Aktuális

Ferenc pápa üzent a macsóknak

Még az egyházfő is látja, hogy nem kapnak elég teret a nők.

Manilai látogatása alatt szemet szúrt Ferenc pápának, hogy az őt megszólítók között négy férfi volt és csupán egy nő. Szóvá tette, mire a hallgatóság felől nevetés hallatszott. Pedig a pápa komolyan gondolta.

“A nők itt is kevesen vannak, túl kevesen” – majd hozzátette: a nők véleményére is oda kell figyelni. “Néha mi, férfiak, túl macsók vagyunk.” (Mi máshogy használjuk a szót, spanyolul eredetileg a macho hímsovinisztát jelent.)

Fotó: AFP/JAY DIRECTO
Fotó: AFP/JAY DIRECTO

“Nem adunk teret a nőknek, holott a nők más szögből, más szemmel néznek a dolgokra, mint mi. Olyan kérdéseket tesznek fel, amelyeket mi, férfiak nem is értünk” – amire tapsvihar volt a válasz.

Megjegyezte, hogy a legkeményebb kérdést is nem a férfiak, hanem egy 12 éves kislány tette fel neki, aki arra volt kíváncsi, Isten miért hagyja, hogy gyerekek rossz sorsra jussanak.

Ferenc pápa úgy búcsúzott a Fülöp-szigetekiektől, hogy amikor a következő pápa látogatóba érkezik Manilába, jó lenne, ha több nő lenne az őt köszöntők között. A pápa ugyan kitart amellett, hogy nőket ne avassanak katolikus pappá, támogatja, hogy magas pozíciókat töltsenek be a vatikáni hivatalokban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top