfő, Klaus Iohannis román államfő vagy éppen Donald Tusk, az Európai Tanács és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Elmegy a tiltakozó menetre II. Abdalláh jordán király, Petro Porosenko ukrán államfő, s Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is. A felvonulás délután 3 órakor kezdődik.

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter bejelentése szerint a hatóságok 2200 rendőrrel és katonával biztosítják a megmozdulást. Így például mesterlövészek lesznek a menet útvonalát szegélyező házak tetején.

A franciaországi terrortámadásról szóló beszámolónkat itt olvashatod.

A megemlékezésekről szóló fotós összeállításunkat itt nézheted meg.

Több millió embert várnak ma Párizsba

Közleményt adott ki a túszejtő családja

Amedy Coulibaly édesanyja és nővérei szombat éjjel közleményt juttattak el a francia hírügynökséghez, amelyben mélységesen helytelenítették azokat a cselekményeket, amelyek egyikét a családtagjuk követte el.

“Elítéljük ezeket a cselekedeteket. Egyáltalán nem helyeseljük a szélsőséges gondolatokat” – írták, hozzátéve, hogy a család reméli. ezek az eszmék nem vegyülnek bele az iszlám vallásba.

Coulibaly együttműködött azzal a két merénylővel, akik szerdán tizenkét embert lemészároltak a Charlie Hebdo szatirikus hetilap párizsi szerkesztőségében. A gyanú szerint a férfi csütörtökön Montrouge-ban lelőtt egy rendőrnőt. Pénteken túszokat ejtett egy kelet-párizsi kóser élelmiszerboltban, és négyet közülük minden bizonnyal megölt. A túszszabadító akció során a rendőrök őt is agyonlőtték. 

A kóser boltban megölt négy áldozatot Jeruzsálemben, az Olajfák hegyén lévő ősi zsidó temetőben helyezik kedden örök nyugalomra.

Felgyújtottak egy Charlie Hebdo-karikatúrákat közlő szerkesztőséget

Az eset vasárnap hajnalban történt Hamburgban. A német rendőrség tájékoztatása szerint előbb köveket, majd egy gyújtószerkezetet dobtak a Hamburger Morgenpost című német újság szerkesztőségének ablakába. Tűz ütött ki, a szerkesztőség két szobája kiégett, de sérült nincs. Két embert letartóztatott le, mert byanúsan viselkedtek. Azt még vizsgálják, hogy a támadás a karikatúrák miatt történt-e.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top